ΓΔ: 1397.91 0.96% Τζίρος: 72.79 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:03:33 DATA
Φώτο: Shutterstock

Ισχυρή ανάπτυξη «βλέπει» η UBS, ρίσκα από ενέργεια - πανδημία

Στο 5,5% αναβαθμίζει την εκτίμηση για την ανάπτυξη του 2022 ο ελβετικός όμιλος, ενώ εκτιμά ότι οι 4 συστημικές τράπεζες έχουν πλέον τη δυνατότητα να αυξήσουν τις χορηγήσεις προς τον ιδιωτικό τομέα.

Σταθερά αισιόδοξη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας παραμένει η UBS με αναβάθμιση της εκτίμησής της τόσο για την ανάπτυξη του 2021 όσο και γι’ αυτήν του 2022, ενώ εμφανίζεται αρκετά καθησυχαστική αναφορικά με τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και των συνεπειών από την πανδημία. 

Σε έκθεσή του ο ελβετικός χρηματοπιστωτικός όμιλος τονίζει ότι η ενέργεια είναι αυτή που θα επηρεαστεί από τον πόλεμο Ουκρανίας – Ρωσίας, καθώς η Ελλάδα καλύπτει το 20% των αναγκών της σε πετρέλαιο και το 32% αυτών σε φυσικό αέριο από ρωσικές εισαγωγές. Η αύξηση των τιμών ενέργειας που καταγράφεται και πριν από την έναρξη του πολέμου έχει οδηγήσει σε αντίστοιχη ενίσχυση του πληθωρισμού, γεγονός που αποτελεί αρνητικό παράγοντα. Πάντως οι κυρώσεις στη Ρωσία δεν εκτιμάται ότι θα πλήξουν σημαντικά ούτε τον τουρισμό αλλά ούτε και τις εξαγωγές. Βάσει των στοιχείων της UBS οι Ρώσοι τουρίστες αντιστοίχησαν μόλις στο 0,8% των αφίξεων το 2021, ενώ η Ρωσία «απορροφά» το 0,5% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών. 

 

Ισχυρή ανάκαμψη και μείωση χρέους 

Βασισμένη στα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η UBS προχωρά σε αναβάθμιση της εκτίμησής της για την ανάπτυξη του 2021 στο 8,5% από 7,9%, τονίζοντας ότι η οικονομία επέστρεψε στα επίπεδα προ πανδημίας από το γ’ τρίμηνο του περασμένου έτους. Η ώθηση για το ΑΕΠ προήλθε από την αύξηση της εγχώριας κατανάλωσης, τη σταθερά θετική πορεία των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου αλλά και από τον κλάδο υπηρεσιών, με αιχμή τουρισμό και εξαγωγές. 

Για το 2022 αναμένει ότι η ανάπτυξη θα φθάσει στο 5,5%, δηλαδή κατά 1,5% υψηλότερα από τον μέσο όρο των αναλυτών και 60 μονάδες βάσης υψηλότερα των εκτιμήσεων της Κομισιόν, σύμφωνα με την 13η Έκθεση Αξιολόγησης. 

Η αναβάθμιση της εκτίμησης για το 2022 στηρίζεται: 

  • Στην ισχυρή ανάκαμψη του 2021.
  • Στην έναρξη της τουριστικής περιόδου νωρίτερα από το σύνηθες. 
  • Στην εισροή, μετά την προκαταρκτική έγκριση από την Κομισιόν, ποσού 3,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, μετά την επίτευξη 15 ορόσημων. 
  • Στην αύξηση των καταθέσεων των νοικοκυριών κατά 19 δισ. ευρώ στο διάστημα 2020 – 2021, που αντιστοιχούν περίπου στο 10% του ΑΕΠ, με σημαντικό μέρος αυτών των κεφαλαίων να εκτιμάται ότι μπορούν να διοχετευθούν στην κατανάλωση, ακόμη και υπό αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις. 

Εξετάζοντας την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών η UBS σημειώνει ότι υπήρξε σημαντική δημοσιονομική υπεραπόδοση το 2021, με το πρωτογενές έλλειμμα να φθάνει στο 6% του ΑΕΠ. Ο προϋπολογισμός για το 2022 έχει θέσει ως στόχο το πρωτογενές έλλειμμα να υποχωρήσει στο 1,2% του ΑΕΠ.

Αναφέρει ακόμη ότι ο προϋπολογισμός του 2022 ξεκίνησε, βάσει των στοιχείων του Ιανουαρίου, με υπεραπόδοση 1,2 δισ. ευρώ έναντι των στόχων που έχουν τεθεί. Με δεδομένα τα παραπάνω εκτιμά ότι το χρέος θα υποχωρήσει στο 184% του ΑΠΕ το 2023 από 206,3% του ΑΕΠ το 2020, με ιδιαίτερα θετική εξέλιξη την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ. Στα συν για την ελληνική οικονομία και το γεγονός ότι τα ταμειακά διαθέσιμα παραμένουν σε υψηλό επίπεδο, φθάνοντας στα 32 δισ. ευρώ στα τέλη του περασμένου έτους. 

 

Τράπεζες: Έτοιμες για πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα

Οι ελληνικές τράπεζες κατόρθωσαν να μειώσουν σημαντικά το επίπεδο των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs) το 2021, ενώ υπήρξε, ταυτόχρονα, αύξηση του δανεισμού προς τις επιχειρήσεις. Η απαλοιφή «κόκκινων» στοιχείων από το ενεργητικό τους, μέσω τιτλοποιήσεων ή πώλησης NPLs βοήθησε ώστε να βελτιωθούν οι ισολογισμοί τους, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος τα NPLs διαμορφώθηκαν στο 16% των συνολικών δανείων στα τέλη του γ’ τριμήνου 2021, έχοντας μειωθεί κατά 24% σε σύγκριση με το 2019. 

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες βρίσκονται σε καλό δρόμο για να μειώσουν σε μονοψήφιο ποσοστό τα NPEs και από το 2022 θα έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα παροχής χορηγήσεων. Παράλληλα τα στρατηγικά σχέδια των τραπεζών εξαρτώνται από σημαντικές καθαρές νέες εταιρικές δανειοδοτήσεις, προκειμένου να επιτύχουν μεσοπρόθεσμα τον στόχο για απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROTE) πάνω από 10%. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ