ΓΔ: 1390.65 0.01% Τζίρος: 68.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φωτο: Shutterstock

Οι επιχειρήσεις βλέπουν... φως: Κατακόρυφη αύξηση αισιοδοξίας

Αύξηση έως 46% στο ποσοστό των βιομηχανιών που «βλέπουν» λύσεις σε μεγάλα προβλήματα της οικονομίας μέσα στην επόμενη τριετία, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος.

Άνεμος αισιοδοξίας πνέει στους επιχειρηματικούς κύκλους, καθώς έχουν αυξηθεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο οι επιχειρήσεις που δηλώνουν ότι προσδοκούν λύσεις σε βασικά προβλήματα που εμποδίζουν την ανάπτυξή τους, όπως η υψηλή φορολογία, η παροχή κινήτρων για επενδύσεις, η ρευστότητα στην οικονομία κ.α.

Η αλλαγή αυτή, που συνάδει με την εκτίναξη του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος σε υψηλά δεκαετίας από το καλοκαίρι, καταγράφεται στην τελευταία έρευνα γνώμης, που διενήργησε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) μεταξύ των επιχειρήσεων μελών του, για την αποτύπωση των προσδοκιών της μεταποίησης για την ανάπτυξη την επόμενη τριετία. Στην έρευνα συμμετείχαν 123 μεταποιητικές επιχειρήσεις απ’ όλους τους κλάδους της βιομηχανίας με έδρα σ’ ολόκληρη τη χώρα.

Με το 46% των βιομηχανιών να «βλέπουν» λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της οικονομίας μέσα στην επόμενη τριετία, η αλλαγή του κλίματος στην οικονομία αποτυπώνεται περαιτέρω και από τις απαντήσεις των επιχειρήσεων σε σχέση με τη βελτίωση συγκεκριμένων παραγόντων κατά το τελευταίο εξάμηνο της λειτουργίας τους.

Συγκεκριμένα, κατά το τελευταίο εξάμηνο:

Στην ερώτηση αναφορικά με τις προσδοκίες των επιχειρήσεων για τα επόμενα τρία χρόνια σε σχέση με σειρά παραγόντων από την εσωτερική της λειτουργία, οι επιχειρήσεις του δείγματος απαντούν ως εξής:

Αναφορικά με τις προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής από τώρα και για τα επόμενα τρία χρόνια για την έμπρακτη ενίσχυση της παραγωγικής βάσης της χώρας, οι επιχειρήσεις μέλη του ΣΒΕ έκαναν τις δικές τους προτάσεις και θεωρούν ότι θα πρέπει να είναι οι ακόλουθες κατά σειρά προτεραιότητας:

Λαμβάνοντας υπόψη, προφανώς, τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης, οι επιχειρήσεις απαντούν σχεδόν καθολικά (99%) ότι περιμένουν βελτίωση την επόμενη τριετία στο θέμα των φορολογικών συντελεστών, έναντι ποσοστού μόλις 61% στο τέλος του 2018 (μεταβολή 38%). Αντίστοιχα, πολύ υψηλά ποσοστά βελτίωσης, μεταξύ 33% και 46%, καταγράφονται στις απαντήσεις ου αφορούν την παροχή κινήτρων για επενδύσεις, τη ρευστότητα στην οικονομία, το εργασιακό περιβάλλον, τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και τη λειτουργία της αγοράς.

Αντίθετα, αρκετά μικρότερη είναι η βελτίωση των προσδοκιών (13% - 23%) για τη λύση προβλημάτων που φαίνονται δυσκολότερα και απαιτούν βαθιές μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις, όπως είναι το περιβάλλον παραγωγής καινοτομίας, η λειτουργίας της Δικαιοσύνης και οι υποδομές:

Οι απαντήσεις των επιχειρήσεων στην έρευνα του ΣΒΕ

«Όχι παρεκκλίσεις στις μεταρρυθμίσεις»

Εξάλλου, βασικό συμπέρασμα της έρευνας είναι η απαίτηση των μεταποιητικών επιχειρήσεων για την απαρέγκλιτη εφαρμογή τολμηρού μεταρρυθμιστικού προγράμματος από τη νέα κυβέρνηση, με σκοπό την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, τη βελτίωση του περιβάλλοντος δραστηριοποίησης των επιχειρήσεων και τη διευκόλυνση υλοποίησης παραγωγικών επενδύσεων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο Πρόεδρος του ΣΒΕ κ. Αθανάσιος Σαββάκης δήλωσε:

«Οι προσδοκίες του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας από την υλοποίηση του προγράμματος της νέας κυβέρνησης για την επαναφορά της πατρίδας μας στις ανεπτυγμένες οικονομίες του κόσμου δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να παρεκκλίνει. Ευελπιστούμε στη μετεξέλιξή της χώρας μας σε σύγχρονο κράτος, αντάξιο των προσδοκιών που έχει το υγιές κομμάτι της κοινωνίας της. Η επιχειρηματική κοινότητα, καταθέτοντας τεκμηριωμένες ρεαλιστικές θέσεις και προτάσεις για την ανάπτυξη συνολικά, θα σταθεί υποστηρικτής στο μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης, η οποία όμως έχει και την τελική ευθύνη να λάβει τις σωστές αποφάσεις και να τις υλοποιήσει με ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα».

Ο δεκάλογος των επιχειρήσεων

Η έρευνα γνώμης ολοκληρώθηκε με την παροχή από τις επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα, αναφορικά με τις πολιτικές που θα πρέπει να ακολουθηθούν απ’ την κυβέρνηση από τώρα και στο εξής για την ανάταξη της οικονομίας και την πρόοδο της χώρας.

Αυτές, κατά σειρά προτεραιότητας, είναι:

  1. Απαρέγκλιτη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας της κυβέρνησης για τη βελτίωση του περιβάλλοντος δραστηριοποίησης των επιχειρήσεων σε όλα τα επίπεδα.

  2. Εξορθολογισμός του φορολογικού συστήματος και μείωση των φορολογικών συντελεστών για επιχειρήσεις και πολίτες.

  3. Περαιτέρω ρύθμιση της αγοράς εργασίας, με πρώτη προτεραιότητα τη μείωση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους.

  4. Παροχή επενδυτικών κινήτρων και φοροαπαλλαγών για την υλοποίηση παραγωγικών επενδύσεων

  5. Βελτίωση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος και θεσμοθέτηση ευνοϊκότερων όρων απ’ τους σημερινούς, για την παροχή ρευστότητας και την υλοποίηση επενδύσεων.

  6. Παροχή κινήτρων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, ούτως ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της 4ης Βιομηχανικής επανάστασης.

  7. Ρύθμιση του μεγάλου προβλήματος των «κόκκινων δανείων» το οποίο αποτελεί στρέβλωση του ανταγωνισμού και ευθεία απειλή για τη βιωσιμότητα των συνεπών επιχειρήσεων.

  8. Πλήρης ηλεκτρονικοποίηση προ-τελωνειακών και τελωνειακών διαδικασιών, για τη διευκόλυνση της εξαγωγής διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων.

  9. Μείωση του κόστους ενέργειας για τη βιομηχανία.

  10. Αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του δημόσιου τομέα και ειδικά εκείνων που έχουν μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών με τις επιχειρήσεις στην κατεύθυνση της ψηφιοποίησης τους και στην αξιοποίηση τεχνολογικών λύσεων που διευκολύνει τη συναλλαγή τους με επιχειρήσεις και πολίτες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κύκλος ιδεών: Από τη μεταπολίτευση στη μεγάλη οικονομική κρίση

Αποτίμηση μισού αιώνα πορείας της ελληνικής οικονομίας από Ν. Βέττα, Γκ. Χαρδούβελη, Ευ. Μυτιληναίο και Φ. Καραβία. Γιατί η ελληνική οικονομία έμεινε πίσω από την Ευρώπη αλλά και την Τουρκία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αισιόδοξες οι επιχειρήσεις για τα κέρδη, «βλέπουν» νέες ανατιμήσεις

Έξι στις δέκα επιχειρήσεις δηλώνουν σε έρευνα της Grant Thornton ότι θα αυξήσουν τις τιμές, μόνο μία στις δέκα ετοιμάζει μειώσεις. Περιμένουν αύξηση τζίρου και κερδών, αλλά η αβεβαιότητα θα συγκρατήσει τις επενδύσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Π. Μυλωνάς: Επενδύσεις 40 δισ. ετησίως για τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας σημείωσε πως θα πρέπει να αυξηθούν οι επενδύσεις στο 18% με 20% επί του ΑΕΠ για να πετύχει τους στόχους της η Ελλάδα, υπογραμμίζοντας τις ευκαιρίες για τη χώρα και τις τράπεζες.
Kostis Xatzidakis, Kostis Hatzidakis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηδάκης: Νέες συμβάσεις παραχώρησης και φορολογικό νομοσχέδιο

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως η ελληνική οικονομία έχει ανταποκριθεί πολύ καλά απέναντι στις νέες κρίσεις που έχουν προκύψει και έχει μπει σε πορεία ανόδου, έχοντας εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που έχουν προκύψει.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατοικίες με προσιτά ενοίκια: Τι προβλέπει το νέο σχέδιο της ΕΤΕπ

Έρχεται νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για κατασκευή κατοικιών με σύμπραξη Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Στόχος, να διατεθούν σπίτια με χαμηλά ενοίκια, τονίζει ο Γ. Τσακίρης.
startup_funding
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φρέσκο χρήμα στις startups φέρνει η Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων

Ο πρόεδρος της ΕΑΤΕ, Χάρης Λαμπρόπουλος τονίζει ότι μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα υπάρξει συμμετοχή σε ακόμα πέντε funds, ώστε μέχρι το τέλους του χρόνου να έχει πιάσει τον στόχο των 35 funds.