ΓΔ: 1390.65 0.01% Τζίρος: 68.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φωτο: ΑΠΕ

ΥΠΟΙΚ: Λεφτά... δεν υπάρχουν για νέα μέτρα στήριξης των εισοδημάτων

Δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος σήμερα για νέα μέτρα στήριξης, θα επανεξετασθεί το θέμα τον Σεπτέμβριο, τονίζουν στελέχη του υπ. Οικονομικών. Δεν αναμένουν βοήθεια με κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μπλόκο σε νέα μέτρα στήριξης των εισοδημάτων έναντι του υψηλού πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης στήνει το υπουργείο Οικονομικών, παρά το γεγονός ότι η καλή πορεία των φορολογικών εσόδων έχει δημιουργήσει προσδοκίες για πρόσθετο «πακέτο», μετά από αυτό που ανακοινώθηκε πρόσφατα και θα έχει κόστος 3,2 δισ. ευρώ για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Όπως διευκρίνισε σήμερα υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, έχουν ήδη εξαντληθεί, με τα σημερινά δεδομένα, τα δημοσιονομικά περιθώρια για μέτρα στήριξης. Σημείωσε, όμως, ότι τους επόμενους μήνες το υπουργείο Οικονομικών θα παρακολουθεί την εξέλιξη της οικονομικής δραστηριότητας, της τουριστικής σεζόν και των φορολογικών εσόδων και θα επανεξετάσει τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο στις αρχές του φθινοπώρου.

Το μήνυμα του υπουργείου Οικονομικών σε όσους πιέζουν για νέα μέτρα, όπως θα ήταν η μείωση συντελεστών ΦΠΑ στα τρόφιμα ή της παροχής μιας επιδότησης και για τη βενζίνη, όπως γίνεται ήδη με το ντίζελ, είναι απλό: «Λεφτά... δεν υπάρχουν». Ωστόσο, αν φανεί μέσα στους θερινούς μήνες ότι, κυρίως ως αποτέλεσμα μιας πολύ καλής σεζόν για τον τουρισμό, τα ταμεία του κράτους γεμίζουν πέραν των αρχικών εκτιμήσεων, τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου αφήνουν ανοικτό ένα «παράθυρο» για χρηματοδότηση νέων μέτρων στήριξης από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκης χαρακτήρισε ως μια «αχτίδα αισιοδοξίας» την πολύ καλή πορεία των φορολογικών εσόδων και τον Απρίλιο, που ήταν 506 εκατ. ευρώ ή 14,5% περισσότερα από τον στόχο. «Η εξέλιξη αυτή», πρόσθεσε, «πριν ακόμα αρχίσει η κυρίως τουριστική περίοδος, είναι μια ένδειξη της ανθεκτικότητας της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα μας και μια αχτίδα αισιοδοξίας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας σε μια κατεξοχήν δύσκολη διεθνώς οικονομική περίοδο».

Η καλύτερη από τις εκτιμήσεις πορεία των εσόδων αποδίδεται από τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου σε δύο παράγοντες: την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και στον πληθωρισμό, δύο παράγοντες που αυξάνουν σημαντικά το ονομαστικό ΑΕΠ και φέρνουν έσοδα στα κρατικά ταμεία.

Σε ό,τι αφορά τις πηγές από τις οποίες θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν νέα μέτρα στήριξης, πηγές του οικονομικού επιτελείου σημειώνουν ότι η σχετική συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα στραφεί στην αξιοποίηση πόρων από το σκέλος των φθηνών δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Όμως, επισημαίνουν, η Ελλάδα έχει πάρει ήδη τα δάνεια και δρομολογεί την αξιοποίησή τους σε νέες επενδύσεις, άρα δεν έχει να περιμένει πολλά από αυτούς τους σχεδιασμούς. Επίσης, τονίζουν ότι το πιθανότερο σενάριο είναι να μην δοθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτήσεις από άλλες πηγές (π.χ. από κοινό δανεισμό) για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας από τα κράτη μέλη.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο τετράμηνο δείχνουν ότι έχει δημιουργηθεί νέος δημοσιονομικός χώρος, έστω και αν το υπ. Οικονομικών σταθμίζει την έντονη αβεβαιότητα που υπάρχει, όπως και την αύξηση του κόστους δανεισμού του κράτους και δεν θέλει να αφήσει προς το παρόν περιθώρια για νέα μέτρα στήριξης.

Ειδικότερα, το έλλειμμα του προϋπολογισμού ήταν 3,328 δισ. ευρώ  εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 4,973 δισ. ευρώ, δηλαδή ήταν 1,645 δισ. ευρώ μικρότερο από τον στόχο. Αντίστοιχα, το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 811 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για 2,453 δισ. ευρώ.

Μέτρα άνω των 860 εκατ. για πανδημία και ενεργειακή κρίση

Ο προϋπολογισμός έχει επιβαρυνθεί στο τετράμηνο με δαπάνες άνω των 500 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της πανδημίας και άλλα 362 εκατ. ευρώ ήταν τα μέτρα στήριξης για την ενεργειακή κρίση, χωρίς να υπολογίζονται οι επιδοτήσεις στο ρεύμα που καλύπτονται από ειδικό λογαριασμό.

Η προσωρινή εικόνα των κυριότερων πληρωμών των μέτρων κατά της πανδημίας για την περίοδο του Ιανουαρίου - Απριλίου έχει ως εξής:

  • η ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον COVID-19 στις Περιφέρειες ύψους 153 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ,
  • η συνεισφορά του δημοσίου για την αποπληρωμή επιχειρηματικών δανείων πληγέντων δανειοληπτών ύψους 66 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ,
  • η επιδότηση κεφαλαίου κίνησης σε τουριστικές επιχειρήσεις ύψους 42 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ,
  • η δαπάνη αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 101 εκατ. ευρώ, η οποία πληρώθηκε από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (κατηγορία μεταβιβάσεων) και
  • η πρόσθετη επιχορήγηση προς τον ΕΟΠΥΥ ύψους 60 εκατ. ευρώ και προς τα νοσοκομεία και τις ΔΥΠΕ ύψους 80 εκατ. ευρώ.

Η προσωρινή εικόνα των κυριότερων πληρωμών των μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, που αφορούν στην Κεντρική Διοίκηση, για την περίοδο του Ιανουαρίου – Απριλίου, έχει ως εξής:

  • επιχορήγηση προς τον ΟΠΕΚΑ ύψους 177 εκατ. ευρώ η οποία αναλύεται στα εξής επιμέρους: 90 εκατ. ευρώ για την πρόσθετη δόση του επιδόματος τέκνου, 46 εκατ. ευρώ για την καταβολή της προσαύξησης της εισοδηματικής ενίσχυσης των δικαιούχων του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, 33 εκατ. για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των ΑμεΑ, και 7 εκατ. ευρώ για την προσαύξηση της σύνταξης των ανασφάλιστων υπερηλίκων,
  • επιχορήγηση προς την Κοινωνία της Πληροφορίας για την κάλυψη του κόστους κατανάλωσης καυσίμων κίνησης ύψους 131 εκατ. ευρώ,
  • επιχορήγηση προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ ύψους 50 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών στην ελληνική κτηνοτροφία λόγω των διεθνών εξελίξεων και 
  • αποζημίωση ειδικού σκοπού για τη στήριξη εκμεταλλευτών και οδηγών ΤΑΞΙ ύψους 4 εκατ. ευρώ.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλη μείωση έως 75% στην επιδότηση για ρεύμα από τον προϋπολογισμό

Σε 200 με 300 εκατ. ευρώ θα μειωθεί τον Οκτώβριο η επιβάρυνση του προϋπολογισμού για επιδότηση ρεύματος, σε σχέση με τα 800 εκατ. του Σεπτεμβρίου. Καταργούνται οι οριζόντιες επιδοτήσεις, βασικό κριτήριο η κατανάλωση.
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιδότηση στο ρεύμα: Τα «600 ευρώ» που δεν ήλθαν και τα... αρνητικά ποσά

Σύγχυση για τον τρόπο υπολογισμού του power pass: η διαφορά ανάμεσα στα «600 ευρώ» και στο «έως 600 ευρώ». Μυστήριο με εκκαθαρίσεις που οδηγούσαν σε αρνητικά (!) ποσά επιδότησης. Κόντρα κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ.
Revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανησυχία για τα ρεκόρ του ρεύματος, νέο σχέδιο παρέμβασης στην αγορά

Στο υψηλότερο επίπεδο της Ευρώπης εκτινάχθηκε, σήμερα και τη Δευτέρα, η τιμή χονδρικής, ενώ η κυβέρνηση εξετάζει νέο μοντέλο παρέμβασης με στήριξη στο κόστος φυσικού αερίου των παραγωγών ενέργειας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καθαρό τοπίο στα ακίνητα: Παγώνουν δύο φόροι και οι αντικειμενικές τιμές

Σταθερό περιβάλλον για τα ακίνητα με νέα αναβολή ΦΠΑ, φόρου υπεραξίας και αύξησης των αντικειμενικών τιμών. Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο. Οι ελαφρύνσεις φόρων - εισφορών και οι αυξήσεις μισθών και συντάξεων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος σε παρατάσεις για τις δηλώσεις, αφορολόγητα φιλοδωρήματα €300/μήνα

Αυστηρά μέχρι τις 15 Ιουλίου η υποβολή δηλώσεων, έκπτωση 4% στους συνεπείς. Αφορολόγητο όριο 300 ευρώ τον μήνα για τα φιλοδωρήματα, καταργείται για όλους το τέλος επιτηδεύματος. Νέα θητεία Πιτσιλή στην ΑΑΔΕ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκινά η επιδότηση ενοικίου για τους πληγέντες από τον "Daniel"

Οι ενδιαφερόμενοι δύνανται να υποβάλουν Αίτηση - Υπεύθυνη Δήλωση εμπροσθοβαρούς επιδότησης, που φέρει ψηφιακή βεβαίωση εγγράφου μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr - ΕΨΠ), στην αρμόδια υπηρεσία.