Μπορεί οι δανειστές, όπως φαίνεται και από την τελευταία έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να ζητούν ουσιαστικές πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση των ακινήτων του δημοσίου, αλλά στην ΕΤΑΔ συνεχίζεται ο εμφύλιος!
Η κυβέρνηση έδωσε χθες λύση στην πολύμηνη διαμάχη μεταξύ του διευθύνοντος συμβούλου της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου Στ. Βλαστού και του (τέως πλέον) προέδρου Αντ. Μπέζα. Αντικατέστησε τον κ. Μπέζα με τον κ. Γρηγόρη Αναστασιάδη, που είχε περάσει από τις οικονομικές διευθύνσεις της Vodafone και της ΔΕΗ, ενώ είχε υπάρξει και διευθύνων σύμβουλος της ON Telecoms (που αργότερα χρεοκόπησε). Όμως ο εμφύλιος συνεχίζεται στα ανώτερα και μεσαία κλιμάκια της εταιρείας, που εδώ και χρόνια αδυνατεί να αξιοποιήσει ακόμα και τα καλά ακίνητα που έχει στο χαρτοφυλάκιό της.
Από την ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρώην υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Μπέζας μετά την αποπομπή του, μάθαμε πως αυτή την περίοδο διενεργείται στην ΕΤΑΔ διαχειριστικός έλεγχος από τη Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων του ΥΠΟΙΚ. Κάποιοι στην εταιρεία υποστηρίζουν πως εδώ και χρόνια έχουν ανακύψει ζητήματα με τη διαχείριση υποκαταστημάτων της ΕΤΑΔ, όπως τα χιονοδρομικά κέντρα και άλλοι χώροι που λειτουργούν με εισιτήρια, αλλά και μισθωμένα ακίνητα. Κατά καιρούς, οι εσωτερικοί σπαραγμοί οδηγούν σε διάφορες αποκαλύψεις ή «αποκαλύψεις».
«Δε χρειάζεται κανείς να είναι ειδικός για να καταλάβει πως κάτι δεν πάει καλά σε μια εταιρεία από την οποία έχει διεκδικήσεις, με διαιτητικές αποφάσεις του Αρείου Πάγου, άνω των 600 εκατ. ευρώ ο όμιλος Παντ. Μαντωνανάκη», εξηγούν στην αγορά real estate. Πρόκειται για τη γνωστή διαμάχη που ξεκίνησε προ 15ετίας από το πρώην «Ξενία Λαγονησίου» (Grand Resort Lagonisi) για να εξελιχθεί σε απειλή για τα δημόσια οικονομικά και σε πονοκέφαλο για τη σημερινή κυβέρνηση.
Όλα αυτά τα χρόνια που διαδοχικές διοικήσεις της ΕΤΑΔ αδυνατούσαν να βρουν άκρη και συμβιβαστική λύση με την πλευρά Μαντωνανάκη, υπόσχονταν δισεκατομμύρια εσόδων από την αξιοποίηση κρατικών ακινήτων. Επί ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ υποσχεθήκαμε στους δανειστές πως θα φτιάξουμε καταλόγους με ακίνητα (από τα περίπου 80.000 που διαθέτει η ΕΤΑΔ) που θα αξιοποιηθούν κατά προτεραιότητα, πως θα φτιάξουμε χαρτοφυλάκια ακινήτων που θα διατεθούν σε επενδυτές όπως, για παράδειγμα, τουριστικά ακίνητα ή αποθήκες. Δεν έγινε απολύτως τίποτα.
Η σημερινή διοίκηση του Υπερταμείου υποσχέθηκε, επίσης, σχέδιο αξιοποίησης ακινήτων, με ενοποίηση και της ακίνητης περιουσίας άλλων ΔΕΚΟ που ελέγχει. Αλλά και αυτό το σχέδιο αργεί να ολοκληρωθεί και να παρουσιαστεί. «Είναι σαν να ξεκινούν όλα από το μηδέν κάθε φορά που εμφανίζεται μια καινούργια διοίκηση στην ΕΤΑΔ», υποστηρίζουν στελέχη που έχουν περάσει από την κρατική εταιρεία ακινήτων. Όλα αυτά τα χρόνια έχουν προσληφθεί και πληρωθεί ολόκληρες στρατιές συμβούλων που υποτίθεται πως θα «καθάριζαν» -θα έλεγχαν τα νομικά, πολεοδομικά και άλλα ζητήματα– χιλιάδες ακίνητα ώστε να διατεθούν στην αγορά. Ελάχιστη είναι η πρόοδος που γίνει μέχρι σήμερα.
Τα διοικητικά συμβούλια εν τω μεταξύ αλλάζουν σαν τα πουκάμισα. Χθες ανακοινώθηκε η προσθήκη νέων μελών, μαζί με την τοποθέτηση του νέου προέδρου κ. Αναστασιάδη. Η διοίκηση του Υπερταμείου, με δημόσιες δηλώσεις της, προαναγγέλλει αξιοποίηση ακινήτων με Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και άλλα μοντέλα συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα. Πολλοί φοβούνται πως αν δεν υπάρξουν σοβαρές αλλαγές εντός της ΕΤΑΔ, δεν γίνει ουσιαστικός έλεγχος της μέχρι σήμερα διαχείρισης, θα βρεθούμε να χρωστάμε και άλλες δεκάδες εκατομμύρια στους ιδιώτες με τους οποίους θα συνεργαστεί…