ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:07:22 DATA
Φωτο: Shutterstock

Η μάχη των... wallets: Πώς αλλάζουν όλα στις ηλεκτρονικές πληρωμές

Τα τεράστια περιθώρια ανάπτυξης των πληρωμών μέσα από τα ψηφιακά πορτοφόλια και οι κινήσεις όλων των παικτών. Πώς παρέχεται στους χρήστες ευκολία, ταχύτητα και ασφάλεια στις συναλλαγές.

Τα τεράστια περιθώρια ανάπτυξης της αγοράς των ηλεκτρονικών πληρωμών προσελκύουν όλο και περισσότερους μεγάλους παίκτες, καθώς η εκρηκτική άνοδος από την περίοδο της πανδημίας και μετά διαμορφώνει ένα νέο τοπίο, με τα «ψηφιακά πορτοφόλια» να κερδίζουν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς.

Τα ψηφιακά πορτοφόλια ή απλά «wallets» παρέχουν τη δυνατότητα ανέπαφων συναλλαγών με χρήση φορητής συσκευής (έξυπνο κινητό ή έξυπνο ρολόι- smartphone ή smartwatch), αντικαθιστώντας το πλαστικό της φυσικής κάρτας, απλοποιώντας την καθημερινότητα του σύγχρονου καταναλωτή, που πλέον δε χρειάζεται να έχει πάντα μαζί του το πορτοφόλι. Ακόμα και για αγορές στο ίντερνετ, ο χρήστης δεν χρειάζεται να καταχωρεί κάθε φορά τα 16 ψηφία της κάρτας απλοποιώντας την εμπειρία αγορών.

Η αγορά των ηλεκτρονικών πληρωμών, βρίσκεται σε άνθηση, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, το 2021 πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα 1,5 δισ. ηλεκτρονικές πληρωμές, αξίας 49 δισ. ευρώ, με τον αριθμό των συναλλαγών να έχει τριπλασιαστεί σε σχέση με τα επίπεδα του 2017, ενώ η αντίστοιχη αξία των συναλλαγών έχει υπερδιπλασιαστεί στο ίδιο διάστημα.

Από αυτές τις συναλλαγές, μόλις το 3% έχουν γίνει με ηλεκτρονικό χρήμα (δηλαδή eWallets), όταν τα αντίστοιχα μεγέθη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι πάνω από 11%, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο ότι η διείσδυση του ηλεκτρονικού χρήματος θα αυξηθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια και η αύξηση αυτή θα προκύψει αντικαθιστώντας τη χρήση μετρητών.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι μεγάλοι παίκτες μπαίνουν και στο χώρο των ηλεκτρονικών πληρωμών, όπως πρόσφατα έκανε ο ΟΤΕ με την εφαρμογή Payzy που αποτελεί το επόμενο «χρυσό στοίχημα» του ομίλου. Οι τράπεζες από την πλευρά τους έχουν δημιουργήσει τα δικά τους ψηφιακά πορτοφόλια, ενώ έχουν υιοθετήσει και τα Apple Pay και Google Pay.

Σε ό,τι αφορά τη χρήση ψηφιακών πορτοφολιών, σύμφωνα με στοιχεία της Mastercard, η διείσδυσή τους στην Ελλάδα ανέρχεται στο 9% του συνόλου των συναλλαγών με κάρτα. Ωστόσο, η θετική τάση, σε συνδυασμό με την υφιστάμενη υποδομή δημιουργεί περιθώρια για περαιτέρω ανάπτυξη, καθώς οι καταναλωτές πραγματοποιούν ανέπαφες πληρωμές μέσω mobile συσκευών όλο και πιο συχνά για τις αγορές τους, αποτελώντας το 96% επί του συνόλου που πραγματοποιούνται με κάρτα, στο φυσικό κόσμο.

Σημαντικοί παίκτες στην αγορά των e-wallet

Ο κ. Παναγιώτης Πολύδωρος, Country Manager της Mastercard για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, έχει αναφέρει πως οι τράπεζες έχουν πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα προς την ψηφιοποίηση των πληρωμών, σημειώνοντας πως είμαστε μια αγορά όπου τουλάχιστον όλοι οι μεγάλοι παίκτες έχουν εκδώσει τουλάχιστον δυο wallets.

Οι συστημικές τράπεζες, και η Viva Wallet, δημιούργησαν τα δικά τους ψηφιακά πορτοφόλια, όπου οι πελάτες τους μπορούσαν να περάσουν τις δικές τους κάρτες σε ψηφιακή μορφή, με το ενδιαφέρον των χρηστών να είναι αυξημένο από την αρχή. Ωστόσο η συγκεκριμένη λύση απέκλειε τα οφέλη της διαλειτουργικότητας, με τράπεζες, Viva να υιοθετούν τελικά και τα ψηφιακά πορτοφόλια των Apple και Google διευκολύνοντας τους χρήστες.

Ο κ. Πολυδώρου υπογράμμισε πως υπάρχουν ήδη οι υποδομές για να αυξηθούν οι πληρωμές μέσω των ηλεκτρονικών πορτοφολιών, σημειώνοντας πως ήδη οι περισσότερες πληρωμές πραγματοποιούνται μέσω του Apple Pay σε ποσοστό που φτάνει περίπου το 60%. Ακολουθούν τα issuer wallet των συστημικών τραπεζών και της Viva που έχουν μερίδιο 25% και έπεται το Google Pay, με τον Country Manager της Mastercard για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα να επισημαίνει ωστόσο πως θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πως θα αναπτυχθεί καθώς είναι πολύ σύντομη η παρουσία του στην αγορά μέχρι σήμερα.

Το ψηφιακό πορτοφόλι του ΟΤΕ Payzy, έχει δυο σημαντικά πλεονεκτήματα για να κάνει disrupt σε μια αγορά όπου κυριαρχούν τράπεζες και εταιρείες πληρωμών και να αποδειχθεί ακόμη μια σημαντική πηγή εσόδων για τον όμιλο. Η νέα εφαρμογή θέλει να αλλάξει τον τρόπο που ο κόσμος πραγματοποιεί τις συναλλαγές του, προσφέροντας μια ψηφιακή λύση για όλους τους χρήστες, έχοντας σχετικά χαμηλά χρεώσεις για την πληρωμή λογαριασμών και επιστροφή μετρητών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι προμήθειες για την πληρωμή λογαριασμών θα είναι στα 0,40 ευρώ, ενώ οι τράπεζες χρεώνουν έως και 0,60 ευρώ, ενώ χωρίς χρέωση θα είναι η πληρωμή λογαριασμών Cosmote και στα χαμηλά επίπεδα της αγοράς κινούνται και οι υπόλοιπες χρεώσεις της εφαρμογής. Η πορεία της θα παρακολουθείται και από την Deutsche Telekom για πιθανή έξοδο και εκτός ελληνικών συνόρων.

Το Apple Pay μπορεί να λειτουργήσει μέσα από το iPhone, το iPad, το Mac ή το Apple Watch, με την υπηρεσία να είναι επίσης διαθέσιμη από την Viva Wallet και τις fintech Revolut, Edenred, N26, Monese.

Η ασφάλεια είναι ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα του Apple Pay, καθώς οι πραγματικοί αριθμοί της κάρτας δεν αποθηκεύονται στη συσκευή, ούτε όμως και στους διακομιστές της Apple. Γι’ αυτό παρέχεται ένας μοναδικός ψηφιακός αριθμός λογαριασμού. Ο αριθμός αυτός κρυπτογραφείται και αποθηκεύεται με ασφάλεια στο Secure Element, ένα πιστοποιημένο τσιπ βιομηχανικού τύπου που έχει σχεδιαστεί για να αποθηκεύει τα στοιχεία πληρωμής.

Το Google Pay χρησιμοποιεί επίσης τη λειτουργία Device Primary Account Number (DPAN) για την ασφαλή προστασία των οικονομικών πληροφοριών. Επιτρέπει στους χρήστες να καταθέτουν χρήματα στο ψηφιακό πορτοφόλι ή να προσθέτουν πιστωτική κάρτα, χρεωστική κάρτα, τραπεζικό λογαριασμό ή λογαριασμό PayPal.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε συσκευές Apple όσο και σε συσκευές Android, ενώ οι επιχειρήσεις μπορούν να συνδέσουν τις ανταμοιβές επιβράβευσης με το Google Pay για τη δημιουργία σχέσεων με τους πελάτες. Οι χρήστες μπορούν επίσης να έχουν πρόσβαση στο Google Pay από οποιαδήποτε συσκευή, συμπεριλαμβανομένου ενός υπολογιστή, χρησιμοποιώντας τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του κατόχου του λογαριασμού.

To ηλεκτρονικό πορτοφόλι της Viva Wallet αποτέλεσε την πρώτη ελληνική προσπάθεια στην αγορά των ηλεκτρονικών πληρωμών, με την ανάπτυξη της Viva να είναι ραγδαία τα τελευταία χρόνια, όπως αποδεικνύει και το mega deal με την JP Morgan.

Το Viva Wallet έχει επεκταθεί δυναμικά σε δεκάδες χώρες του εξωτερικού, δίνοντας την ευκαιρία στους χρήστες του να μπορούν να πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους εύκολα, ενώ θέλει να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο πληρώνουν και πληρώνονται οι επιχειρήσεις στην Ευρώπη με τεχνολογία αιχμής, πρωτοφανή ευελιξία και εκ βαθέων γνώση του ευρωπαϊκού τοπίου πληρωμών.

Από τα παλαιότερα ψηφιακά πορτοφόλια που άνοιξαν τον δρόμο είναι το PayPal, όπου οι χρήστες μπορούν να πραγματοποιούν πληρωμές στο διαδίκτυο και να μεταφέρουν χρήματα. Το PayPal είναι διαθέσιμο τόσο για συσκευές Android όσο και για συσκευές Apple, και οι χρήστες μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν και να συνδέουν το λογαριασμό τους με άλλα ψηφιακά πορτοφόλια, συμπεριλαμβανομένου του Apple Pay.

Για τις επιχειρήσεις, υπάρχουν τέλη για τις συναλλαγές PayPal. Για τους καταναλωτές, υπάρχει χρέωση για άμεσες μεταφορές αντί για τις τυπικές δωρεάν μεταφορές μιας έως τριών ημερών. Οι επιχειρήσεις μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν το PayPal για να πληρώνουν τους υπαλλήλους τους.

Ψηφιακό πορτοφόλι διαθέτουν επίσης η Samsung που είναι ωστόσο πιο περιορισμένο σε σχέση με τους ανταγωνιστές του, καθώς προορίζεται μόνο για αγορές μέσω κινητού και δεν έχει ρυθμιστεί για τη διαχείριση πληρωμών σε ιστότοπους. Ακόμη πιο γνωστό πάντως είναι το Venmo, που διαθέτει περισσότερα από 83 εκατ. χρήστες και επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν αγορές online και προσωπικά με τους συμμετέχοντες εμπόρους λιανικής πώλησης.  Οι χρήστες μπορούν επίσης να ζητούν και να λαμβάνουν πληρωμές από άλλους χρήστες, χρησιμοποιώντας κωδικούς QR.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται... έκρηξη άμεσων πληρωμών με IRIS: Δωρεάν συναλλαγές έως 500 ευρώ

Νέο ρεκόρ των συναλλαγών IRIS τον Αύγουστο. Τα οφέλη για καταναλωτές, εμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες. Παρά τα ρεκόρ, η χώρα μας παραμένει σε πολύ χαμηλή θέση σε σχέση με την Ευρώπη. Τι δείχνει η σύγκριση με την Ινδία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται το «νέο» IRIS με διπλάσιο όριο πληρωμών και ευκολία συναλλαγών

Για την ανάπτυξη των άμεσων πληρωμών στα εμπορικά καταστήματα, το όριο αναμένεται να αυξηθεί στα 1.000 ευρώ, ενώ εξετάζονται νέες τεχνικές δυνατότητες για να γίνουν οι συναλλαγές ανταγωνιστικές σε σχέση με τις κάρτες.
pos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα μετρητά δεν είναι... βασιλιάς: Οι έμποροι προτιμούν ψηφιακές πληρωμές

Περισσότεροι από 6 στους 10 εμπόρους προτιμούν πληρωμές χωρίς μετρητά και σχεδόν οι μισοί λένε ότι θα αρνούνταν τα μετρητά, εάν μπορούσαν. Πάνω από 3 δισ. ο αριθμός των συναλλαγών χωρίς μετρητά το 2024.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προσθέτει την Τεχνητή Νοημοσύνη στη φαρέτρα της η Εθνική Αρχή Διαφάνειας

Θα δημιουργηθεί μια ισχυρή αρχιτεκτονική δεδομένων που θα επιτρέπει τη καλύτερη αξιοποίησή τους και η επιτάχυνση των διαδικασιών θα φέρει την επίσπευση των διαδικασιών της Αρχής.