Περιορισμένη κινητικότητα καταγράφεται στις αιτήσεις που λαμβάνουν οι τράπεζες από τις επιχειρήσεις που επιδιώκουν χρηματοδότηση μέσω των δανείων 12,7 δισ. ευρώ που προβλέπει το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) για την Ελλάδα.
Αυτό παραδέχονται στο Business Daily ανώτατα στελέχη των συστημικών τραπεζών, τα οποία ωστόσο δεν συνδέουν την εν λόγω καθυστέρηση με τη γεωπολιτική κρίση του τελευταίου ενάμιση περίπου μήνα. Εκτός από την Εθνική Τράπεζα, η οποία ανακοίνωσε προ ημερών την πρώτη χρηματοδότηση με πόρους του ΤΑΑ στην εταιρεία Ελληνικοί Λευκόλιθοι, δεν έχει πραγματοποιηθεί προς ώρας άλλη εκταμίευση από τραπεζικό ίδρυμα στο πλαίσιο του ΤΑΑ.
Πηγές των συστημικών τραπεζών αναφέρουν, πάντως, ότι αναμένεται επιτάχυνση των εκταμιεύσεων δανείων στο πλαίσιο του ΤΑΑ μετά το Πάσχα, όταν θα έχουν ωριμάσει οι εγκριτικές διαδικασίες εκ μέρους των ιδρυμάτων. Στελέχη του κλάδου εκτιμούν, μάλιστα, ότι αρκετές ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις αναμένουν την υλοποίηση του νέου Αναπτυξιακού Νόμου 48877/2022 προκειμένου να αξιοποιήσουν συνδυαστικά τις χρηματοδοτικές δυνατότητες των δύο πλαισίων.
Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, εξήγγειλε την προκήρυξη του πρώτου καθεστώτος ενίσχυσης, για τη Μεταποίηση, εντός των επόμενων εβδομάδων, ενώ το καλοκαίρι αναμένεται να προκηρυχθούν ακόμα δύο καθεστώτα, της Αγροδιατροφής και του Τουρισμού, όπως ανέφερε.
Την ίδια ώρα, «γκάζι» πατούν οι κυβερνητικοί φορείς για επίσπευση της εκταμίευσης της πρώτης δόσης ύψους 3,56 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,84 εκατ. ευρώ είναι δάνεια και 1,72 δισ. ευρώ αφορούν σε επιδοτήσεις (grants). Στόχων της κυβέρνησης είναι τα ευρωπαϊκά κεφάλαια να λειτουργήσουν ως τονωτικό των επενδύσεων που υπονομεύονται από το πρωτοφανές και επίμονο κύμα ακρίβειας αλλά και τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής Corporate & Investment Banking της Τράπεζας Πειραιώς, Θοδωρή Τζούρο, «το ισχυρό πλέον τραπεζικό σύστημα υποστηρίζει παραγωγικά τη χρηματοδότηση της οικονομίας, ενώ η διάθεση πληθώρας χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανταγωνιστικότητας ή τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα υπερεθνικών φορέων (όπως η EIB και το EIF), κινητοποιούν και μοχλεύουν ενεργούς αλλά και λιμνάζοντες πόρους προς την κατεύθυνση της παραγωγικής και οικονομικής ανασυγκρότησης της χώρας».
Το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο οι ιδιωτικοί αλλά και οι δημόσιοι φορείς θα προλάβουν το «τρένο» του ΤΑΑ που θέτει αυστηρές προθεσμίες ως προς την έγκριση των επιχειρησιακών σχεδίων αλλά και την εκταμίευση των κεφαλαίων. Συγκεκριμένα, το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των ενεργειών προϋποθέτει την ολοκλήρωση των νομικών δεσμεύσεων έως τις 31/12/2023, για το σκέλος των επιδοτήσεων, καθώς και την υποχρέωση εκταμίευσης του συνόλου των πόρων έως τα τέλη του 2026. Πηγές της αγοράς προειδοποιούν, πάντως, ότι δεδομένων των πρόσφατων δυσχερών εξελίξεων, είναι επιβεβλημένη η παράταση του χρονοδιαγράμματος προκειμένου να αγγίξει η απορρόφηση των πόρων τα επιθυμητά επίπεδα.