Σε ανεβασμένους τόνους οι ανακοινώσεις σήμερα για τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο με τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη να σημειώνει ότι δίνει ένα μικρό περιθώριο συμμόρφωσης στους φορείς τους Δημοσίου προτού ξεκινήσουν οι κυρώσεις και υπάρξουν και ανακοινώσεις για εκείνους που έχουν «μείνει πίσω» στην προσπάθεια αυτή για μείωση της κατανάλωσης κατά 10% φέτος.
Στα μέτρα που ανακοίνωσαν οι υπουργοί Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης εντάσσονται μπόνους για υπαλλήλους και επιπλέον ενίσχυση για φορείς που θα επιτύχουν ή θα ξεπεράσουν τους στόχους που θέτει η κυβέρνηση αλλά και κυρώσεις για εκείνους που δεν θα δείξουν συμμόρφωση στην κατεύθυνση αυτή. Μία από τις κυρώσεις αυτές θα είναι να μπει «πάγος» στις προσλήψεις και την συμμετοχή στην κινητικότητα για τους φορείς του Δημοσίου που δεν εφαρμόζουν στοιχειώδη μέτρα εξοικονόμησης.
Με την σχετική ΚΥΑ να έχει εκδοθεί από τις 2 Ιουλίου, έως σήμερα περί του 8% των φορέων του Δημοσίου έχει ενταχθεί στη σχετική πλατφόρμα και έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες που ορίζονται για τον υπολογισμό και την μείωση της κατανάλωσης. Ειδικότερα, όπως σημείωσε ο κ. Βορίδης, μόλις 221 φορείς από τους συνολικά 2.495 του δημοσίου τομέα έχουν ενεργοποιηθεί θέτοντας, μάλιστα, ένα ηθικό ζήτημα για την στάση που πρέπει να έχουν πολίτες και δημόσιοι υπάλληλοι απέναντι στην «επίθεση» όπως είπε, που δέχεται η χώρα και η Ευρώπη, όπως αυτή μεταφράζεται στις τιμές της ενέργειας.
Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται, επίσης, η έναρξη του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης 2,5 εκατ. τετραγωνικών μέτρων κτιρίων του Δημοσίου και ευρύτερου Δημόσιου τομέα, Ηλέκτρα, ενώ θα ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών για την μείωση της κατανάλωσης και θα ανακοινωθούν και αντίστοιχα μέτρα. Αυτό εξετάζεται ακόμα και για τις επιχειρήσεις της χώρας. Το κεντρικό μήνυμα, ωστόσο, ήταν ότι στο σημερινό τοπίο, πρέπει να μπει τέλος στις «πολυτέλειες του παρελθόντος» και στην άσκοπη χρήση ενέργειας.
Θέτοντας το πλαίσιο ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι τους τελευταίους 12 μήνες της ενεργειακής κρίσης οι τιμές ενέργειας έχουν καταγράψει ιλιγγιώδη άνοδο καθιστώντας αυτή την κρίση πιο σοβαρή από εκείνη της κρίσης στα καύσιμα στη δεκαετία του 1970. Όπως είπε, η Ρωσία συνεχίζει να εντείνει τον εκβιασμό της στον οποίο η κυβέρνηση έχει απαντήσει με πάνω από 8 δις. ευρώ ενισχύσεων μέσα στον τελευταίο χρόνο. Μάλιστα, μόνο με τον μηχανισμό της συγκέντρωσης των υπερεσόδων από την πηγή τους έχουν συγκεντρωθεί περί τα 1,5 δις ευρώ μέσα σε 2 μήνες. Παράλληλα, υπογράμμισε πως στο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ αυτή την Παρασκευή η Ελλάδα θα ζητήσει και πάλι γενναίες αποφάσεις καθώς είναι κοινή παραδοχή πως η Ευρώπη καθυστέρησε, και είναι αδιανόητη οποιαδήποτε αναβλητικότητα και διστακτικότητα.
Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός ΠΕΝ τόνισε η κατανάλωση ενέργειας στο Δημόσιο, σε 212.000 εγκαταστάσεις της γενικής κυβέρνησης, ήταν 4.450 γιγαβατώρες το 2020, αυξήθηκε κατά 20% σε 5.340 γιγαβατώρες το 2021, που αντιστοιχεί στο 10,8% της συνολικής κατανάλωσης στη χώρα, και το 2022 αναμένεται να διατηρηθεί στο περυσινό επίπεδο. Στόχος των παρεμβάσεων είναι η μείωση της κατανάλωσης κατά 10% και στην γενικότερη εθνική προσπάθεια μείωσης της κατανάλωσης το Δημόσιο θα πρέπει να αποτελέσει το παράδειγμα για την υπόλοιπη κοινωνία.
Οι 3 δράσεις που προβλέπονται είναι μέτρα για μείωση της κατανάλωσης κατά 10% φέτος, ένα ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης μέσα από σχετική πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί ήδη και κίνητρα και αντικίνητρα για την επίτευξη των στόχων.
Στις κινήσεις που πρέπει να κάνουν οι φορείς του Δημοσίου είναι να ορίσουν ενεργειακό υπεύθυνο με σκοπό τον ενεργειακό έλεγχο (μέτρο που ισχύει από το 2000 αλλά δεν έχει εφαρμοστεί στην πράξη έως και σήμερα), η συντήρηση κλιματιστικών και καυστήρων και η ρύθμιση της θέρμανσης και ψύξης, η αποτροπή της άσκοπης χρήσης ενέργειας, η απενεργοποίηση συστημάτων ψύξης – θέρμανσης όπου και όταν δεν υπάρχουν εργαζόμενοι, το κλείσιμο των υπολογιστών μετά το πέρας της εργασίας, ο φυσικός αερισμός κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και η τοποθέτηση σκιάστρων όπου χρειάζεται.
Σε πιο υψηλούς τόνους, ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε στις κυρώσεις μη συμμόρφωσης που προβλέπονται με την ερμηνευτική εγκύκλιο που έχει εκδοθεί στις 31 και προβλέπει ότι σε περίπτωση μη συμμορφώσεως με όσα ορίζει η ΚΥΑ τότε εκτός από τα κίνητρα θα υπάρχουν και κυρώσεις. Σε πρώτο επίπεδο θα έρθει στο υπουργικό τέλη Σεπτεμβρίου ο προγραμματισμός προσλήψεων, αν οι φορείς δεν έχουν ενεργοποιηθεί τότε θα εξεταστεί εάν θα ενταχθούν στον προγραμματισμό αυτό αλλά και στον κύκλο κινητικότητας τον Οκτώβριο.
Με τις τιμές της ενέργειας να έχουν ανέβει κατά 12-14 φορές από πέρυσι, δεν μπορεί ο φορολογούμενος να πληρώνει για σπατάλες ενέργειας στο Δημόσιο τόνισε ο κ. Σκυλακάκης και σημείωσε ότι ο στόχος είναι η αλλαγή συμπεριφοράς.
Στο πλαίσιο αυτό, για όσο διάστημα ο φορέας δεν εφαρμόζει την ΚΥΑ, τότε δε θα αξιολογούνται αιτήματα για ενισχύσεις ή για έκτακτες διαπάνες και κάλυψη αυξημένου κόστους ενέργειας. Επίσης, οι Δήμοι δε θα πάρουν την έκτακτη ενίσχυση στο τέλος του έτους αν δεν αποδείξουν εξοικονόμηση από τον οδοφωτισμό κατά 10%. Παράλληλα, προβλέπεται μπόνους στους υπαλλήλους που επιτυγχάνουν στόχους για το 10% της μείωσης κατανάλωσης ενώ όσες υπηρεσίες επιτύχουν 15% θα ενισχυθούν κατά 5% επιπλέον αυτού του ποσού μέσω των τακτικών δαπανών. Επιπλέον, θα δημιουργηθούν ομάδες με ενεργειακούς αναλυτές που θα εκπαιδεύσουν ενεργειακούς υπευθύνους και υπαλλήλους και άλλα μέτρα ώστε να βοηθηθούν οι ενεργειακοί υπεύθυνοι.