ΓΔ: 1393.99 -0.26% Τζίρος: 33.69 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:57:00 DATA
Φώτο: Shutterstock

Υπό πίεση οι ελληνικές εξαγωγές, ανθεκτικός ο τομέας των τροφίμων

Απώλειες εξαγωγών 5 δισ. το 2023, πτώση και τον Ιανουάριο. Διασώζεται ο τομέας των τροφίμων με αύξηση 9,5%. Συγκρατημένα αισιόδοξος για θετικό πρόσημο φέτος δηλώνει στο BD ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Συμεών Διαμαντίδης.

Χωρίς το ατού των εξαγωγικών επιδόσεων βαδίζει στο 2024 η ελληνική οικονομία. Πέρυσι, μετά από πολλά χρόνια, η αξία των ελληνικών εξαγωγών δεν κατέγραψε απλώς αρνητικό πρόσημο, αλλά έχασε περί τα 5 δισ. ευρώ –συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών. Ο Ιανουάριος έκανε «ποδαρικό» με μείωση της αξίας τους, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί αισιόδοξο μήνυμα.

Αντιθέτως –αν και πρόκειται για μόνο ένα μήνα– δεν αποκλείεται και φέτος οι εξαγωγές να εμφανίσουν επίσης αρνητικό πρόσημο. Πάντως, μιλώντας προς το BD ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, κ. Συμεών Διαμαντίδης εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος, τονίζοντας πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του συνδέσμου αναμένεται αύξηση κατά 2% ως και 4%. Όμως ακόμη κι αυτή η αύξηση να επιτευχθεί, η αξία των εξαγωγών θα είναι μικρότερη από αυτή του 2022. Οι αναστατώσεις του διεθνούς περιβάλλοντος δημιουργούν δυσμενή δυναμική για τις εξαγωγές.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν δύο γεγονότα: πρώτον, η εντυπωσιακή μείωση του εμπορικού ελλείμματος –στη διάρκεια του 2024 μειώθηκε κατά 20%- και, δεύτερον, η ανθεκτικότητα την οποία εμφανίζει η κατηγορία των τροφίμων –από τους ελάχιστους κλάδους που εμφάνισαν αύξηση πέρυσι και διατηρεί και τον Ιανουάριο την ίδια δυναμική. Μάλιστα, σχετικά με τα τρόφιμα, ο κ. Διαμαντίδης επεσήμανε πως πρόκειται για ένα κλάδο με υψηλό βαθμό ανθεκτικότητας, αλλά και ανταγωνιστικότητας.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στη διάρκεια του περασμένου Ιανουαρίου είναι από τους ελάχιστους κλάδους που όχι μόνο κατόρθωσε να αντισταθεί στο δυσμενές περιβάλλον, αλλά και να σημειώσει αύξηση κατά 9,5% - ανοδικά επίσης κινήθηκε και η κατηγορία ποτά και καπνός κατά 12,2%. Το ελαιόλαδο, που στη διάρκεια των τελευταίων δύο χρόνων είχε εξαιρετικές εξαγωγικές επιδόσεις, τον φετινό Ιανουάριο έχασε το 48,6% της αξίας εξαγωγών του, κυρίως λόγω της έλλειψης πρώτης ύλης.

Σημειώνεται ότι η μείωση των εξαγωγών του ξεκίνησε από τον περασμένο Δεκέμβριο. Και δεν υπάρχει περίπτωση να επαναληφθεί στη διάρκεια του 2024 το εντυπωσιακό «σκορ» του 2023, όταν η αξία των εξαγωγών ελαιολάδου υπερέβη τα 1,4 δισ. ευρώ.

Πάντως, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ επιβεβαίωσε την εκτίμηση ότι οι εξαγωγικές επιχειρήσεις τροφίμων, προκειμένου να διατηρήσουν τις αγορές και τα μερίδια τους «πιέζουν» τις τιμές των προϊόντων τους στις ξένες αγορές.

Τον Ιανουάριο εμφανίστηκε και μία ένδειξη που θα φανεί στην πορεία του χρόνου αν τελικώς διαμορφώνει μια τάση. Δηλαδή, παρατηρήθηκε ελαφρά μείωση της αξίας των ελληνικών εξαγωγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από 56,2% που ήταν τον Ιανουάριο του 2023 σε 55,7% φέτος και αύξηση των εξαγωγών προς τις τρίτες χώρες από 43,8% σε 44,3% - συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατάρρευση στις εξαγωγές ελαιολάδου, δεν δίνουν πρώτη ύλη οι παραγωγοί

Το μπραντεφέρ των παραγωγών με τυποποιητές και Ιταλούς εισαγωγές έχει «παγώσει» την αγορά. Οι παραγωγοί ζητούν τιμές 13 - 15 ευρώ και δεν βρίσκουν αγοραστές. Απειλή στην παραγωγή από τις υψηλές θερμοκρασίες.
feta-galaktokomika
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκιά στο success story της ελληνικής φέτας: Γιατί μειώνονται οι εξαγωγές

Κατά 3,5% υποχώρησαν το 2023 οι εξαγωγές φέτας στην Ευρώπη εξαιτίας της αύξησης των τιμών και του ανταγωνισμού από το λευκό τυρί από αγελαδινό γάλα. Πώς επηρεάζουν οι καταστροφές στη Θεσσαλία.