Σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται η αξία των παραγγελιών γούνινων ειδών που βρίσκονται σε εκκρεμότητα σε επιχειρήσεις γουνοποιίας στην Καστοριά, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και των συνακόλουθων κυρώσεων που η Δύση επέβαλε στην Ρωσία. Ο ελληνικός παραδοσιακός κλάδος γουνοποιίας ουσιαστικά βρίσκεται στο σημείο μηδέν, πραγματοποιώντας μηδενικό τζίρο και μηδενικές εξαγωγές το τρέχον έτος, κι αυτό παρά το γεγονός ότι κατάφερε να αντιπαρέλθει τις δυσκολίες των περιορισμών της πανδημίας, αλλά και να διατηρήσει την δυναμική του σε σχέση με το οικολογικό του πρόσημο.
Όπως σημειώνει στο BD ο κ. Απόστολος Τσούκας, πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας, οι εκκρεμείς παραγγελίες αγγίζουν σε αξία τα 20 εκατ. ευρώ αυτήν την στιγμή, καθώς έτοιμα γούνινα παλτά αξίας ακόμη και 30.000 ευρώ έκαστο δεν μπορούν να παραδοθούν στου εμπόρους που τα παρήγγειλαν, κυρίως σε Ρωσία, Ουκρανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, εξαιτίας των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στις πωλήσεις πολυτελών αγαθών σε Ρώσους υπηκόους, τους πιο βασικούς πελάτες των ελληνικών γούνινων ειδών. «Τις ημέρες αυτές αναμένουμε την έγκριση από την ΕΕ του προγράμματος στήριξης του κλάδου μας, όπως αυτό ανακοινώθηκε από την ελληνική κυβέρνηση. Το πρόγραμμα αφορά στην στήριξη των επιχειρήσεων γουνοποιίας με ποσά που αγγίζουν ακόμη και τις 60.000 ευρώ, αναλόγως του εξαγωγικού προφίλ καθεμιάς», επισημαίνει ο κ. Τσούκας, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι οι επιδοτήσεις δεν είναι το ζητούμενο για έναν τόσο εξωστρεφή κι επιτυχημένο κλάδο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας, περί τις 2.000 επιχειρήσεις εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στον κλάδο της γουνοποιίας στην περιοχή της Καστοριάς και της Σιάτιστας, απασχολώντας περί τους 4.000 εργαζόμενους. Βασικοί πελάτες είναι οι Ρώσοι, οι οποίοι ψώνιζαν μέχρι πρότινος γούνινα παλτά και αξεσουάρ τόσο στην χώρα μας, όσο και στα καταστήματα που λειτουργούν στα Αραβικά Εμιράτα και φυσικά στην ίδια την ρωσική αγορά. Οι ελληνικές εξαγωγές γούνας προς τη Ρωσία ανήλθαν σε 14,5 εκατ ευρώ το 2021, από 8 εκατ ευρώ το 2020, 45 εκατ ευρώ το 2019, 48 εκατ ευρώ το 2018 και 55 εκατ ευρώ το 2017. Αντίστοιχα προς τα Εμιράτα, οι ελληνικές εξαγωγές γούνας διαμορφώθηκαν σε 13 εκατ ευρώ το 2021, ανακάμπτοντας από τα 5 εκατ. ευρώ το 2020, όμως ακόμη σημαντικά μειωμένες από τα 31 εκατ ευρώ που ήταν το 2017.
Ο κ. Τσούκας σημειώνει ότι «η γούνα δεν περνάει κρίση», καθώς έχει πετύχει να πείσει σημαντική μερίδα της κοινής γνώμης ότι είναι πιο οικολογικό υλικό από τα συνθετικά υφάσματα, παρά τις αντιδράσεις οργανώσεων για την προστασία των δικαιωμάτων των ζώων. «Ο πόλεμος όμως μας έχει καταστρέψει», επισημαίνει ο ίδιος, διευκρινίζοντας ότι τα έτοιμα γούνινα παλτά κινδυνεύουν να καταστραφούν από τον σκόρο, εάν δεν παραδοθούν εγκαίρως.
Ο κλάδος πάντως κοιτάζει προς το μέλλον, προχωρώντας στην οργάνωση της Έκθεσης Γούνας Καστοριάς στις 25 Αυγούστου 2022, κι αναμένοντας πελάτες-αγοραστές από όλο τον κόσμο -πλην της Ρωσίας. Η έκθεση που δεν πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο δύναται να δώσει μία νέα κατεύθυνση στον εξωστρεφή ελληνικό κλάδο που αυτή την στιγμή πραγματοποιεί μηδενικό τζίρο και έχει θέσει τους εργαζόμενους του σε αναστολή εργασίας.