ΓΔ: 1400.01 0.17% Τζίρος: 1.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:33:00 DATA
Arxytas
Φωτο: ΑΠΕ

Χρ. Σταϊκούρας: Μέσα στο χρονοδιάγραμμα οι εργασίες για το UAV «Αρχύτας»

Το έργο «Αρχύτας» προβλέπεται να ολοκληρωθεί, περί το τέλος του 2023 – πρώτο δίμηνο του 2024. Ταυτόχρονα, προχωρούν οι προεργασίες για δεύτερο, αναβαθμισμένο σύστημα, με συνεργασία υπουργεία.

Σύμφωνo με το χρονοδιάγραμμα είναι, με το κλείσιμο του 3ου τριμήνου, η εξέλιξη των εργασιών του προγράμματος «Αρχύτας» που αφορά στον σχεδιασμό και τη βιομηχανική παραγωγή ελληνικών UAV με τη χρηματοδότηση του υπουργείου Οικονομικών. 

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας: «H διαδικασία υλοποίησης του Προγράμματος “Αρχύτας”, που έχει στόχο τον σχεδιασμό και τη βιομηχανική παραγωγή αυτόνομου εναέριου οχήματος (drone) πολλαπλών χρήσεων, εκ μέρους του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, συμπλήρωσε το 3ο τρίμηνο. Το έργο αποτελεί πρωτοβουλία και χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Οικονομικών. Υλοποιείται, ως προς το ερευνητικό-σχεδιαστικό μέρος, με συνεργασία των Πανεπιστημίων Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, Δημοκρίτειο Θράκης, Θεσσαλίας, και της ΕΑΒ. Η βιομηχανική παραγωγή αναλαμβάνεται από την ΕΑΒ.

Βάσει της, ανά τρίμηνο, αξιολόγησης των αρμοδίων, η υλοποίηση του προγράμματος εξελίσσεται σύμφωνα με τον προγραμματισμό.
Είναι σε εξέλιξη ο δομικός σχεδιασμός του συστήματος και, παράλληλα, η προμήθεια και ο έλεγχος συσκευών-υλικών για το προς παραγωγή σύστημα. Κατά το 4ο τρίμηνο, μέχρι το τέλος Αυγούστου, θα συνεχιστούν οι προαναφερθείσες διαδικασίες.

Από αρχές Οκτωβρίου, θα ξεκινήσουν οι πειραματικές πτήσεις, αρχικά με λειτουργικό μοντέλο υπό κλίμακα, και η οργάνωση των ειδικών γραμμών βιομηχανικής παραγωγής στην ΕΑΒ.

Το έργο “Αρχύτας” προβλέπεται να ολοκληρωθεί, περί το τέλος του 2023 – πρώτο δίμηνο του 2024. Ταυτόχρονα, προχωρούν οι προεργασίες για δεύτερο, αναβαθμισμένο σύστημα, με συνεργασία των Υπουργείων Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Η Ελλάδα προχωρεί μπροστά, με αξιοποίηση όλων των δημιουργικών δυνάμεών της. Γίνεται όλο και πιο ισχυρή».

Πρόγραμμα «Αρχύτας»

Το πρόγραμμα «Αρχύτας» αφορά ένα ελληνικής σχεδίασης Μη Επανδρωμένο Αερόχημα (drone) σταθερής πτέρυγας. Το UAV θα χρησιμοποιεί την κορυφαία τεχνολογική λύση στον πλανήτη σήμερα, αυτήν που έχουν επιλέξει οι ΗΠΑ για το μοναδικό αυτή τη στιγμή στον κόσμο μαχητικό 5ης Γενιάς, που μπορεί να απογειωθεί και να προσγειωθεί κάθετα, το F-35B, και θα αναπτυχθεί στην Ελλάδα.

Η σχεδίαση και επιχειρησιακή εκμετάλλευση του VTOL UAV αφορά την ικανοποίηση επιχειρησιακών απαιτήσεων Εθνικής Άμυναs και Ασφάλειας, όπως επιτήρηση χερσαίων και θαλασσίων συνόρων, επιτήρηση θαλασσών, επιτήρηση εχθρικών δυνάμεων κ.λπ. 

Το drone θα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς πολιτικής προστασίας (επιτήρηση δασών-έγκαιρη προειδοποίηση πυρκαγιών, επιτήρηση και αξιολόγηση λοιπών φυσικών καταστροφών) και πολλές άλλες εμπορικές χρήσεις.

Το πρόγραμμα πήρε την ονομασία του από τον Αρχύτα τον Ταραντίνο, Έλληνα πολιτικό, στρατηγό και μηχανικό, που έμεινε στην ιστορία ως ο εφευρέτης της πρώτης αυτόνομης πτητικής μηχανής παγκοσμίως.

Κατακόρυφη απο/προσγείωση

Η απο/προσγείωση του ΜΕΑ θα μπορεί να γίνει κατακόρυφα (VTOL). Κατά αυτό τον τρόπο θα είναι εφικτή η προσέγγιση ακόμα και ιδιαίτερα απομονωμένων νησιών ή χερσαίων περιοχών, αλλά και καταστρωμάτων μεγάλων πλοίων, προσδίδοντάς του μοναδική επιχειρησιακή ικανότητα και ευελιξία (χρήση από φρεγάτες, μικρά ακατοίκητα νησιά κ.λπ).

Δομική αντοχή με χαμηλό βάρος

Το Μη Επανδρωμένο Αερόχημα θα κατασκευαστεί από ελαφρά, σύνθετα υλικά τα οποία θα εξασφαλίζουν έναν συνδυασμό δομικής αντοχής και χαμηλού βάρους κατασκευής.

Την υψηλή ποιότητα κατασκευής του πρωτότυπου drone και την ακριβή αναπαράσταση της γεωμετρίας του, εγγυώνται οι σύγχρονες μέθοδοι κατεργασίας, υποστηριζόμενες από εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας. 

Το drone θα μπορεί να επιχειρεί υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες -σε δυνατούς ανέμους μέχρι τουλάχιστον 6 μποφόρ- οι οποίες συχνά επικρατούν στο Αιγαίο, αυξάνοντας έτσι την επιχειρησιακή ικανότητά του. 

Θα φέρει συστήματα αυτόματης πλοήγησης και ελέγχου πτήσης, παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα χρήσης του και από χειριστές με μικρή εμπειρία. 

Τα συστήματα αυτά θα εγκατασταθούν ώστε να εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία του τόσο κατά τη σύνθετη διαδικασία της κάθετης απο/προσγείωσης, όσο και κατά την πτήση του υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

Από την πλευρά της, η ΕΑΒ θα συνεισφέρει με την τεχνογνωσία και την υψηλή κατάρτιση του προσωπικού της ενώ θα κατέχει τα πλήρη δικαιώματα εκμετάλλευσης του προϊόντος που θα παραχθεί. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

FOTO SEKPY NAVAL
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Nέες συμβάσεις με ελληνικές εταιρείες υπέγραψε η γαλλική Naval Group

Οι συμβάσεις καλύπτουν την προμήθεια εξοπλισμού για την κατασκευή των φρεγατών FDI για το ελληνικό και το γαλλικό ναυτικό και την προετοιμασία της μελλοντικής οργάνωσης συντήρησης στην Ελλάδα των φρεγατών FDI.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Να εμπλακεί στις αμυντικές δαπάνες η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως υπάρχουν βιομηχανικά προϊόντα όπως στην άμυνα, και άλλους τομείς όπου θα μπορούσαν να αναληφθούν κοινές πρωτοβουλίες για άσκηση βιομηχανικής πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Rozolis-Tasos-SEKPY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΕΚΠΥ: Ημερίδα για τις αμυντικές συμβάσεις και τις ευρωπαϊκές εξελίξεις

Στην ημερίδα, έγινε μια πολύπλευρη και αναλυτική ενημέρωση σχετικά με τις δημόσιες συμβάσεις έργων, προμηθειών και υπηρεσιών στον τομέα της Άμυνας αλλά και την ευρωπαϊκή διάσταση του νομικού πλαισίου των προμηθειών αμυντικού υλικού.