Αισιόδοξος για τις αποδόσεις του ελληνικού τουρισμού εμφανίστηκε ο αρμόδιος υπουργός Βασίλης Κικίλιας, σε σχετική συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής». Στην ίδια συνέντευξη ο υπουργός Τουρισμού δεσμεύτηκε για την διάθεση 1 δις ευρώ υπέρ των τουριστικών υποδομών της Ελλάδας, με στόχο την περαιτέρω αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και της διαμονής των τουριστών.
Για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της χώρας και τη χάραξη στρατηγικής με κεντρικό άξονα τη στήριξη της μέσης ελληνικής οικογένειας, μίλησε ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής».
Όπως τόνισε, ο σχεδιασμός του υπουργείου για αύξηση των προορισμών και τουρισμό ακόμα και τους χειμερινούς μήνες απέδωσε και αυτό φάνηκε στις τσέπες των ανθρώπων της ελληνικής περιφέρειας (μικρές εμπορικές επιχειρήσεις, εστίαση, αλλά και στον πρωτογενή τομέα) που μπήκε «ζεστό συνάλλαγμα» χωρίς μεσάζοντες. «Επιπλέον επενδύσαμε στο city break στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις και «φωτίσαμε» νησιά που μέχρι σήμερα δεν ήταν ιδιαίτερα προβεβλημένα. Σε όλες αυτές τις περιοχές πλέον συρρέουν επενδύσεις, αναβαθμίζεται ποιοτικά το brand της Ελλάδας και αυξάνεται το εισόδημα των ανθρώπων που ζουν εκεί» είπε ο κ. Κικίλιας, επισημαίνοντας ότι η επιλογή για ενίσχυση στις πλατιές μάζες, σε αυτούς που δεν μπορούν και δεν έχουν, συνιστά ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό.
Ο υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία της συμφωνίας με τις αμερικανικές αερογραμμές για απευθείας πτήσεις, με αποτέλεσμα τους επόμενους μήνες να αναμένεται να έρθουν στην Ελλάδα 500.000 high spenders ταξιδιώτες, καθώς και στο γεγονός ότι η χώρα μας είναι πολύ ψηλά στις προτιμήσεις των Ευρωπαίων τουριστών ενώ αποτελεί Νο1 προορισμό για τους Γάλλους.
Αναφορικά με τις δυνατότητες που δίνει το Ταμείο Ανάκαμψης, υπογράμμισε ότι το Υπουργείο Τουρισμού αξιοποιεί πλήρως τους πόρους οι οποίοι συνολικά (ελληνικό δημόσιο, τράπεζες και ιδιώτες) φτάνουν το 1 δις ευρώ. Με το ποσό αυτό θα γίνουν επενδύσεις σε υποδομές τουρισμού (αναβάθμιση μαρίνων και λιμανιών, αγροτουρισμός, χιονοδρομικά κέντρα κ.α.), ενώ ταυτόχρονα θα ενισχυθεί και ο κατασκευαστικός τομέας ο οποίος περιλαμβάνει περίπου 80 επαγγέλματα.
Τέλος, σχετικά με το θέμα έλλειψης προσωπικού, απάντησε ότι αυτό συνιστά ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα που «γέννησε» η πανδημία, καθώς μετά τα lockdown αρκετοί εργαζόμενοι δεν επέστρεψαν στον τουριστικό κλάδο. Ωστόσο επεσήμανε ότι αν η αύξηση του κατώτατου μισθού που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, συνδυαστεί με τη βούληση των επιχειρηματιών για διασφάλιση ποιοτικών συνθηκών εργασίας, αφενός θα υπάρχει διαθεσιμότητα εργαζομένων που θα αποδίδουν τα μέγιστα, αλλά και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες θα μπορούν να παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους επισκέπτες. «Το κέρδος θα πρέπει να επιμερίζεται σε όλους αυτούς οι οποίοι παλεύουν και μοχθούν για το τουριστικό μας προϊόν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.