Μια σημαντική πηγή εσόδων που έμενε αναξιοποίητη για τον ελληνικό τουρισμό αναμένεται να ανοίξει καθώς καθορίστηκαν οι όροι διενέργειας καταδύσεων αναψυχής στα 91, χαρακτηρισμένα ως μνημεία από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ναυάγια πλοίων και αεροσκαφών.
Την Κοινή Υπουργική Απόφαση υπέγραψε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, και όπως ενημερώνει η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, τα 91 ναυάγια ανήκουν σε μεταλλικά πλοία και αεροσκάφη τα οποία βυθίστηκαν από το 1868 έως και το 1970 -τα περισσότερα από την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου- και βρίσκονται σε βάθη που κυμαίνονται από 10 έως και 120 μέτρα.
Σύμφωνα με την ΚΥΑ, ορίζονται οι συγκεκριμένες πληροφορίες, τις οποίες πρέπει να καταθέτουν πριν από κάθε κατάδυση οι πάροχοι υπηρεσιών αναψυχής και οι ιδιώτες καταδύτες, καθώς και οι οδηγίες για την τεκμηρίωση των ναυαγίων.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού σημειώνει, επίσης, ότι η κατάδυση στα ναυάγια επιτρέπεται μόνο με την ολοκλήρωση της τεκμηρίωσής τους, ενώ στους καταδυόμενους απαγορεύεται οιαδήποτε πράξη ή παράλειψη που έχει ως αποτέλεσμα την επέμβαση, άρα και επαφή, τη φθορά ή την αλλοίωση των ναυαγίων, καθώς και η συλλογή, αποκομιδή ή και απλή μετακίνηση οιωνδήποτε κινητών πραγμάτων που ευρίσκονται σε αυτά ή στον πυθμένα ή το βυθό γύρω από αυτά.
Απαγορεύεται επίσης η διενέργεια έρευνας με σκοπό την αποκάλυψη κινητών αντικειμένων τόσο στο χώρο του ναυαγίου, όσο και στην ευρύτερη περιοχή του και τα οποία πιθανώς συνδέονται με αυτό. Για τη διενέργεια οιασδήποτε έρευνας στο ναυάγιο και τον περιβάλλοντα χώρο του απαιτείται άδεια από το υπουργείο Πολιτισμού.