Σήμερα η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των αντιρρήσεων επί του περιεχομένου των δασικών χαρτών, με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να μην εξετάζει την πιθανότητα εκ νέου παράτασης του χρονοδιαγράμματος, αρκετοί ωστόσο είναι οι πολίτες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πρόσβασή τους στην πλατφόρμα από χθες.
Ειδικότερα, από αρκετές περιοχές της Ελλάδας διαπιστώνεται πως υπάρχει πρόβλημα στην υποβολή των αντιρρήσεων, ωστόσο, πηγές του ΥΠΕΝ σημειώνουν πως δεν εξετάζεται, όπως είχε αρχίσει να συζητιέται τις τελευταίες ώρες η περίπτωση της σιωπηρής παράτασης, το να μείνει η πλατφόρμα για λίγες ακόμα μέρες προκειμένου να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία. Όπως σημειώνουν, δεν τίθεται ζήτημα παράτασης και πάλι του χρονοδιαγράμματος που έχει ανακοινωθεί καθώς η κυβέρνηση θέλει να ολοκληρωθεί η διαδικασία ενώ υπάρχει και πίεση από την Ευρωπαϊκή Ένωση όπως έχει διαπιστωθεί και στις εκθέσεις ενισχυμένης εποπτείας.
Για τους πολίτες και τους μηχανικούς που δεν έχουν καταφέρει λόγω της βλάβης του συστήματος να διεκπεραιώσουν τη διαδικασία, θα πρέπει να αξιοποιήσουν το «παράθυρο» του πρόδηλου σφάλματος που προβλέπει ο νόμος. Θα πρέπει, δηλαδή, να υποβάλουν αίτημα πρόδηλου σφάλματος στην πλατφόρμα της ανάρτησης δασικών χαρτών, ατελώς ή και με την υποβολή των στοιχείων που αποδεικνύουν το πρόδηλο σφάλμα και το έννομο συμφέρον το αργότερο εντός δέκα (10) ημερών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων σε έντυπη μορφή στα Σημεία Υποστήριξης Δασικού Χάρτη (ΣΥΑΔΧ).
Υπενθυμίζεται ότι και τον περασμένο μήνα, στην εκπνοή του χρόνου και πάλι της ημερομηνίας που είχε δοθεί και τότε παράταση, το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε εκ νέου παράταση έως και σήμερα. Ωστόσο, ξεκαθαρίζεται ότι αυτή ήταν και η τελευταία φορά καθώς η διαδικασία έχει καθυστερήσει.
Μάλιστα, όπως έγραφε το BD, οι καθυστερήσεις έχουν ήδη σημειωθεί στην έκθεση ενισχυμένης εποπτείας από την ΕΕ που σημείωνε ότι η επικύρωση των δασικών χαρτών καθυστέρησε περαιτέρω, γεγονός που θα μπορούσε να παρατείνει το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του κτηματολογίου και καλούσε τη χώρα να τηρήσει το αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα και να ολοκληρώσουν την πλήρη μεταρρύθμιση έως τον Δεκέμβριο του 2022.
Η καθυστέρηση οφείλεται στη νομοθετική τροποποίηση που έχει αφαιρέσει το καθεστώς του «δάσους», δηλαδή το τεκμήριο της δημόσιας ιδιοκτησίας, από το 5% περίπου της έκτασης της χώρας. Όπως αναφέρεται στην έκθεση εποπτείας, «ενώ αυτή η τροπολογία επιλύει ορισμένα μακροχρόνια ζητήματα, θα απαιτήσει αναθεώρηση των υφιστάμενων συμβάσεων για την κτηματογράφηση και θα εκθέσει τη μεταρρύθμιση του κτηματολογίου σε κίνδυνο νέων νομικών προκλήσεων. Το χρονοδιάγραμμα για την επικύρωση του 95% των δασικών χαρτών έχει καθυστερήσει κατά δύο μήνες έως τον Σεπτέμβριο του 2022 για να αντικατοπτρίζει τη νέα κατάσταση».
Η Κομισιόν υπογραμμίζει ότι οι ρυθμοί ίδρυσης των νέων γραφείων του Ελληνικού Κτηματολογίου έχουν επιβραδυνθεί λόγω έλλειψης διευθυντικού προσωπικού, αλλά οι απαραίτητες προσλήψεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι αρχές καλούνται να τηρήσουν το αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα.
Διαμαρτυρίες στην Κρήτη
Παράσταση της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες ζητάει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων η οποία διοργανώνει και σχετική συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα στα Χανιά. Όπως σημειώνει η Ομοσπονδία, «η ανάρτηση των δασικών χαρτών είναι η αιχμή του δόρατος για να “ξεκαθαρίσει” το ιδιοκτησιακό καθεστώς και να ανοίξει ο δρόμος για τις πολυπόθητες “επενδύσεις” που επιθυμεί η κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες να ξεκινήσει.Θέλουν να τελειώνουν και με αυτό το μνημονιακό τους καθήκον.
Η οικονομική κρίση που τη ζούμε μέρα με τη μέρα όλο και πιο βαθιά στο πετσί μας λειτουργούν εις βάρος μας. Μας καλούν να αποδείξουμε ότι είμαστε ιδιοκτήτες της γης μας, της γης που καλλιεργούμε όλα αυτά τα χρόνια κάτω από αντίξοες συνθήκες. Μας καλούν να πληρώσουμε ένα κάρο λεφτά την ίδια στιγμή που η τιμές των προϊόντων μας κατρακυλούν, ενώ τα αγροεφόδια και συνολικά το κόστος παραγωγής και της ζωής συνολικότερα ανεβαίνει συνεχώς.
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση δεν μπορούμε και δεν πρέπει να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Η κυβέρνηση έτσι και αλλιώς μας έχει δείξει τις προθέσεις της, θέλει να προχωρήσει άμεσα αυτή η διαδικασία. Όσες παρατάσεις και αν δώσουν αν δεν αναλάβει το ίδιο το κράτος το κόστος της όλης διαδικασίας τότε το αποτέλεσμα στο τέλος θα είναι εις βάρος μας».
Η Ομοσπονδία διεκδικεί:
- Για όλες τις εκτάσεις που ήταν και είναι αγροτικές και δεν αμφισβητείται ο αγροτικός χαρακτήρας ενώ περιλαμβάνονται στις εκτάσεις που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες, το κράτος με δική του ευθύνη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση στα λαϊκά στρώματα.
- Να λυθεί άμεσα το πρόβλημα των εξαιρέσεων από μεγάλες αναδασωτέες εκτάσεις από πυρκαγιά, χωρίς να ευνοηθούν καταπατήσεις, εκχερσώσεις, παράνομες αλλαγές χρήσης, χαρακτήρα και προορισμού εκτάσεων.
- Να μη χρησιμοποιηθούν οι δασικοί χάρτες και γενικότερα η δασική πολιτική ως εργαλείο ομηρίας των λαϊκών στρωμάτων και επιτάχυνσης των κερδοφόρων επενδυτικών σχεδίων των ομίλων.
- Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα διοικητικά μετρά από το κράτος, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι αγρότες από διαδικασίες που το ίδιο το κράτος τους ανάγκασε να μπουν και χωρίς δική τους ευθύνη.
- Να εξασφαλιστεί παράταση του χρόνου ενστάσεων – αντιρρήσεων λόγω των δυσκολιών που προκύπτουν από την πανδημία.
- Εξασφάλιση του αναγκαίου προσωπικού, μέσων, πόρων στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για να ολοκληρώνονται οι απαραίτητες διαδικασίες για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων.
- Να αντιμετωπισθούν οι καταπατήσεις των μεγαλοαγροτών μεγαλοκτηνοτρόφων, μεγαλοξενοδόχων – μεγαλοκατασκευαστών και λοιπών επιχειρηματικών ομίλων. Καμιά αναγνώρισή τους.
- Ριζική αναθεώρηση του πλαισίου, των κριτηρίων και των στόχων των δασικών χαρτών στην κατεύθυνση αντιμετώπισης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.