Ένα κόλπο για να παρακάμπτουν το πλαφόν και να κερδίζουν εύκολα από τις εξαιρετικά υψηλές τιμές χονδρικής του ρεύματος έχουν βρει αρκετοί παραγωγοί ΑΠΕ, αλλά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ετοιμάζεται σύντομα να κλείσει αυτό το «παράθυρο».
Οι «καμπάνες» που φαίνεται πως ετοιμάζει το ΥΠΕΝ θα στοχεύσουν αναδρομικά σε εκείνους τους φορείς ΑΠΕ που προσπαθούν να παρακάμψουν το πλαφόν και να αποκομίσουν κέρδος παίζοντας ταυτόχρονα σε διαφορετικές αγορές του χρηματιστηρίου Ενέργειας.
Αυτό που παρατηρείται μετά την πρόσφατη επιβολή του πλαφόν στην αγορά της Επόμενης Ημέρας που θέτει στα 85 ευρώ την τιμή για τους ηλεκτροπαραγωγούς ΑΠΕ, είναι ότι ορισμένοι Φορείς Σωρευτικής Εκπροσώπησης σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΦΟΣΕ) δηλώνουν χαμηλότερα στοιχεία παραγωγής και, στη συνέχεια, πωλούν την υπόλοιπη ποσότητα που έχουν παράξει στο χρηματιστήριο Ενέργειας μέσω της ενδοημερήσιας αγοράς και της αγοράς εξισορρόπησης, όπου δεν έχει τεθεί αντίστοιχο πλαφόν.
Με δεδομένο πως οι τιμές της χονδρικής έχουν πάρει την ανιούσα – ξεπερνώντας έως και τα 400 ευρώ ανά μεγαβατώρα πρόσφατα – το κέρδος από τη διαφορά του πλαφόν και της τιμή πώλησης στο χρηματιστήριο είναι σημαντικά μεγαλύτερο από το πέναλτι που καλούνται να πληρώσουν για τη μειωμένη παραγωγή που δηλώνουν στην αγορά της Επόμενης Ημέρας.
Από την πλευρά του ΥΠΕΝ ωστόσο, έχουν εντοπίσει τη «ζαβολιά» αυτή στις αγοροπωλησίες στο χρηματιστήριο Ενέργειας και ετοιμάζεται ένας μηχανισμός που θα συγκεντρώσει αναδρομικά τα κέρδη αυτά που έχουν αποκομίσει έως σήμερα όσοι έχουν επιλέξει να χρησιμοποιήσουν το κόλπο αυτό. Στα σενάρια που εξετάζει το ΥΠΕΝ για τον νέο μηχανισμό είναι τα κλιμακούμενα πρόστιμα ανάλογα με το κατά πόσο έχει «πέσει έξω» ο φορέας στη δήλωσή του στην αγορά Επόμενης Ημέρας.
Υπενθυμίζεται πως από τον μηχανισμό αυτό που συγκεντρώνει τα υπερέσοδα των παραγωγών ενέργειας απευθείας από την πηγή τους, η κυβέρνηση σκοπεύει να χρηματοδοτήσει τις επιδοτήσεις για το ρεύμα των καταναλωτών που ήδη για τον Αύγουστο είναι σημαντικά φουσκωμένοι ξεπερνώντας το 1 δισ. ευρώ από περίπου 700 εκατ. τον Ιούλιο.
Ήδη από την λειτουργία του νέου μηχανισμού, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, τις πρώτες 15 μέρες λειτουργίας απέδωσε πάνω από 330 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μέχρι τέλος Ιουλίου η κυβέρνηση εκτιμά ότι ξεπέρασε και τα 500 εκατομμύρια ευρώ.