ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
GDP

Η οικονομία ανοίγει φτερά: ανάπτυξη 3% από το 2020

Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν ή υλοποιούνται ήδη από την κυβέρνηση δημιουργούν κλίμα ευφορίας σε αγορές, επιχειρήσεις και νοικοκυριά, εκτιμά ο ΣΕΒ. Έρχεται επιτάχυνση των αναπτυξιακών ρυθμών.

Μέτριες θα είναι φέτος οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, με το ρυθμό ανάπτυξης να μην ξεπερνά το 2%, αλλά από το 2020 η οικονομία θα αρχίσει να... ανοίγει φτερά, με το ρυθμό να επιταχύνεται στο 3%, καθώς ήδη τα μέτρα που έχει εξαγγείλει ή και έχει αρχίσει να εφαρμόζει η κυβέρνηση δημιουργούν κλίμα ευφορίας σε αγορές, επιχειρήσεις και νοικοκυριά, καθώς ενισχύουν σημαντικά την εμπιστοσύνη στην οικονομία.

Όπως φαίνεται στο γράφημα από την εβδομαδιαία ανάλυση του ΣΕΒ, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης, που είναι ιδιαίτερα σημαντικός για να εξαχθούν συμπεράσματα για τη μελλοντική πορεία της κατανάλωσης, που επηρεάζει, με τη σειρά της, καθοριστικά το ρυθμό ανάπτυξης, έχει ήδη ανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ, που είχαν να καταγραφούν από τις αρχές της δεκαετίας του 2.000, όταν επικρατούσε γενικευμένη αισιοδοξία, ενόψει της ένταξης της Ελλάδας στην ευρωζώνη και της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων. Ήδη ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης κινείται με αρκετά ταχύτερους ρυθμούς από το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ.

gdp_consumer

Οι αναλυτές του ΣΕΒ υπογραμμίζουν ότι «ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε τον Αύγουστο του 2019 στις -8,2 μονάδες από -20 μονάδες τον προηγούμενο μήνα και -45 μονάδες τον Αύγουστο του 2018. Η τιμή αυτή είναι η καλύτερη που έχει καταγραφεί από τον Σεπτέμβριο του 2000, όταν ο δείκτης βρισκόταν στις -6 μονάδες. Η αισιοδοξία των νοικοκυριών αποτυπώνεται σε όλους τους επιμέρους δείκτες, ιδίως στις εκτιμήσεις τους για την εξέλιξη της οικονομικής τους κατάστασης και της γενικότερης κατάστασης της χώρας».

Ο ευρύτερος δείκτης οικονομικού κλίματος βρίσκεται ήδη στα υψηλότερα επίπεδα από το 2007, όταν η οικονομία έπλεε σε... πελάγη άκρατης αισιοδοξίας. Ο δείκτης, όπως τονίζουν οι αναλυτές του ΣΕΒ, «ανήλθε τον Αύγουστο του 2019 στις 108,4 μονάδες από 105,3 τον προηγούμενο μήνα και 104,7 μονάδες τον Αύγουστο του 2018, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τον Νοέμβριο του 2007. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στη βελτίωση των προσδοκιών στο λιανικό εμπόριο και τις υπηρεσίες, ενώ αντίθετα στη βιομηχανία το κλίμα σημείωσε οριακή κάμψη και στις κατασκευές επιδεινώθηκε.

Τα μέτρα αλλάζουν τη δυναμική

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές του ΣΕΒ, «η ελληνική οικονομία έχει αρχίσει να επωφελείται από τις ευμενείς επιδράσεις των πρώτων μέτρων της νέας κυβέρνησης που προέκυψε από τις εκλογές της 7/7/2019. Οι αναγγελθείσες φοροελαφρύνσεις με μειώσεις του ΕΝΦΙΑ, του ΦΠΑ, του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, κ.ο.κ. και η ενίσχυση του λειτουργικού πλαισίου των επιχειρήσεων μέσω απλοποίησης των διαδικασιών και επιτάχυνσης των αποφάσεων που αφορούν σε στρατηγικές επενδύσεις,  δημιουργούν ένα κλίμα ευφορίας όχι μόνο στις αγορές, γεγονός το οποίο αποτυπώνεται στη σημαντική πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, αλλά και τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Αργά ή γρήγορα το κλίμα αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση των επενδύσεων, της απασχόλησης και των μισθών, ιδίως από το 2020 και μετά».

Επιτάχυνση μέσα στο β' εξάμηνο

Εξάλλου, αρχίζει ήδη να διαφαίνεται ότι, σε αντίθεση με το μέτριο έως κακό πρώτο εξάμηνο του 2019, από το δεύτερο εξάμηνο έχει αρχίσει να γίνεται αισθητή μια ανάκαμψη. «Υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι η ανάκαμψη της οικονομίας έχει ήδη αρχίσει στο β’ εξάμηνο του 2019. Η καταναλωτική και η επενδυτική δαπάνη αναμένεται να αυξηθούν, καθώς νοικοκυριά και επιχειρήσεις προεξοφλούν την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος που θα λάβει χώρα τα επόμενα χρόνια. Σε κάθε περίπτωση το 2019 θα είναι μια χρονιά μικτού αποτελέσματος, όπου θα συνυπάρχουν η επιβράδυνση που ήδη καταγράφηκε στα στοιχεία του ΑΕΠ του 1ου εξαμήνου και η προσδοκώμενη αύξηση  του το 2ο εξάμηνο του έτους, λόγω των μέτρων τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας που λαμβάνονται. Όλα σχεδόν τα μέτρα που ελήφθησαν δεν έχουν προσωρινό χαρακτήρα, αλλά παράγουν μόνιμα αποτελέσματα, και η προσδοκία είναι ότι θα ενισχυθούν έτσι περαιτέρω στο μέλλον».

Το τελικό αποτέλεσμα, όπως τονίζει η ομάδα οικονομολόγων του ΣΕΒ εκτιμάται ότι θα είναι μια αισθητή επιτάχυνση του αναπτυξιακού ρυθμού. «Αναμένεται η αύξηση του ΑΕΠ για όλο το 2019 να παραμείνει κάτω από, αλλά κοντά στο 2%, με την οικονομία να επιτυγχάνει ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 3% από το 2020 και μετά», εκτιμούν.

Από τις εξελίξεις στους βραχυχρόνιους δείκτες, ξεχωρίζουν η σημαντική άνοδος του οικονομικού κλίματος και της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2019, η επιβράδυνση της ανόδου μεταποιητικής παραγωγής και των εξαγωγών το διάστημα Ιαν – Ιουλ 2019 και η αποδυνάμωση των λιανικών πωλήσεων, οι οποίες ωστόσο ανέκαμψαν τον Ιούνιο του 2019, την ώρα που ο τουρισμός εμφανίζει ικανοποιητική πορεία το 1ο εξάμηνο του 2019. Επίσης, η ανεργία εξακολουθεί να υποχωρεί, ενώ ο πληθωρισμός κινείται σε οριακά αρνητικό έδαφος τον Αύγουστο του 2019, αντανακλώντας μία σχετική αποδυνάμωση της εγχώριας ζήτησης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναπτυξιακό «μπόνους» 16 δισ. ευρώ με το σχέδιο «Βιομηχανία 4.0»

Εντυπωσιακή αύξηση του ΑΕΠ κατά 7,7 μονάδες θα φέρει, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, ένα εθνικό σχέδιο προσαρμογής στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Θα απαιτηθεί χρηματοδότηση 4 δισ. ευρώ από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Ellada, Greece, Oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεπέρασε η οικονομία το σοκ από τις μεγάλες πλημμύρες στη Θεσσαλία

Επανήλθε στα «προ Daniel» επίπεδα το β' τρίμηνο του έτους ο δείκτης οικονομικού κλίματος, όπως σημειώνει η Eurobank. Θετικές ενδείξεις για τον ρυθμό ανάπτυξης του β' τριμήνου 2024, σημείο προβληματισμού οι εξαγωγές.
GDP
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το όνειρο της σύγκλισης με την Ευρώπη: Μαραθώνιος η αύξηση εισοδήματος

Πριν την κρίση, η Ελλάδα έφτασε στο 98% του μέσου εισοδήματος της ΕΕ, αλλά έχει επιστρέψει στο 67%. Απαιτείται αύξηση των παραγωγικών δυνατοτήτων, επισημαίνει σε ανάλυση η Alpha Bank. «Αγκάθι» το δημογραφικό.