ΓΔ: 1400.2 0.18% Τζίρος: 10.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:07:30 DATA
budget
Πηγή: Shutterstock

Πάνω από 7 δισ. τα επενδυτικά σχέδια για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε τις ευκαιρίες που υπάρχουν για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», αναφέροντας πως σύντομα θα υπάρξουν και περισσότερα εργαλεία για ενεργειακές επενδύσεις.

Στα 160 ανέρχονται τα επενδυτικά σχέδια που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής στο «Ελλάδα 2.0», με τον συνολικό τους προϋπολογισμό να ξεπερνάει τα 7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ αφορά επενδύσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη.

«Η ενεργειακή μετάβαση, η ψηφιοποίηση του Κράτους, η μείωση της γραφειοκρατίας και ο ποιοτικός εκσυγχρονισμός των κοινωνικών υποδομών αποτελούν την ουσία του Ταμείου Ανάκαμψης και των μεταρρυθμιστικών πολιτικών που υλοποιεί, σήμερα, η κυβέρνηση» δήλωσε χθες ο κ. Σκυλακάκης, σε εκδήλωση για τις «Ευκαιρίες και Προοπτικές του “Ελλάδα 2.0”», που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών εστίασε στις ευκαιρίες που υπάρχουν, προπαντός, για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Σημειώνοντας πως, σύντομα, θα ανοίξει για υποβολή αιτήσεων το πρώτο «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις, εξέφρασε, ταυτόχρονα, την πεποίθηση, πως στο REPowerEU -που θα προστεθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης- θα υπάρξουν περισσότερα εργαλεία για ενεργειακές επενδύσεις από επιχειρήσεις. 

Στη συνέχεια, τόνισε πως στο δανειακό σκέλος, που θα είναι «παρόν» σ’ όλη την πενταετία του «Ελλάδα 2.0», έχουν υποβληθεί, μέχρι στιγμής, 160 επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού 7,14 δισ. ευρώ (σε 2,98 δισ. ευρώ ανέρχονται τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, σε 2,55 δισ. ευρώ τα κεφάλαια των τραπεζών και σε 1,61 δισ. ευρώ τα ίδια κεφάλαια). Από το ποσό αυτό, πάνω από 1 δισ. ευρώ αφορούν επενδύσεις από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, με τον κ. Σκυλακάκη να εκτιμάει, ωστόσο, πως μεγάλο κομμάτι των επιχειρήσεων αυτών των μεγεθών δεν έχει αξιοποιήσει, ακόμη, το αναπτυξιακό εργαλείο.

Αναφερόμενος στην ταχύτητα των διαδικασιών, επισήμανε το παράδειγμα της πρώτης μικρής επιχείρησης που λαμβάνει δάνειο από το «Ελλάδα 2.0», περίπου 2,5 μήνες μετά την υποβολή του σχετικού αιτήματος, ηλεκτρονικά, στην ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για επενδυτικό σχέδιο, ύψους 1,127 εκατ. ευρώ, για ανακαίνιση ξενοδοχείου στη Σέριφο. 

Πέραν από το παραπάνω ευρύ δανειοδοτικό πρόγραμμα, ύψους 11,7 δισ. ευρώ, που αφορά επιχειρήσεις κάθε μεγέθους, έκανε λόγο για ακόμη δύο δανειοδοτικά προγράμματα του «Ελλάδα 2.0», τα οποία είναι, αποκλειστικά, για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Καταρχάς, τον Ιανουάριο, υπό την αιγίδα του InvestEU (ευρωπαϊκό εγγυοδοτικό όργανο) θα βγει ένα εγγυοδοτικό πρόγραμμα. Οι συνεργαζόμενες, ελληνικές εμπορικές τράπεζες θα μπορούν να χορηγήσουν δάνεια, συνολικού ύψους περί τα 2,5 δισ. ευρώ, σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Όσο για το δεύτερο πρόγραμμα, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, αντίστοιχα, θα απευθύνεται σε καινοτόμες, νεοφυείς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, χορηγώντας τους δάνεια για την υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων.

Μιλώντας για τα φορολογικά κίνητρα που παρέχονται για συγχωνεύσεις και συνενώσεις -μία πρωτοβουλία με πεδίο στόχευσης, επίσης, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, κατά βάση- ο κ. Σκυλακάκης τόνισε την αξία της συνεργασίας για τη βιωσιμότητα και την αποτελεσματικότητα της ελληνικής οικονομίας. 

Τέλος, σε σχέση με το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον υπογράμμισε: «Αυτή τη στιγμή είμαστε στην “καρδιά” μιας ενεργειακής κρίσης και στην έναρξη μιας Ευρωπαϊκής επιβράδυνσης ή και ύφεσης σε πολλές χώρες. Αυτή η ύφεση, κατά τη γνώμη μου, θα είναι βραχύβια, διότι το βασικό της αίτιο είναι εξωγενές. Είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία και κατ’ επέκταση η άνοδος του πληθωρισμού που προκάλεσαν οι ανατιμήσεις στα καύσιμα -κατά κύριο λόγο- και η προσπάθεια των Κεντρικών Τραπεζών να περιορίσουν τον πληθωρισμό, ανεβάζοντας τα επιτόκια.

Όταν τελειώσει ο πόλεμος, η κατάσταση θα αντιστραφεί. Η ύφεση θα περάσει και ταυτόχρονα θα έχουμε πτώση των τιμών των καυσίμων, διότι δεν θα υπάρχουν πια οι ίδιες πιέσεις. Οι οικονομίες θα μπουν σε φάση ανάκαμψης, που θα κρατήσει για αρκετά χρόνια. Βγαίνοντας από τις κρίσεις -και παρά τα πολλά χρήματα που διαθέσαμε για την αντιμετώπισή τους- το χρέος της Ελλάδας, φέτος, θα είναι κάτω από το χρέος του 2019. Τότε, ήταν 180,7% του ΑΕΠ, ενώ φέτος θα πέσει στο 169,1% του ΑΕΠ. Κι αυτό, έχοντας να ξοδέψουμε περίπου το 95% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα αρχίσουν να μπαίνουν, τώρα, στην οικονομία». 

Σημειώνεται πως η εκδήλωση στα Χανιά, για τις «Ευκαιρίες και Προοπτικές του “Ελλάδα 2.0”», διοργανώθηκε από το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας (ΟΕΕ), σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης (ΕΥΣΤΑ). Αντίστοιχη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί, σήμερα, στις 17:00, στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, με κεντρικούς ομιλητές τον κ. Σκυλακάκη και τον Πρόεδρο του ΟΕΕ, κ. Κωνσταντίνο Κόλλια. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Skylakakis, YPOIK
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θ. Σκυλακάκης: Πιο εύκολη η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε πως θα χρειαστεί χρόνος για να αλλάξει η κουλτούρα σχετικά με τις συνεργασίες, ωστόσο υπογράμμισε πως με το νέο νομοσχέδιο θα υπάρξει καλύτερη πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
karavias fokion, eurobank
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φ. Καραβίας: Οι επενδύσεις αποτελούν κλειδί για μία βιώσιμη ανάπτυξη

Την αντίθεσή του στη μείωση του ΦΠΑ εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, τονίζοντας ότι το μόνο που θα επιτύχει είναι να καταστήσει την οικονομία πιο εξαρτημένη από την κατανάλωση. Η εκτίμηση για το Ταμείο Ανάκαμψης.