ΓΔ: 1403.87 -0.96% Τζίρος: 129.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 DATA
Φώτο: Shutterstock

Πιο χαλαρά κριτήρια από τις τράπεζες για χορήγηση στεγαστικών δανείων

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος τόσο τα κριτήρια όσο και οι συνολικοί όροι χορήγησης τόσο επιχειρηματικών όσο και καταναλωτικών δανείων παρέμειναν αμετάβλητοι.

Μικρή αύξηση εμφάνισε η παροχή δανείων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατά το α' τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, με τόσο τα κριτήρια όσο και τους όρους χρηματοδότησης να διατηρούνται αμετάβλητοι τόσο για τα επιχειρηματικά όσο και για τα καταναλωτικά αλλά και στεγαστικά δάνεια. 

Παράλληλα υπήρξε χαλάρωση των κριτηρίων προκειμένου να υπάρξουν χορηγήσεις στεγαστικών δανείων από τις ελληνικές τράπεζες. 

Σύμφωνα με την ΤτΕ η αύξηση των χορηγήσεων προς τις ΜμΕ έγινε λόγω αναγκών για αποθέματα και κεφάλαια κίνησης, ενώ οι τράπεζες δεν αναμένουν αλλαγές για το επόμενο διάστημα τόσο σε κριτήρια όσο και σε ζήτηση επιχειρηματικών δανείων. 

Η ανακοίνωση της ΤτΕ

Τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ) παρέμειναν αμετάβλητα κατά το α΄ τρίμηνο του 2022. Αμετάβλητοι παρέμειναν και οι συνολικοί όροι χορήγησης επιχειρηματικών δανείων. Σχεδόν αμετάβλητη παρέμεινε η συνολική ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια.

Τα κριτήρια και οι συνολικοί όροι χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά παρέμειναν αμετάβλητα. Η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια αυξήθηκε ως ένα βαθμό, ενώ για τα καταναλωτικά δάνεια παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη.

 

Δάνεια προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις

Κατά το α΄ τρίμηνο του 2022, τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ) παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2021, εξέλιξη σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου. Επιπλέον, οι τράπεζες εκτιμούν ότι τα κριτήρια θα παραμείνουν αμετάβλητα και κατά τη διάρκεια του β΄ τριμήνου του 2022.  Οι συνολικοί όροι χορήγησης δανείων προς τις ΜΧΕ παρέμειναν αμετάβλητοι σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2021.

Η συνολική ζήτηση δανείων από τις ΜΧΕ, στο α΄ τρίμηνο του 2022, παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη, αν και τα δάνεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αυξήθηκαν ως ένα βαθμό, λόγω αναγκών για αποθέματα και κεφάλαια κίνησης. Το επόμενο τρίμηνο, η συνολική ζήτηση δανείων, τόσο από τις μικρομεσαίες όσο και από τις μεγάλες επιχειρήσεις, αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητη. Η αναλογία των αιτήσεων για επιχειρηματικά δάνεια που απορρίφθηκαν παρέμεινε αμετάβλητη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

 

Δάνεια προς νοικοκυριά

Κατά το α΄ τρίμηνο του 2022, τόσο τα κριτήρια όσο και οι συνολικοί όροι χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2021, εξέλιξη σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου. 

Η ζήτηση για τα καταναλωτικά δάνεια παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη, ενώ για τα στεγαστικά αυξήθηκε ως ένα βαθμό, αλλά λιγότερο από όσο αναμενόταν σύμφωνα με την έρευνα του προηγούμενου τριμήνου. Για το β’ τρίμηνο του 2022, η ζήτηση τόσο για στεγαστικά όσο και για καταναλωτικά δάνεια αναμένεται να παραμείνει σχεδόν αμετάβλητη.

Τα κριτήρια χορήγησης στεγαστικών δανείων αναμένεται να γίνουν ως ένα βαθμό πιο χαλαρά κατά τη διάρκεια του β΄ τριμήνου του 2022, ενώ για τα καταναλωτικά δάνεια προς νοικοκυριά δεν αναμένεται κάποια μεταβολή. Η αναλογία των αιτήσεων για δάνεια προς νοικοκυριά που απορρίφθηκαν παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Trapeza, Trapezes, Bank
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σημαντικές αυξήσεις στα επιτόκια δανείων για επιχειρήσεις τον Απρίλιο

Από 2,96% αυξήθηκε σε 3,54% τον Απρίλιο το μέσο επιτόκιο δανεισμού των επιχειρήσεων και στο 5,42% για τις μικρομεσαίες. Αυξημένες οι εκταμιεύσεις επιχειρηματικών δανείων συνολικά, λιγότερες όμως για τις ΜμΕ.
Malliaropoulos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μαλλιαρόπουλος: Υπάρχει στενότητα χρηματοδότησης των ΜμΕ

Ο διευθυντής Οικονομικής Ανάλυσης και Μελετών της ΤτΕ απέδωσε την επιφυλακτικότητα των τραπεζών να χορηγούν δάνεια στις ΜμΕ στο υψηλό ρίσκο που υπάρχει, λέγοντας πως το ποσοστό των κόκκινων δανείων των ΜμΕ είναι διαχρονικά υψηλό.
Τράπεζα της Ελλάδος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤτΕ: Ενισχυμένη η κερδοφορία των τραπεζών, «αγκάθι» τα κόκκινα δάνεια

Ξεπέρασαν τα 2 δισ. τα κέρδη του τραπεζικού τομέα στο α' εξάμηνο. Παραμένει πρόβλημα το υψηλό επίπεδο των ΝPLs, η αύξηση των οποίων οφείλεται και σε ένταξη σε αυτά δανείων με εγγύηση του Δημοσίου.