Δεν επιβεβαίωσε τις προσδοκίες που υπήρχαν στον κόσμο της βιομηχανίας ο πρωθυπουργός, για την ανάληψη σαφών δεσμεύσεων για τη χρηματοδότηση (και) με δημόσιους πόρους του εθνικού σχεδίου «Βιομηχανία 4.0» για τη προσαρμογή της βιομηχανίας στις απαιτήσεις της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης.
Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΕΒ θεωρούσε απαραίτητο ένα ολοκληρωμένο εθνικό πρόγραμμα («Βιομηχανία 4.0») για να προλάβει η ελληνική βιομηχανία το... τρένο της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.
Μάλιστα, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, εκτιμούσε ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα θα μπορούσε να προσθέσει 7,7 μονάδες στο ΑΕΠ (16 δισ. ευρώ) με τη μεγάλη αύξηση της βιομηχανικής δραστηριότητας που θα ερχόταν.
Το πρόγραμμα απαιτεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΣΕΒ, χρηματοδότηση τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ, την οποία θα προσφέρουν από κοινού δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, ενώ η διάρκειά του θα μπορούσε να ορισθεί σε τέσσερα έτη.
Όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του σε εκδήλωση στο Βιομηχανικό Συνέδριο του ΣΕΒ με τίτλο: «4η Βιομηχανική Επανάσταση: Η ευκαιρία της βιομηχανικής αναζωογόνησης που δεν πρέπει να χαθεί», αρκέστηκε να επαναλάβει τις προηγούμενες δεσμεύσεις του για μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων και βελτίωση των χρηματοδοτικών συνθηκών χωρίς πάντως να αναλάβει δέσμευση για τη χρηματοδότηση του σχεδίου για τη προσαρμογή στη 4η βιομηχανική επανάσταση.
Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι: «Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει 1,2 δισ. μειώσεις φόρων, πολλές αφορούν τις επιχειρήσεις, μείωση του φόρου των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% και μείωση του φόρου στα μερίσματα» όποτε, όπως είπε, η χρονιά κλείνει καλά και σε ένα κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας στην αγορά. «Νομίζω για πρώτη φορά οι πολίτες έχουν την αίσθηση ότι κάτι έχει αλλάξει», προσέθεσε.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, ζήτησε πιο συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τον κ. Μητσοτάκη, για να λάβει την απάντηση ότι θα συσταθεί Εθνικό Συμβούλιο Βιομηχανίας.
Η κίνηση αυτή γίνεται για να αντιμετωπιστούν μια σειρά από ειδικά προβλήματα, πολλά από τα οποία έρχονται από τον 20ο αιώνα. «Χρειαζόμαστε ένα εργαλείο συζήτησης ανάμεσα στην πολιτεία και τους κοινωνικούς εταίρους για τα ζητήματα της βιομηχανίας το οποίο θα εξειδικεύσει την πολιτική μας για τα τρέχοντα προβλήματα και θα ασχοληθεί με το μέλλον και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της βιομηχανίας» είπε ο πρωθυπουργός. «Πολύ σύντομα θα καταλήξουμε σε ένα συγκεκριμένο οδικό χάρτη, κανονιστικό, χρηματοδοτικό και για το ανθρώπινο δυναμικό με συγκεκριμένους στόχους και σχεδιάγραμμα υλοποίησης», υπογράμμισε.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η τοποθέτηση του πρωθυπουργού έγινε δεκτή με σκεπτικισμό από τον κ. Φέσσα.
Συμφωνία αλήθειας
Ακόμα, ο πρωθυπουργός τόνισε, απευθυνόμενος στον κ. Φέσσα ότι: «Είναι επιβεβλημένο να επενδύσετε σε ανθρώπινο δυναμικό» και στη συνέχεια κάλεσε τον ΣΕΒ σε μια Συμφωνία Αλήθειας. «Εμείς μειώνουμε τους φόρους στις επιχειρήσεις, απλοποιούμε το επιχειρηματικό περιβάλλον, θα μειώσουμε τις επιβαρύνσεις στη μισθωτή εργασίας, ξεκινώντας από την εισφορά αλληλεγγύης και τις εργοδοτικές εισφορές, και βοηθούμε στη ρευστότητα κάνουμε παρεμβάσεις στο τραπεζικό σύστημα και αξιοποιώντας καλύτερα το ΕΣΠΑ» είπε και προσέθεσε: «Οι δικές σας υποχρεώσεις είναι να μεγαλώσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, είτε μόνες είτε με συγχωνεύσεις να υπάρξουν εταιρικά σχήματα και συνεργασίες επιχειρήσεων και επίσης είναι επιβεβλημένο να επενδύσετε σε ανθρώπινο δυναμικό».
«Θα δώσουμε έμφαση στον κόσμο της μισθωτής εργασίας, διότι το τελευταίο το οποίο θέλω είναι να χάνουμε ανθρώπους από ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίοι φεύγουν στο εξωτερικό όχι επειδή δεν έχουν δουλειά στην Ελλάδα αλλά επειδή το διαθέσιμο εισόδημα μετά φόρων και εισφορών κάνει την απασχόληση στην Ελλάδα μη ελκυστική» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.