ΓΔ: 2245.61 -0.09% Τζίρος: 341.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Καλοκαιρινή συναυλία πλήθος
Φώτο: Shutterstock

Συναυλίες και φεστιβάλ έφεραν 10 δισ. λίρες στη Βρετανική οικονομία

Η Τέιλορ Σουίφτ και άλλοι superstars ώθησαν 23,5 εκατ. τουρίστες να επισκεφθούν τη Βρετανία για συναυλίες, αποφέροντας ρεκόρ 10 δισ. λιρών στη μουσική βιομηχανία.

Οι συναυλίες και τα μουσικά φεστιβάλ ανέδειξαν τη Βρετανία σε κορυφαίο προορισμό μουσικού τουρισμού το 2024, με τις σχετικές δαπάνες να εκτοξεύονται στις 10 δισεκατομμύρια στερλίνες (περίπου 11,7 δισ. ευρώ), σύμφωνα με έκθεση της UK Music που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Το ποσό αποτελεί ιστορικό υψηλό και καταγράφει αύξηση 25% σε σύγκριση με το 2023, όταν οι δαπάνες του μουσικού τουρισμού έφτασαν τα 8 δισεκατομμύρια λίρες. 

Από το συνολικό ποσό για το 2024, περίπου 5,1 δισ. στερλίνες αντιστοιχούν σε άμεσα έξοδα, όπως εισιτήρια, μεταφορές, γεύματα και διαμονή, ενώ τα υπόλοιπα προέρχονται από έμμεσες δαπάνες, όπως ασφάλεια, τεχνικές υπηρεσίες και τοπικές προμήθειες.

Καθοριστική ήταν η συμβολή των περιοδειών παγκόσμιων σταρ, με προεξέχουσα την Τέιλορ Σουίφτ, η οποία προσέλκυσε εκατομμύρια θεατές από το Ηνωμένο Βασίλειο και το εξωτερικό. 

Σημαντική ήταν και η συμβολή καλλιτεχνών όπως ο Μπρους Σπρίνγκστιν, η Ντούα Λίπα, η Ολίβια Ροντρίγκο και η Charli XCX. Συνολικά, 23,5 εκατομμύρια άνθρωποι ταξίδεψαν στη Βρετανία για μουσικά events, έναντι 19,2 εκατομμυρίων την προηγούμενη χρονιά.

Η ανοδική αυτή τάση αναμένεται να συνεχιστεί και το 2025, με την περιοδεία των Oasis που ξεκινά την Παρασκευή από το Κάρντιφ να θεωρείται ήδη εμπορική επιτυχία.

Ωστόσο, η UK Music προειδοποιεί για τους κινδύνους που απειλούν τη βιωσιμότητα του τομέα. 

«Η βρετανική μουσική βιομηχανία αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις που μπορούν να πλήξουν την παγκόσμια δυναμική της», επισημαίνει η έκθεση, κάνοντας λόγο για αυξανόμενο κόστος περιοδειών, το κλείσιμο μικρών μουσικών χώρων και τη μειωμένη αγοραστική δύναμη των πολιτών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πόλη Πεκίνο ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

Πεκίνο: Άνοδος 27% στα έσοδα παραστάσεων το 2025

Η καλλιτεχνική αγορά του Πεκίνου το 2025 ξεπέρασε τα 5 δισ. γιουάν, σημειώνοντας αύξηση 27%. Πραγματοποιήθηκαν 60.000 παραστάσεις με πάνω από 14 εκατ. θεατές, ενώ παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά ξένες παραγωγές όπως "Singin' in the Rain".
Ράφι με ρούχα
ΔΙΕΘΝΗ

Έφυγε από τη ζωή ο Βρετανός σχεδιαστής μόδας Άντονι Πράις

Η βρετανική μόδα αποχαιρετά τον Άντονι Πράις, που έντυσε διάσημους όπως ο Ντέιβιντ Μπόουι και ο Άντριαν Φέρι, και απεβίωσε στα 80. Η 16Arlington εξέφρασε βαθιά θλίψη για την απώλεια του σπουδαίου σχεδιαστή.
Σημαία Βοσνίας-Ερζεγοβίνης
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μπρους Λι ξανά στο Μόσταρ της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης

Το άγαλμα του Μπρους Λι στη Μόσταρ επέστρεψε στο βάθρο του, δύο χρόνια μετά την κλοπή και τον βανδαλισμό του. Ο δράστης που το είχε κλέψει για το μέταλλο, εντοπίστηκε γρήγορα και καταδικάστηκε σε 10 μήνες φυλάκιση.