«Στα μαλακά» φαίνεται πως πέφτει η Ελλάδα τον επόμενο χειμώνα, εν μέσω φόβων για σοβαρές ελλείψεις στην ενέργεια σε όλη την Ευρώπη. Με την Ευρωπαϊκή Ένωση να προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο της πλήρους διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου και να έχει ήδη εγκρίνει το σχέδιο για τη μείωση της κατανάλωσης, αρκετές χώρες σχεδιάζουν λύσεις με σημαντικό οικονομικό βάρος, η Ελλάδα έχει σχετικά μικρό έλλειμμα και δεν θα χρειαστεί, όπως όλα δείχνουν, να προχωρήσει σε δραστικές λύσεις.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο ΔΕΣΦΑ η Ελλάδα, σε περίπτωση διακοπής της προσφοράς φυσικού αερίου από την Ρωσία, θα βρεθεί με έλλειμμα συνολικά 50 TWh έως τον Ιούλιο του 2023, εκ των οποίων όμως οι 24 αφορούν τις εξαγωγές προς τη Βουλγαρία. Μετά τις κινήσεις που σχεδιάζει ο Διαχειριστής να κάνει στο σενάριο αυτό, το έλλειμμα αναμένεται να πέσει στις 1,2 TWh.
Στο σχέδιο αυτό, ο ΔΕΣΦΑ προβλέπει ότι τα φορτία σε LNG θα μπορούσαν να μειώσουν το έλλειμμα φυσικού αερίου στις 22 TWh. Επιπρόσθετα, οι ποσότητες φυσικού αερίου που θα αποθηκευθούν στην Ιταλία θα κλείσουν την «τρύπα» κατά 1,5 TWh.Στη συνέχεια, ο περιορισμός των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας θα περιορίσει το έλλειμμα στις 15 TWh και, τέλος, με κάποιες ακόμα κινήσεις, όπως η μείωση για ένα μικρό διάστημα των ποσοτήτων που εξάγονται προς τη Βουλγαρία το συνολικό έλλειμμα θα πέσει στις 6 TWh, από τις οποίες μόνο το 1,2 TWh αφορούν τη χώρα μας.
Η κυβέρνηση δηλώνει σε κάθε επίπεδο πως δεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα προμηθειών για τον χειμώνα που έρχεται και υπογραμμίζει πως συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη η Αθήνα έχει να διαχειριστεί μικρότερο πρόβλημα. Όπως τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας μιλώντας πρόσφατα στη Βουλή, «η Ελλάδα είναι πολύ μπροστά από τις εξελίξεις και σε καμία περίπτωση δεν είναι σε χειρότερη κατάσταση. Αντίθετα, μεταξύ των 27 κρατών μελών της ΕΕ είναι σε καλύτερη κατάσταση σχεδόν από όλα τα κράτη που είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους. Αυτό δεν έγινε ούτε τυχαία ούτε από μόνο του. Η νέα πλωτή δεξαμενή στη Ρεβυθούσα, που σε χρόνο ρεκόρ αποφασίστηκε, παραγγέλθηκε και έγινε από το ΔΕΣΦΑ, αυξάνει κατά 70% τη χωρητικότητά της και δίνει τη δυνατότητα να υλοποιούμε 220.000 την ημέρα μεγαβατώρες φυσικού αερίου».
Ήπια μέτρα στην Ελλάδα χωρίς δημοσιονομική επιβάρυνση
«Η χώρα μας έχει μικρή πιθανότητα κινδύνου και αυτό σημαίνει ότι είμαστε σε πολύ καλύτερη φάση από τις υπόλοιπες χώρες. Στην Ευρώπη για παράδειγμα, η Γερμανία βρίσκεται σε συναγερμό 2, ενώ η χώρα μας δεν αντιμετωπίζει κάποιο σχετικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Γι αυτό το λόγο, πάρα πολλές χώρες και εταιρίες ρυθμιστικής αρχής ενέργειας, όπως από Βουλγαρία ακόμα και από Ουγγαρία έρχονται στη χώρα μας για να ζητήσουν υποστήριξη ενόψει του χειμώνα», σημείωσε πρόσφατα πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Αθανάσιος Δαγούμας δίνοντας και το «περιβάλλον» μέσα στο οποίο θα κινηθούν τα έκτακτα μέτρα περιορισμού της κατανάλωσης που θα λάβει η Ελλάδα.
Ήδη δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γ. Οικονόμου έχει αποκλειστεί, για την ώρα, η περίπτωση των κυλιόμενων διακοπών ρεύματος για τα νοικοκυριά. Από πλευράς υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σταθμίζοντας τα δεδομένα αυτά και με την υποχρέωση για μείωση του φυσικού αερίου στο όριο του 15% από την 1η Αυγούστου και μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023 που επέβαλε η Κομισιόν, η λογική είναι μικρές παρεμβάσεις στην καθημερινότητα των πολιτών που θα ρίξουν την κατανάλωση χωρίς να περιοριστεί η οικονομική ή παραγωγική δραστηριότητα της χώρας.
Έτσι, την ώρα που στη Γερμανία, για παράδειγμα εξετάζονται μέτρα για τον περιορισμό της παραγωγής στη βιομηχανία, η Αθήνα κινείται προς την κατεύθυνση λύσεων χωρίς οικονομικό αποτύπωμα. Για παράδειγμα, στα μέτρα που έχει ήδη αναφέρει ο υπουργός ΠΕΝ που εντάσσονται σε έναν τέτοιο σχεδιασμό από πλευράς της κυβέρνησης είναι η μείωση της κατανάλωσης ρεύματος για οδοφωτισμό με σβήσιμο από τους δήμους της χώρας μίας στις 10 λάμπες στους δρόμους και το κατέβασμα του διακόπτη μετά τις 3 τα ξημερώματα στα μνημεία της χώρας. Παράλληλα, το ΥΠΕΝ προετοιμάζει προγράμματα ενημέρωσης των πολιτών προκειμένου να ρυθμίζουν, για παράδειγμα, στη σωστή θερμοκρασία τον θερμοστάτη ή το κλιματιστικό και να κάνουν «έξυπνη» χρήση των ενεργοβόρων συσκευών τους.