ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Arxytas
Φωτο: ΑΠΕ

Ανοίγει φτερά το πρώτο ελληνικό drone: Δοκιμή πτήσης για τον Αρχύτα

Ύστερα από πολλές καθυστερήσεις, το project της ΕΑΒ μπαίνει σε φάση απογείωσης, καθώς η πτητική δοκιμή θα οδηγήσει σε συμπεράσματα για τη δυναμική συμπεριφορά του.

Δεν έχει περάσει πολύ μεγάλο διάστημα από την ημέρα που η ΕΑΒ πέρασε από το υπουργείο Οικονομικών στη δικαιοδοσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και εκεί που όλοι πίστευαν ότι το πολυσυζητημένο ελληνικό drone Αρχύτας είναι απλώς ένα …όνειρο, κάτι έχει αρχίσει να κινείται και το μη επανδρωμένο αεροσκάφος ετοιμάζεται να «ανοίξει τα φτερά του».

Σύμφωνα με πληροφορίες του BD, το αμέσως προσεχές διάστημα το μεταλλικό ομοίωμα του μη επανδρωμένου αεροσκάφους Αρχύτας θα πραγματοποιήσει την πρώτη του πτητική δοκιμή. Από τις δοκιμές θα βγουν συμπεράσματα για τη δυναμική συμπεριφορά του και θα γίνουν επίσης οι κατάλληλες προσαρμογές και ρυθμίσεις που θα χρησιμεύσουν για να εφαρμοστούν στην πτήση του πρωτότυπου. 

Όσον αφορά τώρα την επιχειρησιακή αξία του συγκεκριμένου drone, το οποίο η αλήθεια είναι ότι έχει περάσει από «σαράντα κύματα», καθώς εδώ και 36 μήνες το πρόγραμμα επόπτευε το υπουργείο Οικονομικών χωρίς να υπάρχει καμία επαφή με τις Ένοπλες Δυνάμεις, αυτή θα φανεί από τις δοκιμές που θα γίνουν.

Οι μηχανικοί και οι τεχνικοί της ΕΑΒ στη Διεύθυνση Έρευνας και Νέων Προϊόντων με τον Αρχύτα υλοποιούν ένα ιδιαιτέρως σύνθετο έργο, καθώς ακολουθούνται αυστηρές προδιαγραφές αεροσκαφών και είναι απόλυτα προσηλωμένοι στην υλοποίηση του εθνικού drone.

Οι προδιαγραφές του Αρχύτα

Σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τον Αρχύτα, πρόκειται για ένα αεροσκάφος τύπου μικτής πτέρυγας, με σχεδιασμό που διαφέρει από όλα τα άλλα UAV, καθώς διαθέτει VTOL (κάθετη απογείωση και προσγείωση).
Το VTOL UAV του προγράμματος «Αρχύτας» είναι βασισμένο σε πλατφόρμα σταθερής πτέρυγας της κλάσης tactical UAV μεγάλων διαστάσεων.

Για την κατασκευή του η ΕΑΒ συνεργάζεται με τρία πανεπιστήμια, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Η ΕΑΒ πήρε …μπρος

Τα ερευνητικά αναπτυξιακά προγράμματα UAV και συστήματα παρακολούθησης που υλοποιεί ή συμμετέχει στην υλοποίηση τους, παρουσίασαν εκπρόσωποι της ΕΑΒ σε αρμόδιους επιτελείς της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, του Γενικού Επιτελείου Στρατού, του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.

Την αντιπροσωπεία της ΕΑΒ αποτελούσαν οι Αλέξανδρος Διακόπουλος (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος), Δημήτριος Σκαλαίος (εντεταλμένος σύμβουλος, Chief Restructuring Officer), Νικόλαος Κόκλας (διευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης) και Κυριάκος Ενωτιάδης (τομεάρχης Ηλεκτρονικών).

Μετά από χρόνια ακινησίας της ΕΑΒ επιτέλους κάτι κινείται και για την υλοποίηση των προγραμμάτων της και γίνονται συζητήσεις με τους επιτελείς των Ενόπλων Δυνάμεων προκειμένου να δουν τι ανάγκες υπάρχουν και πως αυτές μπορούν να καλυφθούν.

Η ΕΑΒ και ο αντι-drone θόλος

Οι ερευνητές της ΕΑΒ εκτός από τα μη επανδρωμένα εδώ και καιρό δοκιμάζουν και συστήματα που μπορούν λειτουργήσουν μέσα στον αντι-drone θόλο που έχει αναγγείλει ο Ν. Δένδιας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το έργο που αναπτύσσεται αφορά ζητήματα ηλεκτρονικού πολέμου κατά Μη Επανδρωμένης απειλής. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, το σύστημα θα δρα πάνω στο σύστημα GPS των μη επανδρωμένων και θα το αποσυντονίζει. 

Για τον αντι-drone θόλο, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε ότι είναι προτεραιότητα και επισήμανε ότι για τη δημιουργία δύο θόλων, ενός αντιαεροπορικού και ενός anti-drone θόλου έχει δεσμευθεί το ποσό των 2 δισ. ευρώ.

Εξάλλου, επιβεβαίωσε ότι βρέθηκαν στην ΕΑΒ τεχνολογίες και δυνατότητες που αν εξελιχθούν θα μας εκπλήξουν όλους, αλλά πρόσθεσε ότι υπήρξε τα προηγούμενα χρόνια πλήρης έλλειψη σύνδεσης με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και το αμυντικό οικοσύστημα. «Κάτι που ευελπιστούμε να αλλάξει στο μέλλον ώστε να μπορέσει να παράξει το έργο που πραγματικά μπορεί και αξίζει», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Fregata-PSARA
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιες εταιρείες «φλερτάρουν» με το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα των 7 δισ.

Νέα εποχή για το ελληνικό οικοσύστημα της αμυντικής και ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας με το 12ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα. Η ΕΑΒ, τα τρία ναυπηγεία και οι εταιρείες που πρωταγωνιστούν σε αεράμυνα - drones.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρωταγωνιστές του πολέμου τα drones: Ποιες ελληνικές εταιρείες καινοτομούν

Την προσαρμογή των ενόπλων δυνάμεων στον πόλεμο με μη επανδρωμένα συστήματα, μετά τα διδάγματα από τον πόλεμο στην Ουκρανία, προανήγγειλε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Κέντρο καινοτομίας δημιουργεί το υπ. Εθνικής Άμυνας.
businessdaily-Dendias-Nikos
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κρίσιμη αλλαγή από το υπουργείο Άμυνας στο νομοσχέδιο για την καινοτομία

Η πνευματική ιδιοκτησία των προϊόντων που θα δημιουργούνται με τη συνεργασία κράτους και ιδιωτών θα μένει στις εταιρείες και όχι στο Δημόσιο. Μεγάλες προσδοκίες από την ίδρυση Κοινού Σώματος Πληροφορικής.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πήρε τα... όπλα η αμυντική βιομηχανία για το νομοσχέδιο του υπ. Άμυνας

Ο Σύνδεσμος των κατασκευαστών αμυντικού υλικού τονίζει ότι δεν θα υπάρξει συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα αν τα πνευματικά δικαιώματα για τα προϊόντα μένουν στο Ελληνικό Δημόσιο, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παίρνει ζωή η μονάδα πυρομαχικών στο Λαύριο με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Στο πρόγραμμα για την παραγωγή πυρομαχικών για την Ουκρανία μπαίνουν τα ΕΑΣ και θα λάβουν 33 εκατ. ευρώ από τις Βρυξέλλες. Κοντά σε ρεκόρ οι παραγγελίες στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία.