Εξετάζοντας τα πιθανά σενάρια εξοικονόμησης ενέργειας ενόψει του δύσκολου χειμώνα για την ενέργεια, η κυβέρνηση φαίνεται να ετοιμάζει σχέδιο για να «κατεβάσει τον διακόπτη» στους δημόσιους χώρους και στα μνημεία. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό τα φώτα στα μνημεία της χώρας θα κλείνουν στις 3:00 τα ξημερώματα και οι δήμοι θα σβήνουν μία στις δέκα λάμπες στον δημόσιο φωτισμό.
Στα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση για να περιορίσει την κατανάλωση ενέργειας είναι και η δυνατότητα αποζημίωσης της βιομηχανίας ενώ, όπως έχει γίνει γνωστό η πολυσυζητημένη απολιγνιτοποίηση πάει πίσω για τα επόμενα 2 με 3 χρόνια και το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ.
Όπως σημειώνει ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μιλώντας στη «Καθημερινής της Κυριακής» ύστατο μέτρο θα είναι οι κυλιόμενες διακοπές ρεύματος στα νοικοκυριά. «Βεβαίως, το ύστατο μέτρο αντιμετώπισης της κρίσης είναι τα διακοπτόμενα φορτία σε οικιακούς καταναλωτές και άρα σε προστατευόμενους καταναλωτές. Τίποτα δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς όταν μαίνεται ένας πόλεμος δίπλα μας» σημειώνει και συνεχίζει τονίζοντας πως «η κυβέρνηση μελετάει έναν μηχανισμό στήριξης της βιομηχανίας, εάν τελικά δεν υιοθετηθεί μία πανευρωπαϊκή λύση». Προσθέτει, επίσης, ότι η εφαρμογή του συγκεκριμένου μηχανισμού προϋποθέτει έγκριση από την Κομισιόν, ενώ η χρηματοδότησή του μπορεί να καλυφθεί και με πόρους από τις δημοπρασίες ρύπων.
Βρισκόμαστε πιο κοντά στο χειρότερο σενάριο δηλαδή τη διακοπή της παροχής ρωσικού αερίου στην Ευρώπη, τόνισε μιλώντας στον Σκάι ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης. «Η Ελλάδα από πλευράς διαθεσιμότητας ενεργειακών πηγών, επειδή είχε πάντα διαφοροποίηση στο LNG, προστατεύεται από την διαθεσιμότητα ενέργειας, όχι από τις τιμές» είπε και υπογράμμισε πως η Ελλάδα παρακολουθεί τις αυξήσεις στις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων που προκαλεί η αύξηση στα καύσιμα, με την αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό και την αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών.