ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: Shutterstock

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων

Στόχος του  νομοσχεδίου είναι να ρυθμίσει την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων, και να φέρει διαδικασίες fast track για την έγκριση τους καθώς η χώρα θέλει να αναπτύξει ισχύ 2 γιγαβάτ έως το 2030. 

Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον καθορισμό του πλαισίου ανάπτυξης και λειτουργίας των υπεράκτιων αιολικών έργων στην χώρα μας. Με το νέο αυτό πλαίσιο, το ΥΠΕΝ στοχεύει στη δημιουργία αυστηρών κανόνων για την υλοποίηση των έργων με τη μικρότερη δυνατή όχληση για το περιβάλλον ενώ καθορίζεται, επίσης, η διαδικασία για την έκδοση των αδειών αλλά και των ανταγωνιστικών διαδικασιών για την επιλογή των επενδυτών από τη ΡΑΕ.

 

Το  νομοσχέδιο στοχεύει να ρυθμίσει την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων, και να φέρει διαδικασίες fast track για την έγκριση τους καθώς η χώρα θέλει να αναπτύξει ισχύ 2 γιγαβάτ έως το 2030. Με το επενδυτικό ενδιαφέρον να είναι μεγάλο και την πιεστική πλέον αναζήτηση από την Ευρώπη αλλά και την Ελλάδα για διαφορετικές πηγές ενέργειας και απεξάρτηση από ορυκτά καύσιμα, το νομοσχέδιο αυτό που αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες, θα θέτει τους κανόνες λειτουργίας και θα ανοίγει στην ουσία την αγορά των υπεράκτιων αιολικών.

Με το νομοσχέδιο ορίζεται η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ, που έχει ως τώρα την αρμοδιότητα για τις παραχωρήσεις περιοχών για έρευνες υδρογονανθράκων) ως αρμόδιος φορέας για την εκπόνηση των τεχνικών μελετών για τον προσδιορισμό και την οριοθέτηση των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων (ΥΑΠ). Με την τεχνική μελέτη προτείνονται Περιοχές Εγκατάστασης ΥΑΠ, εντός αυτών, σύμφωνα με κριτήρια που διασφαλίζουν την τεχνική και οικονομική αυτοτέλεια, καθώς και τη βιωσιμότητα των Έργων ΥΑΠ που εγκαθίστανται εντός της.

Τα πάρκα θα αναπτυχθούν με διαγωνιστικές διαδικασίες, με κριτήριο κατακύρωσης την χαμηλότερη τιμή ανά παραγόμενη μεγαβατώρα. Με το νομοσχέδιο τίθενται ελάχιστες προϋποθέσεις συμμετοχής για τους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον 10ετή εμπειρία στην ανάπτυξη και λειτουργία υπεράκτιων αιολικών ισχύος τουλάχιστον 100 μεγαβάτ ενώ θα πρέπει να έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών (αθροιστικά αν πρόκειται για Κοινοπραξία) τουλάχιστον 2 δισεκ. ευρώ. Εκτός από την τεχνική και οικονομική καταλληλότητα, η χορήγηση άδειας προϋποθέτει επίσης ότι δεν τίθενται θέματα σχετικά με την εθνική ασφάλεια.

Ειδικότερα, αντικείμενο του σχεδίου νόμου με τίτλο «Διατάξεις για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, των περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων και την προστασία του περιβάλλοντος, επείγουσες δασικές, χωροταξικές και πολεοδομικές διατάξεις, θέσπιση πλαισίου για την ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και ζητήματα κυκλικής οικονομίας», είναι:

  • Η θέσπιση του πλαισίου για την ανάπτυξη Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων.
  • Η απλοποίηση της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης και ελέγχων.
  • Η απλοποίηση των χρήσεων γης (και στις ζώνες προστατευόμενων περιοχών).
  • Η ρύθμιση θεμάτων Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. και Πράσινου Ταμείου.
  • Η ρύθμιση θεμάτων δασικών χαρτών και επιτρεπόμενων χρήσεων σε δάση/δασικές εκτάσεις.
  • Η ρύθμιση θεμάτων χρηματοδότησης για την κατασκευή υποδομών φυσικού αερίου και για την κατασκευή έργων ηλεκτρικής ενέργειας. 
  • Η ρύθμιση θεμάτων κυκλικής οικονομίας.

Με το σχέδιο νόμου στόχος είναι η αντιμετώπιση επειγόντων ζητημάτων που άπτονται της προστασίας του περιβάλλοντος, η ανάπτυξη έργων Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων και εν γένει η ανάπτυξη των ΑΠΕ, η απλοποίηση των διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης και η συνακόλουθη δημιουργία επενδυτικής ασφάλειας και εμπιστοσύνης του διοικουμένου, η προστασία των δασών και η ορθή λειτουργία του πυροσβεστικού σώματος, η αξιοποίηση του θαλάσσιου αιολικού δυναμικού της χώρας, για τη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία, καθώς και η ομαλή λειτουργία της αγοράς ενέργειας καθώς και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών μέσω της ορθής εφαρμογής των κανόνων της κυκλικής οικονομίας.

Με τις προβλεπόμενες διατάξεις απλοποιούνται οι διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης και ελέγχων, αποσαφηνίζονται οι επιτρεπόμενες χρήσεις γης στις προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου «Natura 2000» και ρυθμίζονται ζητήματα των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών, καθώς και του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) και του Πράσινου Ταμείου για την ενίσχυση του ρόλου τους στην προστασία του περιβάλλοντος. Επίσης, επιδιώκεται η ενίσχυση της δασικής προστασίας και συνακόλουθα του πυροσβεστικού σώματος, ενώ επιτυγχάνεται, επίσης, η επιτάχυνση της διαδικασίας οριοθέτησης μικρών υδατορεμάτων, η προώθηση κλιματικά ουδέτερων και έξυπνων πόλεων, η εγκατάσταση Κέντρων Υψηλής Τάσης (ΚΥΤ) για την υπογειοποίηση καλωδίων, απλοποιείται η διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών, ενοποιούνται οι πράξεις της διοίκησης που αφορούν στην επιτάχυνση του Ρυμοτομικού Σχεδίου Εφαρμογής, και ρυθμίζονται όροι δόμησης για την κατασκευή έργων κοινόχρηστου πολεοδομικού χαρακτήρα.

Επιπρόσθετα, θεσπίζεται για πρώτη φορά θεσμικό πλαίσιο για τη ρύθμιση της δραστηριότητας ερευνών και ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, ενώ προβλέπεται ο καθορισμός των όρων, του τρόπου και της διαδικασίας χρηματοδότησης, από εθνικούς και ενωσιακούς πόρους, έργων υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, απλοποιείται η διαδικασία κατασκευής κρίσιμων για την ανάπτυξη του Διασυνδεδεμένου Δικτύου έργων υποδομής και εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας, επιταχύνεται η ολοκλήρωση των εργασιών επί υφιστάμενων εγκαταστάσεων ή για την κατασκευή νέων ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων και οι υποχρεώσεις των διαχειριστών για την κάλυψη των στόχων ενεργειακής απόδοσης της χώρας. Επιπλέον,  ρυθμίζονται ζητήματα κυκλικής οικονομίας, επαναπροσδιορίζονται οι αρμόδιες αρχές ελέγχου της εφαρμογής των ρυθμίσεων του ν. 4736/2020 (Α’200) για τα πλαστικά μιας χρήσης, οι αρμοδιότητες ελέγχου, οι κυρώσεις και τα πρόστιμα, γίνεται ορθή αποτύπωση της ονομασίας με βάση τον σκοπό του στο τέλος αξιολόγησης, διευκρινίζεται ο τρόπος μέτρησης της επίδοσης των συστημάτων διαχείρισης συσκευασιών, προσδιορίζεται το χρονικό διάστημα τήρησης αρχείων για επικίνδυνα 157 απόβλητα, γίνεται ορθολογικότερος προσδιορισμός των χώρων συλλογής αποβλήτων από Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) σε διακριτά ρεύματα, και διευθετούνται θέματα οργάνωσης του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.). Τέλος, προβλέπονται διατάξεις για την βιώσιμη ανάπτυξη επιμέρους δραστηριοτήτων, νομοτεχνικές βελτιώσεις και προσθήκες και άλλες επείγουσες περιβαλλοντικές διατάξεις.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξασφαλισμένη η ενεργειακή επάρκεια στην Ελλάδα για το καλοκαίρι

Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας το σύνολο της διαθέσιμης ισχύος είναι απόλυτα επαρκής για την κάλυψη του φορτίου ακόμα και υπό δυσμενείς συνθήκες καύσωνα και ταυτόχρονα, περιορισμένης παραγωγής από ΑΠΕ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Σκρέκας: Ανοίγει στις 2 Μαΐου το πρόγραμμα για φωτοβολταϊκά στέγης

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε ότι το πρόγραμμα απευθύνεται σε νοικοκυριά και αγρότες επιδοτώντας την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού και συστήματος αποθήκευσης μέχρι 75%.