ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φωτο: BusinessDaily.gr

Σε «άλμα» οδηγεί την οικονομία το 2022 η εντυπωσιακή επίδοση του τουρισμού

Στα 20 δισ. ευρώ θα αναρριχηθούν τα έσοδα ξεπερνώντας και τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις. Η εξαιρετική πορεία του κλάδου δημιουργεί πολύτιμο «λίπος» για τον επερχόμενο, δύσκολο, χειμώνα.

Ξεπερνά και τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις η πορεία του τουρισμού την εφετινή χρονιά δίνοντας μεγάλη ώθηση στην οικονομία η οποία «τρέχει» με ιδιαίτερα υψηλό ρυθμό ανάπτυξης, παρά τις προκλήσεις που δημιουργεί στο παγκόσμιο περιβάλλον ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός. 

Όπως έγινε και κατά τη δεκαετία της δημοσιονομικής κρίσης όπου από το 2013 έως το 2019 ο τουρισμός τριπλασίασε το εκτόπισμά του σε αφίξεις και έσοδα, στηρίζοντας τη χώρα που παρέπαιε οικονομικά, έτσι και φέτος, η «βαριά» βιομηχανία, ο τουρισμός, όχι μόνο θα κάνει τη διαφορά, αλλά ωθεί σε ιδιαίτερα υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης το ΑΕΠ, δημιουργώντας πολύτιμη «λίπος» για τον επερχόμενο, δύσκολο, χειμώνα.

Ο κλάδος που κράτησε όρθια τη χώρα καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετούς δημοσιονομικής κρίσης, φέρνοντας 135 δισ. ευρώ εισπράξεις και «χτίζοντας» μια μαγιά επισκεπτών 250 εκατ. πολιτών, ετοιμάζεται να σηκώσει εκ νέου το ΑΕΠ της χώρας και να βάλει ανάχωμα στα προβλήματα από την ενεργειακή κρίση.

Το στοίχημα δείχνει να κερδίζεται, καθώς οι επιδόσεις του τουρισμού ξεπερνούν τους αρχικούς σχεδιασμούς και παρά το γεγονός ότι οι αφίξεις δεν ξεπεράσουν αυτές του 2019, τα έσοδα  θα κινηθούν σε επίπεδα ρεκόρ όλων των εποχών λόγω της υψηλότερης δαπάνης ανά επισκέπτη. Ο πήχης για φέτος από ανθρώπους του τουρισμού, επαγγελματίες του κλάδου αλλά και θεσμικούς παράγοντες αρχικά είχε τεθεί στο 80% των εσόδων του 2019, ήτοι στα 15 δισ. ευρώ έναντι 18,2 δισ. ευρώ στην τελευταία προ πανδημίας χρονιά. Φαίνεται όμως πως μια επίδοση εσόδων στα 20 δισ. ευρώ είναι εφικτή πλέον.

Αναφερόμαστε στα επίσημα έσοδα, όσα μετρούνται, καθώς η συνδρομή του τουρισμού περιλαμβάνει και πολλές παράπλευρες ωφέλειες και ποσά που δεν καταγράφονται από κανένα… ραντάρ της Τράπεζας Ελλάδος, ούτε θα μπορούσαν ποτέ να μετρηθούν. Ένα τεράστιο κομμάτι στις καταναλώσεις, στην εστίαση, στη διασκέδαση, στις μεταφορές, στις εσωτερικές μετακινήσεις, στα έξοδα που γίνονται εντός μεγάλων πόλεων όπως Αθήνα και Θεσσαλονίκη δεν προσμετράται από κανένα μηχανισμό εσόδων. Αυτός είναι και ο λόγος που γνώστες της αγοράς τοποθετούν τα συνολικά έσοδα από τον τουρισμό, το ολοκληρωμένο οικονομικό αποτύπωμα άνω των 25 δισ. ευρώ.

Όσο και αν αρκετοί κύκλοι προσπαθούν να υποτιμήσουν τη συνδρομή του τουρισμού αλλά και τη σημαντικότητά του στο ΑΕΠ της χώρας αλλά και τη διάχυσή του σε μεγάλα τμήματα της κοινωνίας, ο τουρισμός έχει καταστεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης Ελλάδας, σε έναν κόσμο που ταξιδεύει περισσότερο από ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία.

Μολονότι εκ των πραγμάτων ο τουρισμός δεν είναι μια βιομηχανία… διαμοιρασμού και δεν υπάρχει ισομερής διάχυση των ωφελειών σ’ όλη την κοινωνία και σ’ όλη την Ελλάδα, καθώς τα ισχυρά brands – κράχτες είναι συγκεκριμένα και γνωστά, εντούτοις, θα πρέπει να σημειωθεί πως ο τουρισμός επηρεάζει άμεσα 17 κλάδους της οικονομίας και έμμεσα δεκάδες επιμέρους επαγγέλματα και δραστηριότητες

Καμιά άλλη βιομηχανία, βαριά ή ελαφριά, δεν έχει τέτοιο «άπλωμα» διάχυσης και θετικού αποτυπώματος στην οικονομία και την κοινωνία της χώρας.

Ο κλάδος – ναυαρχίδα της ελληνικής οικονομίας είναι μακράν το ισχυρότερο στήριγμα στα δημόσια έσοδα φέτος, βάζοντας ανάχωμα σ’ όλες τις άλλες αντιξοότητες. Ο ελληνικός τουρισμός είναι ξανά εδώ να στηρίξει τη χώρα, τις πόλεις, την επαρχία και τα νησιά, επηρεάζοντας άμεσα και έμμεσα δεκάδες επαγγέλματα στην ευρύτερη αλυσίδα δραστηριότητάς του.

Η μεγάλη εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τον τουρισμό αποδείχτηκε… κατάρα τη χρονιά της εμφάνισης του Covid-19, καθώς η Ελλάδα ήταν στις χώρες της Ευρωζώνης που υπέστη το μεγαλύτερο πλήγμα και βίωσε βαθύτερη ύφεση λόγω της κατάρρευσης του κλάδου των υπηρεσιών και ειδικότερα των ταξιδιών και του τουρισμού.

Έτσι λοιπόν φέτος, που ο τουρισμός ανακάμπτει με καταιγιστικούς ρυθμούς διεθνώς, η Ελλάδα βγαίνει πολλαπλά ωφελημένη, ακριβώς για τον ίδιο λόγο: Τη μεγάλη εξάρτηση από τη συγκεκριμένη βιομηχανία. Στη δεδομένη χρονική στιγμή, ο τουρισμός αποτελεί την άμυνα της Ελλάδας απέναντι στην οικονομική επιβράδυνση που παρατηρείται παγκοσμίως.

Για κάποιους παράγοντες της αγοράς, ο τουρισμός – ειδικά το «χρυσοφόρο» τρίμηνο Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου θα είναι κάτι παραπάνω από τη… μισή ελληνική οικονομία. Εκτός από την άμεση και έμμεση συνεισφορά του, φέτος ο τουρισμός έχει το ρόλο της «άμυνας» ή του «μαξιλαριού» απέναντι στις πληθωριστικές πιέσεις.

Ο τουρισμός σπάει τα ρεκόρ, αποτελώντας το κεντρικό ατού που η χώρα θα έχει σημαντική ανάπτυξη φέτος, εν αντιθέσει με πολλές χώρες της Ευρώπης που μπαίνουν σε ύφεση, έχοντας «πληγωμένη» βιομηχανική παραγωγή και σε υπολειτουργία πολλούς από τους εξαγωγικούς μηχανισμούς τους.

Οι εκτιμήσεις της UBS για ανάπτυξη 5,7% φέτος

Δεν είναι τυχαίο ότι χθες ο ελβετικός οίκος UBS προχώρησε σε γενναία αναβάθμιση της εκτίμησής του για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2022, εκτιμώντας ότι πλέον θα «τρέξει» με ρυθμό +5,7% έναντι 4% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη. Ο οίκος τονίζει ότι αιτία της αναβάθμισης για το 2022 αποτελεί, μεταξύ άλλων, και η εκτίμηση ότι ο τουρισμός θα έχει ισχυρή αύξηση εσόδων, τα οποία θα ξεπεράσουν αυτά του 2019, που ήταν έτος ρεκόρ. Τα έσοδα από τον τουρισμό αναμένεται να φθάσουν τα 20 δισ. ευρώ το 2022 έναντι αρχικής πρόβλεψης 15 δισ. ευρώ και 10,5 δισ. ευρώ πέρυσι - συμπεριλαμβανομένης της θετικής επίδρασης στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Αυξημένη η μέση τουριστική δαπάνη φέτος

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα η Τράπεζα της Ελλάδος, η μέση δαπάνη ανά ταξιδιώτη φέτος παρουσιάζεται αυξημένη συγκριτικά με το 2019, τόσο σε επίπεδο 6μηνου, όσο και Ιουνίου. Ωστόσο, υπολείπεται αρκετά σε σχέση με την επίδοση του 2021 όπου η μέση δαπάνη είχε εκτοξευθεί, αύξηση ωστόσο που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στη μείωση του αριθμού επισκεπτών.

Η κατά κεφαλήν δαπάνη τον Ιούνιο του 2022 διαμορφώθηκε στα 703,7 ευρώ αυξημένη κατά 15,9% έναντι του Ιουνίου του ’19, όπου το αντίστοιχο νούμερο ήταν στα 607,4 ευρώ. Αντίθετα εμφανίζεται μειωμένη σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό Ιούνιο σε ποσοστό 5,7%, αφού είχε διαμορφωθεί σε 746,6 ευρώ.

Για το πρώτο εξάμηνο του 2022, η μέση δαπάνη διαμορφώθηκε σε 627,5 ευρώ, αυξημένη κατά 12,6% σε σχέση με το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου του 2019, που είχε διαμορφωθεί στα 557,5 ευρώ. Σε σχέση με πέρυσι η μέση δαπάνη εμφανίζεται μειωμένη κατά 7,9%, όταν και είχε διαμορφωθεί στα 681,3 ευρώ.

Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα βασικά σημεία της τουριστικής κίνησης για το πρώτο 6μηνο του 2022 είναι:

  • Το ταξιδιωτικό ισοζύγιο παρουσίασε πλεόνασμα 2,416 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2022 και 4,192 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2022.
  • Κατά το τελευταίο προ της πανδημίας έτος 2019, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο παρουσίασε πλεόνασμα 2,363 δισ. ευρώ τον Ιούνιο και 4,077 δισ. ευρώ το 6μηνο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2019.
  • Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 224,5% τον Ιούνιο του 2022 και κατά 329,3% την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2022 σε σχέση με τις αντίστοιχες περιόδους του 2021.
  • Σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019, τον Ιούνιο του 2022 παρατηρήθηκε αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 2,3%, η μέση δαπάνη ανά ταξίδι αυξήθηκε κατά 15,9%, ενώ η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση μειώθηκε κατά 11,0%. 
  • Σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2019, την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2022 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν μείωση κατά 5,3% και η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση κατά 15,1%, ενώ η μέση δαπάνη ανά ταξίδι αυξήθηκε κατά 12,6%.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

kefalogianni
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ασφυκτικές προθεσμίες για απορρόφηση κονδυλίων 387 εκατ. στον τουρισμό

Η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, χαρακτήρισε τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης ως μια μεγάλη ευκαιρία για την αναβάθμιση υποδομών και τόνισε ότι θα απαιτηθούν μεγάλες ταχύτητες υλοποίησης.
Retsos, SETE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Ρέτσος: Ρεκόρ στον τουρισμό το 2023, ανοίγει νέος θετικός κύκλος

Ο απερχόμενος πρόεδρος του ΣΕΤΕ δήλωσε βέβαιος ότι θα ξεπεραστούν τα έσοδα του 2019. Οι προοπτικές για Αθήνα και Θεσσαλονίκη και πώς τα ξενοδοχεία θα «χτυπήσουν» το Airbnb. Μεγάλη επένδυση σε πεντάστερο ξενοδοχείο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δυνατό ξεκίνημα έτους για τον τουρισμό, επιβατική κίνηση πάνω από το 2019

Συγκρατημένη αισιοδοξία από παράγοντες του τουρισμού, αλλά και προβληματισμός για πιθανές επιδράσεις από την τραγωδία στα Τέμπη. Ισχυρός προορισμός η Αθήνα, αυξημένο ενδιαφέρον για το παραλιακό μέτωπο.