ΓΔ: 2118.27 -0.55% Τζίρος: 263.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Σειρά αυτοκινήτων ΚΤΕΟ
Σειρά αυτοκινήτων έξω από το ΚΤΕΟ, έτοιμα για τεχνικό έλεγχο ή παράδοση.

Ελαφρύτερος ο φόρος για τα εταιρικά αυτοκίνητα

Πλέον, ο υπολογισμός της αξίας της παραχώρησης του οχήματος γίνεται «κλιμακωτά» με την εφαρμογή του σχετικού συντελεστή στο τμήμα της ΛΤΠΦ του οχήματος που εμπίπτει στο σχετικό «κλιμάκιο».

Κλιμακωτά θα γίνεται πλέον η φορολόγηση των εταιρικών οχημάτων ύστερα από τη διάταξη που περιλαμβάνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών το οποίο ψηφίστηκε την 6/12/2019.

Ειδικότερα, η αξία της παραχώρησης ενός οχήματος σε έναν εργαζόμενο ή εταίρο ή μέτοχο από ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, για οποιοδήποτε διάστημα εντός του  φορολογικού έτους, υπολογίζεται  με βάση την σχετική κλίμακα, ως ποσοστό επί της Λιανικής Τιμής Προ Φόρων (ΛΤΠΦ) του οχήματος. Αυτό σημαίνει ότι πλέον, ο υπολογισμός της αξίας της παραχώρησης του οχήματος, γίνεται «κλιμακωτά» με την εφαρμογή του σχετικού συντελεστή στο τμήμα της ΛΤΠΦ του οχήματος που εμπίπτει στο σχετικό «κλιμάκιο», εν αντιθέσει με το υφιστάμενο σύστημα, όπου το σύνολο της αξίας του οχήματος υπάγεται σε έναν και μόνο συντελεστή.

Τέλος, για την καλύτερη κατανόηση του νέου τρόπου υπολογισμού της αξίας  παραχώρησης ενός οχήματος, παραθέτουμε το ακόλουθο παράδειγμα:

Παραχωρείται όχημα με ΛΤΠΦ 17.100 ευρώ σε εργαζόμενο ή εταίρο ή μέτοχο της επιχείρησης. Το όχημα αυτό έχει αποκτηθεί ως καινούριο από την επιχείρηση, προ ενός έτους  και άρα η αξία από την παραχώρησή του, δεν υπόκειται σε μείωση λόγω παλαιότητας. Με βάση τον παλαιό τρόπο υπολογισμού, η αξία της παραχώρησης για τον εργαζόμενο ανέρχεται σε:

pinakas_1

Με βάση το νέο τρόπο υπολογισμού, η αξία της παραχώρησης για τον εργαζόμενο ή εταίρο ή μέτοχο, για το ίδιο όχημα ανέρχεται σε:

pinakas_2

Συνεπώς, από την έναρξη ισχύος της ρύθμισης την 1/1/2020 και με βάση το νέο τρόπο υπολογισμού, η αξία της παραχώρησης για τον εργαζόμενο ή εταίρο ή μέτοχο, γίνεται πλέον «κλιμακωτά» και οδηγεί σε χαμηλότερη επιβάρυνσή του για το ίδιο όχημα.

Επιπλέον, εφόσον το όχημα αυτό, παραχωρείται αποκλειστικά για επαγγελματικούς σκοπούς και έχει ΛΤΠΦ έως 17.000 ευρώ, δεν υπολογίζεται η αξία της παραχώρησής του, ως εισόδημα για τον εργαζόμενο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χαρτονομίσματα και κέρματα γιουάν
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Οι κρατικές επιχειρήσεις αύξησαν τα έσοδα κατά 0,2% στο δίμηνο

Σημαντική σταθερότητα σημείωσαν οι κινεζικές κρατικές επιχειρήσεις στο πρώτο δίμηνο του 2026: τα έσοδα αυξήθηκαν οριακά κατά 0,2%, τα κέρδη μειώθηκαν 2%, ενώ βελτιώθηκε στο 65,4% ο λόγος ενεργητικού-παθητικού.
Ιατρός στο νοσοκομείο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: Ζητά παρέμβαση για τα οικονομικά αδιέξοδα

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με επιστολή του στον υφυπουργό Οικονομικών ζητά άμεση παρέμβαση για τα οικονομικά προβλήματα των γιατρών, τονίζοντας το αδιέξοδο που προκαλεί το clawback και τους κινδύνους για τη βιωσιμότητα των ιατρείων.
Παναγιώτης Σταμπουλίδης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Υπερταμείο ενισχύει τη διαφάνεια στους διαγωνισμούς και η βοήθεια από το ΤΕΕ

Νέες ρυθμίσεις φέρνουν περισσότερη διαφάνεια στους διαγωνισμούς του Υπερταμείου, αυξάνουν την αμοιβή της μονάδας ωρίμανσης έργων και ενισχύουν τον ρόλο του Τεχνικού Επιμελητηρίου στην επίβλεψη.
Κρυπτονομίσματα Bitcoin Ethereum
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε διαβούλευση φορολογικό νομοσχέδιο με ρυθμίσεις για κρύπτο και ΦΠΑ

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το νομοσχέδιο για τη διοικητική συνεργασία στη φορολογία, με στόχο τη διαφάνεια και την καταπολέμηση φοροδιαφυγής, καλώντας τους ενδιαφερόμενους να καταθέσουν προτάσεις έως 14 Απριλίου.
Κυριάκος Πιερρακάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Στήριξη σε πολίτες, εργαζόμενους, επιχειρήσεις όσο χρειαστεί

Ο Κ. Πιερρακάκης διαβεβαίωσε στο Forum Πελοποννήσου πως η κυβέρνηση θα στηρίζει πολίτες, εργαζόμενους, επιχειρήσεις και παραγωγή όσο χρειαστεί, τονίζοντας τη σημασία της Πελοποννήσου και την αξία της ηγεσίας σε δύσκολες συγκυρίες.
Γιώργος Κώτσηρας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Κώτσηρας: Στήριξη σε όσους έχουν ανάγκη με σεβασμό στην οικονομία

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Κώτσηρας αναφέρθηκε στα μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος, στην έκτη αύξηση του κατώτατου μισθού και στη μείωση φόρων, χάρη στη σωστή δημοσιονομική διαχείριση των τελευταίων ετών.