ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Revma
Φώτο: Shutterstock

Πώς θα γίνει το «κούρεμα» άνω του 50% στη λιανική τιμή του ρεύματος

Ενεργοποιείται τον Ιούλιο το νέο σύστημα για την αγορά ενέργειας που θα «κόβει» τα υπερκέρδη των παραγωγών και θα αξιοποιούνται για την επιδότηση των καταναλωτών. Στόχος, να πέσει η τιμή λιανικής από 0,23 στα 0,15 ευρώ/κιλοβατώρα.

Στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου 2021, με ένα «κούρεμα» που θα ξεπεράσει το 50% από τα σημερινά επίπεδα, θα επιδιώξει να επαναφέρει η κυβέρνηση τη λιανική τιμή του ρεύματος με το νέο σύστημα για την αγορά της ενέργειας που θα ισχύει από τον επόμενο μήνα.

Σήμερα η λιανική τιμή ανά κιλοβατώρα φθάνει τα 0,33 ευρώ και πέφτει στα 0,23 ευρώ με τις επιδοτήσεις που δίνει η κυβέρνηση. Στόχος είναι μετά από τις αλλαγές που θα υλοποιηθούν από τις αρχές του επόμενου μήνα, η τιμή αυτή να πέσει λίγο πιο κάτω από τα 0,15 ευρώ ανά κιλοβατώρα, δηλαδή να υποχωρήσει περισσότερο από 50%.

Ο νέος μηχανισμός λειτουργίας της χονδρεμπορικής αγοράς ρεύματος φαίνεται πως –ανεπίσημα ακόμα– έχει πάρει το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα περάσει με νομοθετική ρύθμιση εντός του νομοσχεδίου για τη β’ φάση της αδειοδότησης για τις ΑΠΕ που αναμένεται άμεσα στη Βουλή. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει και υπουργική απόφαση που θα εξειδικεύει κάποια από τα ζητήματα. Στόχος του ΥΠΕΝ είναι να έχει τεθεί σε λειτουργία από την 1η Ιουλίου και θα έχει διάρκεια ενός έτους.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, με το νέο σύστημα θα αποσυνδέεται η χονδρεμπορική τιμή από την τιμή του φυσικού αερίου και τα υπερέσοδα θα αφαιρούνται απευθείας από τους ηλεκτροπαραγωγούς ώστε να στηρίζεται το σύστημα των επιδοτήσεων προς τους πολίτες ενώ οι εταιρείες θα αποζημιώνονται με ένα συγκεκριμένο ανά τεχνολογία πλαφόν. Τα υπερέσοδα αυτά που θα κατευθύνονται στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης υπολογίζονται σε 3,2 δισ. ευρώ για το επόμενο εξάμηνο.

Όπως δήλωσε o υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας στόχος των κινήσεων αυτών είναι να απορροφηθεί κατά 85% η αύξηση των τιμών του ρεύματος οριζόντια, σε όλους. Μέσα στους επόμενους μήνες, από τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο, οι πολίτες θα λαμβάνουν λογαριασμούς χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής, ενώ όπως σημείωσε, έως το τέλος Αυγούστου υπάρχει πρόβλεψη ώστε να μην κόβεται το ρεύμα σε ευάλωτα νοικοκυριά.

Αναφορικά με την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, ωστόσο, δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα αν θα γίνει με νομοθετική ρύθμιση, όπως αρχικά είχε ειπωθεί. Σε κάθε περίπτωση, το νέο σύστημα «εξουδετερώνει» στην πράξη τη ρήτρα.

Παρά τους σχεδιασμούς αυτούς, δεν φαίνεται να μπορεί να επιτευχθεί το αισιόδοξο σενάριο που ακουγόταν αρχικά για την επιστροφή σε τιμή κιλοβατώρας σε επίπεδα προ κρίσης. Αυτό έκανε σαφές η ΓΓ Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων, Αλεξάνδρα Σδούκου μιλώντας στο Regional Growth Conference.

Όπως είπε η κ. Σδούκου οι τιμές θα φτάσουν στα επίπεδα του περασμένου Σεπτεμβρίου, όταν τα «καμπανάκια» είχαν ήδη χτυπήσει για το ράλι των τιμών. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ τον Σεπτέμβριο η μέση τιμή χονδρικής ανά Μwh είχε ήδη φτάσει τα 136,39 ευρώ από 86,385 που ήταν τον Ιούνιο και 103,44 τον Ιούλιο του 2021. Τον Ιανουάριο, η τιμή ήταν μόλις 55 ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

viomixania-ebiken-dei
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην Κομισιόν το σχέδιο για την επιδότηση ρεύματος στη βαριά βιομηχανία

Το σχέδιο υποβλήθηκε λίγο πριν τις εκλογές, αλλά τα κριτήρια που προβλέπει προκαλούν αντιδράσεις στον χώρο της βαριάς βιομηχανίας. Βασικός όρος, να σημειωθεί φέτος μεγάλη μείωση λειτουργικής κερδοφορίας.
energeia_revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεύμα: Οι τέσσερις «καυτές πατάτες» για την επόμενη κυβέρνηση

Το μοντέλο λειτουργίας της αγοράς και οι επιδοτήσεις θα αποτελέσουν τον κύριο «πονοκέφαλο» για την επόμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας. Ποια είναι τα άλλα τρία «καυτά» σημεία.
Revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βουτιά» 80% στις τιμές του ρεύματος, έρχεται το τέλος των επιδοτήσεων

Εικόνα κανονικότητας στην αγορά τον Μάιο, με τις τιμές να έχουν υποχωρήσει κάτω από 16 λεπτά/κιλοβατώρα και σε μεγάλη απόσταση από το ρεκόρ του περασμένου Σεπτεμβρίου. Θέμα χρόνου η κατάργηση των επιδοτήσεων.
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποτονικός ο ανταγωνισμός στο ρεύμα, δεν απέδωσε το νέο μοντέλο

Μόνο 33.000 περισσότεροι καταναλωτές από το 2021 αποφάσισαν να αλλάξουν πάροχο το 2022, παρότι το ΥΠΕΝ έδωσε τη δυνατότητα σύγκρισης τιμών κάθε μήνα και ελεύθερης μετακίνησης. «Μπετόν αρμέ» το μερίδιο της ΔΕΗ, πάνω από το 60%.
fotovoltaika
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα μυστικά του προγράμματος για επιδότηση έως 16.000 ευρώ σε φωτοβολταϊκά

Με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στέγης με συστήματα αποθήκευσης, η εξοικονόμηση στο ρεύμα μπορεί να φτάσει τα 3.000 ευρώ ετησίως. Η κλίμακα των ενισχύσεων και ο αγώνας δρόμου που πρέπει να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι.