ΓΔ: 2077.15 -2.47% Τζίρος: 307.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Σμήνος μη επανδρωμένων αεροσκαφών
Ψηφιακά drones αιωρούνται σε αστικό περιβάλλον, υπογραμμίζοντας τον ρόλο τους στην άμυνα και την καινοτομία.

Καινοτόμες τεχνολογίες από την Elbit Systems στον τομέα της άμυνας

Η Elbit Systems παρουσίασε σε Έλληνες δημοσιογράφους στην έδρα της στο Ισραήλ τις τελευταίες καινοτομίες της στην αμυντική τεχνολογία, επενδύοντας σημαντικά ποσά στην έρευνα και ανάπτυξη και ενισχύοντας τη διεθνή της παρουσία.

Η ισραηλινή εταιρεία Elbit Systems παρουσίασε σε Έλληνες δημοσιογράφους τις τελευταίες εξελίξεις σε προϊόντα αμυντικής τεχνολογίας, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στις εγκαταστάσεις της στο Ισραήλ. Σύμφωνα με ενημέρωση από τα στελέχη της εταιρείας, η Elbit επενδύει σταθερά σημαντικά κεφάλαια στην έρευνα και ανάπτυξη, διαθέτοντας το 7% των ακαθάριστων εσόδων της σε R&D, που για το 2024 ανέρχεται στα 200 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η εταιρεία ενισχύει το διεθνές της αποτύπωμα, με τη θυγατρική της στη Ρουμανία να καταγράφει εξαγωγές άνω των 200 εκατ. ευρώ και να αποτελεί την κορυφαία ιδιωτική αμυντική εταιρεία της χώρας ως προς τον τζίρο.

Οι νέες μορφές συγκρούσεων, όπως διαφαίνεται από τις πρόσφατες εμπειρίες σε Ουκρανία και Γάζα, βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στον ηλεκτρονικό πόλεμο. Η Elbit Systems έχει αναπτύξει το σύστημα Tactical Integrated Mobile EW Solution (TIMES), μία ολοκληρωμένη λύση υποκλοπής και ανάλυσης σημάτων που τοποθετείται σε στρατιωτικά οχήματα και υποστηρίζει αποστολές τόσο από απόσταση όσο και εντός εχθρικού χώρου.

Το TIMES αξιοποιεί τεχνητή νοημοσύνη και machine learning, επιτρέποντας την αυτόματη ανίχνευση, ανάλυση και γεωτοποθέτηση σημάτων τηλεπικοινωνιών. Το σύστημα προσφέρει ολοκληρωμένη εικόνα της ηλεκτρονικής διάταξης μάχης του αντιπάλου σε πραγματικό χρόνο, διευκολύνοντας τη λήψη άμεσων αποφάσεων από τους διοικητές. Περιλαμβάνει επίσης τεχνολογίες ανίχνευσης σημάτων χαμηλής πιθανότητας υποκλοπής και υποστηρίζει την παρακολούθηση και καταγραφή αναλογικών και ψηφιακών σημάτων.

Για την «ηλεκτρονική επίθεση», η εταιρεία έχει αναπτύξει το υποσύστημα COMJAM, το οποίο ανιχνεύει και παρεμβαίνει σε δίκτυα ευρέος φάσματος συχνοτήτων, προσφέροντας δυνατότητα μη επανδρωμένης λειτουργίας για αποστολές υψηλού κινδύνου.

Στο επίκεντρο των τεχνολογικών λύσεων βρίσκεται το Σύστημα Διοίκησης και Ελέγχου (C2), το οποίο λειτουργεί ως κεντρικός κόμβος διασύνδεσης όλων των λειτουργιών, οπτικοποιώντας την ηλεκτρονική διάταξη μάχης σε τρισδιάστατο χάρτη. Το C2 είναι αρθρωτής και ανοιχτής αρχιτεκτονικής, πλήρως προσαρμόσιμο και ανθεκτικό, καθώς οποιοδήποτε υποσύστημα του TIMES μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα σε περίπτωση βλάβης.

Εκπαίδευση και εναέρια συστήματα

Η εκπαίδευση του προσωπικού υλοποιείται μέσω του συστήματος EWST (EW Simulation and Training), το οποίο προσομοιώνει ρεαλιστικό ηλεκτρομαγνητικό περιβάλλον και οργανώνει εικονικές ασκήσεις για χειριστές και διοικητές. Το EWST μπορεί να ενσωματωθεί σε συστήματα διοίκησης ή να λειτουργεί ανεξάρτητα σε εκπαιδευτικά κέντρα, ενισχύοντας τις δεξιότητες του προσωπικού σε σύνθετα σενάρια.

Στον τομέα του αεροπορικού ηλεκτρονικού πολέμου, ξεχωρίζει το ατρακτίδιο SPEAR AECM, το οποίο παρέχει ευελιξία, υψηλή ισχύ εκπομπής και προηγμένες τεχνικές παρεμβολών σε όλο το φάσμα συχνοτήτων. Διαθέτει λειτουργίες Radar Blanking και Look-through, προσφέροντας στους χειριστές τη δυνατότητα αξιολόγησης απειλών και αποτελεσματικότητας αντιμέτρων.

Σύγχρονα βλήματα και συστήματα εκτόξευσης

Το βλήμα αέρος – εδάφους Rampage προσφέρει μακρά εμβέλεια και υψηλές υπερηχητικές ταχύτητες, καθιστώντας δύσκολο τον εντοπισμό και την καταστροφή του. Είναι βλήμα fire and forget και ήδη αναπτύσσεται ναυτική έκδοση με την ονομασία TRIGON.

Η Elbit Land Systems έχει επίσης αναπτύξει το σύστημα πολλαπλών εκτοξευτήρων PULS, το οποίο επιτρέπει ταχεία εκτόξευση διαφόρων τύπων πυρομαχικών και καλύπτει εμβέλειες έως 300 χλμ. Το PULS μπορεί να φέρει ταυτόχρονα διαφορετικά πυρομαχικά και εξελίσσεται ώστε να επιτυγχάνει προσβολή κινούμενων στόχων με χρήση αισθητήρων και αμφίδρομη μετάδοση δεδομένων, αξιοποιώντας προηγμένες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και Machine Learning.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντόνιο Γκουτέρες ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Γκουτέρες: Έκκληση για τερματισμό του πολέμου και άνοιγμα του Χορμούζ

Ο Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε τις ΗΠΑ και το Ισραήλ να σταματήσουν τον πόλεμο, το Ιράν να σταματήσει τις επιθέσεις και ζήτησε τον τερματισμό του αποκλεισμού στο Στενό του Χορμούζ, λόγω κινδύνου για την παγκόσμια οικονομία.
Σημαία Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινός υπουργός: «Ευλογία» κάθε μέρα των επιθέσεων στο Ιράν

Ο Ισραηλινός υπουργός Ζεέβ Ελκίν χαρακτήρισε «ευλογία» για το Ισραήλ τις καθημερινές επιθέσεις κατά του Ιράν και τόνισε πως στόχος είναι η παράταση και η ενίσχυση των ζημιών που προκαλούνται στην Ισλαμική Δημοκρατία.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: 97 συλλήψεις για διασυνδέσεις με Ισραήλ και ΗΠΑ εν μέσω καταστολής

Οι ιρανικές αρχές συνέλαβαν 97 άτομα ως «στρατιώτες του Ισραήλ», ενισχύοντας την καταστολή κατά όσων φέρονται να έχουν σχέσεις με το Ισραήλ ή τις ΗΠΑ. Νωρίτερα, συνελήφθησαν 41 άτομα για αποστολή βίντεο σε ξένα ΜΜΕ.