Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της υπερβολικής αύξησης των τιμών στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, προανήγγειλε, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας.
Η κυβέρνηση πρόκειται να καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την εβδομάδα που μας έρχεται έναν νέο μηχανισμό, που αποσυνδέει την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας με του φυσικού αερίου, στην οποία και οφείλεται επί της ουσίας η «έκρηξη» στις τιμές, ανέφερε μεταξύ των άλλων ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας μιλώντας στον ΣΚΑΙ και πρόσθεσε ότι «δεν τίθεται θέμα εφαρμογής ή μη εφαρμογής. Θα εφαρμοστεί. Η ρήτρα αναπροσαρμογής θα ανασταλεί, οι λογαριασμοί στους καταναλωτές θα έρθουν χαμηλότεροι και αυτό έχει σημασία. Τελικά να έρθει ένας λογαριασμός που να έχει μια τιμή μια αξία που να είναι προσιτή».
Ο κ. Σκρέκας είπε ακόμη ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να εκμηδενίσει ένα πρόβλημα από μόνη της αλλά απορροφά ένα μεγάλο μέρος των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα. Απορροφά το 85% της αύξησης για τις κατοικίες κύριες και μη κύριες και το 82% για 1.250.000 μικρομεσαίους επιχειρηματίες και το 90-95% των αγροτών. «Από την 1η Ιουλίου προχωράμε σε μια μεγάλη θεσμική αλλαγή. Βάζουμε επί της ουσίας ένα πλαφόν στη χονδρική και επιπλέον από αυτό ερχόμαστε και βάζουμε με επιπλέον επιδοτήσεις και ένα πλαφόν και στη λιανική. Και για όσο διάστημα λειτουργεί αυτός ο μηχανισμός αναστέλλεται η εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής», επεσήμανε.
Ο υπουργός Ενέργειας είπε ακόμη ότι τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου, θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή» στην οποία θα ενταχθούν 350.000 νοικοκυριά. Αφορά την αντικατάσταση παλαιών ενεργοβόρων συσκευών και πιο συγκεκριμένα κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών με νέα. Οι παλαιές συσκευές θα πρέπει να λειτουργούν, ενώ η επιδότηση θα κυμανθεί από 35% έως 50% ανάλογα με το εισόδημα του επιδοτούμενου. Δεν υπάρχει πλαφόν ή όριο, απλά η επιδότηση έχει να κάνει με το εισόδημα, άρα όσο πιο μεγάλο μειώνεται η επιδότηση και όσο πιο αδύναμος, αυξάνεται η επιδότηση. Εάν η συμμετοχή είναι μεγάλη και οι αιτήσεις ξεπεράσουν τις 350.000 ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα αναζητήσει επιπλέον πόρους ώστε και οι υπόλοιποι να μπορέσουν να αλλάξουν τις συσκευές τους.
Στα σενάρια που είχαν ακουστεί πολύ πρόσφατα ήταν η ανάπτυξη ενός ευρύτερου σχεδίου από την κυβέρνηση για τη διαχείριση της κρίσης στις τιμές της ενέργειας σε βάθος χρόνου, ακόμα και με την πρόβλεψη για συνέχιση ειδικών ρυθμίσεων και μέσα στο επόμενο έτος, εάν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση. Στην κατεύθυνση αυτή εξετάζεται και η επιβολή πλαφόν στη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος προχωρώντας παράλληλα και στην αποζημίωση των εταιρειών παραγωγής ρεύματος έως το μεταβλητό κόστος ανά διαφορετική κατηγορία παραγωγής. Τα μέτρα υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν σε άλλα 5 δισ. ευρώ σε βάθος 12μήνου και θα καλυφθούν, εκτός από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (δηλαδή από τον ΕΛΑΠΕ και τα δικαιώματα εκπομπών ρύπων) και από τον προϋπολογισμό.
Ο πιο μόνιμος αυτός μηχανισμός, ενδέχεται να μην αποτελεί μέρος των σημερινών ανακοινώσεων, καθώς η επιβολή πλαφόν στη χονδρική θα χρειαζόταν την έγκριση της ΕΕ ενώ, επίσης, οι πληροφορίες λένε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει συζήτηση στη Βουλή για τα θέματα ενέργειας μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ στις 18 Μαΐου και είναι πιθανό να θέλει τη μεγαλύτερη δυνατή σύγκλιση των κομμάτων σε αυτή την κατεύθυνση.
Σε κάθε περίπτωση, στο Μαξίμου υπολογίζουν και το πολιτικό κόστος ή κέρδος των κινήσεών τους, καθώς η δυσαρέσκεια των πολιτών μεγαλώνει και αυτό πλέον αποτυπώνεται στον δημόσιο διάλογο αλλά και στις δημοσκοπήσεις. Ο Κ. Μητσοτάκης θέλει να «γυρίσει το παιχνίδι» αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων, λίγο πριν το συνέδριο της ΝΔ και ενώ η αντιπολίτευση έχει ανεβάσει τους τόνους στο ζήτημα της ενέργειας και πολλοί καταναλωτές κατευθύνονται και στη λύση των συλλογικών αγωγών.