ΓΔ: 1390.49 0.56% Τζίρος: 113.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 DATA
Logistics, Exagoges, Exports, Limani, Port, Emporio, Trade
Φωτο: Shutterstock

Θυσιάζουν κέρδη οι εξαγωγείς για να κρατήσουν τα μερίδια αγοράς

Ο νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων, Σ. Διαμαντίδης τονίζει στο BD ότι θα επιτευχθεί νωρίτερα ο στόχος για συμμετοχή των εξαγωγών στο ΑΕΠ κατά 25%, αλλά εκφράζει ανησυχίες για το διεθνές περιβάλλον.

«Ας χάσουμε κέρδη, αλλά να μην χαθούν οι αγορές», τονίζει μιλώντας προς το Business Daily o νεοεκλεγείς πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ) κ. Συμεών Διαμαντίδης, περιγράφοντας με ένα συνοπτικό τρόπο την αντίληψη που επικρατεί στις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Και προσθέτει πως το 2022 θα είναι χρονιά ρεκόρ για τις εξαγωγές, η αξία των οποίων όπως εκτιμά θα κυμανθεί στα 47 – 48 δισ. ευρώ.

Μάλιστα ο ίδιος επισημαίνει ότι «ο στόχος που είχαμε θέσει οι εξαγωγές να αντιστοιχούν στο 25% του ΑΕΠ το 2025, θα επιτευχθεί του χρόνου, το 2023». Συμπληρώνει συγκεκριμένα ότι «έχουμε πολλές παραγγελίες, αλλά φοβόμαστε για το μέλλον. Οι εξαγωγές έχουν δυναμική και στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να εξάγουν τα προϊόντα τους στις ξένες αγορές».

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι ένα σημαντικό μέρος αυτού του ποσού –ίσως το 1/3– αφορά στην κατηγορία των πετρελαιοειδών, των οποίων οι τιμές εφέτος, όπως είναι γνωστό, έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά, ως εκ τούτου η παραπάνω επίδοση των φετινών εξαγωγών δεν αντιπροσωπεύει την δυναμική της ελληνικής οικονομίας.

Παρά τις εντυπωσιακές προβλέψεις, που απ΄ότι φαίνεται δεν απέχουν από την πραγματικότητα, ο κ. Συμεών Διαμαντίδης θεωρεί τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα. Όπως εξηγεί, οι κλάδοι στους οποίους το ενεργειακό κόστος είναι υψηλό είναι προφανές ότι υστερούν σε ανταγωνιστικότητα στην ευρωπαϊκή και γενικότερα στη διεθνή αγορά, δεδομένου ότι οι αντίστοιχοι κλάδοι άλλων χωρών (όπως είναι πχ η Ισπανία και η Πορτογαλία) αγοράζουν φθηνότερη ενέργεια, απ΄ότι στην Ελλάδα, διαθέτουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι γι΄αυτό τον λόγο χάθηκαν παραγγελίες στη Γαλλία. Αντίθετα, σε άλλους κλάδους που δεν έχουν υψηλό ενεργειακό κόστος, όπως είναι πχ οι ιχθυοκαλλιέργειες, είναι πιο ανταγωνιστικοί και έχουν καλύτερες επιδόσεις.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ) κ. Συμεών Διαμαντίδης

Ανησυχία για τις διεθνείς εξελίξεις

Όμως ο κ. Διαμαντίδης δεν κρύβει την ανησυχία του για τη γενικότερη αναστάτωση που επικρατεί στη διεθνή αγορά, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ανησυχούμε για ότι συμβαίνει διεθνώς, προσπαθούμε να μην ενσωματώσουμε όλες τις κοστολογικές επιβαρύνσεις που έχουμε δεχθεί, προσπαθούμε να έχουμε μεγαλύτερες ποσότητες πρώτων υλών από όσες χρειαζόμαστε άμεσα, γιατί δεν ξέρουμε τις θα συμβεί και έχουμε ανάγκη μεγαλύτερης ρευστότητας. Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος και το γεγονός ότι δεν θα έχουμε διακοπές ενέργειας είναι πολύ σημαντικό».

Σε τελική ανάλυση, λέει ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ «ας χάσουμε κέρδη, αλλά να μην χαθούν αγορές. Και φαίνεται ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να στηρίξει τις εξαγωγικές επιχειρήσεις περισσότερο». Και καταλήγει λέγοντας πως «είμαι ελαφρώς αισιόδοξος».

Έκρηξη και των εισαγωγών

Εν τω μεταξύ δεν υπάρχει μόνο εξαγωγικό «μπούμ», υπάρχει και εισαγωγικό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της περιόδου Ιανουαρίου – Ιουλίου 2022, ενώ οι συνολικές εξαγωγές ανήλθαν στα περίπου 31 δισ. ευρώ από 22,2 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2021, οι εισαγωγές «απογειώθηκαν». Ανήλθαν συγκεκριμένα στα 51,6 δισ.  ευρώ, έναντι 34,7 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2021. Η άνοδος των εισαγωγών είναι υψηλότερη του ρυθμού ανόδου των εξαγωγών.

Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία του επταμήνου, η συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών αυξήθηκε κατά περίπου 8,8 δισ. ευρώ, ενώ στο ίδιο διάστημα η αξία των εισαγωγών αυξήθηκε κατά περίπου 17 δισ. ευρώ. Χωρίς τα πετρελαιοειδή η αξία των εξαγωγών αυξήθηκε κατά 23,2%, ενώ η αξία των εισαγωγών στο ίδιο διάστημα αυξήθηκε κατά 31,8%.  

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπό πίεση οι ελληνικές εξαγωγές, ανθεκτικός ο τομέας των τροφίμων

Απώλειες εξαγωγών 5 δισ. το 2023, πτώση και τον Ιανουάριο. Διασώζεται ο τομέας των τροφίμων με αύξηση 9,5%. Συγκρατημένα αισιόδοξος για θετικό πρόσημο φέτος δηλώνει στο BD ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Συμεών Διαμαντίδης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί δεν φοβίζει τις ελληνικές επιχειρήσεις η πτώση της τουρκικής λίρας

Απευθείας σε συνάλλαγμα πληρώνονται οι ελληνικές εξαγωγές στην Τουρκία και δεν επηρεάζονται από την πτώση της λίρας. Οι τουρκικές εξαγωγικές επιχειρήσεις δεν έχουν πολλά περιθώρια περαιτέρω συμπίεσης των τιμών τους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φρενάρουν» οι ελληνικές εξαγωγές, βαρύ πλήγμα από το ελαιόλαδο

Πέρυσι οι εξαγωγές ελαιόλαδου πρόσθεσαν 1 δισ. στην αξία των ελληνικών εξαγωγών, αλλά φέτος έχουν μεγάλη μείωση. Έπεσαν 3,9% χαμηλότερα οι ελληνικές εξαγωγές στο πεντάμηνο χωρίς τα πετρελαιοειδή.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατάρρευση στις εξαγωγές ελαιολάδου, δεν δίνουν πρώτη ύλη οι παραγωγοί

Το μπραντεφέρ των παραγωγών με τυποποιητές και Ιταλούς εισαγωγές έχει «παγώσει» την αγορά. Οι παραγωγοί ζητούν τιμές 13 - 15 ευρώ και δεν βρίσκουν αγοραστές. Απειλή στην παραγωγή από τις υψηλές θερμοκρασίες.
feta-galaktokomika
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκιά στο success story της ελληνικής φέτας: Γιατί μειώνονται οι εξαγωγές

Κατά 3,5% υποχώρησαν το 2023 οι εξαγωγές φέτας στην Ευρώπη εξαιτίας της αύξησης των τιμών και του ανταγωνισμού από το λευκό τυρί από αγελαδινό γάλα. Πώς επηρεάζουν οι καταστροφές στη Θεσσαλία.