Τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα ελαφρύνει τις βιομηχανίες από τα αυξημένα κόστη ενέργειας προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την ώρα που οι επιχειρήσεις του κλάδου βλέπουν το κόστος της παραγωγής να αυξάνεται έως και 40% ως αποτέλεσμα των πιέσεων από το ράλι των τιμών της ενέργειας και των δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου (CO2).
Ήδη έχει προωθηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς έγκριση το σχήμα επιδότησης Green Pool σύμφωνα με το οποίο οι βιομηχανίες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πράσινο φθηνό ρεύμα σε σταθερές τιμές. Μέσω του μηχανισμού αυτού το ΥΠΕΝ επιχειρεί να πείσει τις DG Comp και DG Energy να εγκρίνουν τον τρόπο στήριξης «πράσινων» PPAs για τη βιομηχανία. Μέσω του σχήματος αυτού θα υπάρξει επιδότηση για τη στήριξη του shaping & balancing cost με το σκεπτικό της διευκόλυνσης «πρασινίσματος» των μεγάλων μονάδων βιομηχανικής παραγωγής της χώρας.
Παράλληλα, στα σχέδια που προωθεί το ΥΠΕΝ για την «ελάφρυνση» των ενεργοβόρων καταναλωτών εντάσσεται και το πρόγραμμα επιδοτούμενης έως 40% εγκατάστασης φωτοβολταϊκών και μπαταριών αλλά και η ήδη ανακοινωμένη αύξηση του Net metering από το 1 στα 3 MW.
Μιλώντας στο Businessdaily, ο πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), Αντώνης Κοντολέων, σημειώνει ότι η βιομηχανία βρέθηκε τους τελευταίους μήνες να επωμίζεται τεράστιο βάρος από τις αυξήσεις στην ενέργεια χωρίς να είναι σε θέση να ανταγωνιστεί άλλες ευρωπαϊκές αγορές που έχουν διαφορετικές προβλέψεις ώστε να θωρακίζεται η βιομηχανία από το ράλι των τιμών των τελευταίων μηνών. Όπως σημειώνει, κλειδί, στο να καταστεί το σχήμα των πράσινων PPAs βιώσιμο, είναι η ενίσχυση από τις τράπεζες τέτοιων συμβάσεων. Όπως εξηγεί, με τις τιμές τις χονδρικής στα υψηλά των τελευταίων μηνών, οι παραγωγοί δεν θέλουν να δεσμευθούν μακροπρόθεσμα με κλειδωμένες τιμές αρκετά χαμηλότερες.
Μάλιστα, όπως σημείωσε πρόσφατα σε εκδήλωση του ΙΕΝΕ, με την εκτίναξη του κόστους του φυσικού αερίου και της χονδρεμπορικής ρεύματος αλλά και των δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου (CO2) η βιομηχανία βρέθηκε αντιμέτωπη με κόστος παραγωγής αυξημένο έως και 40%. Πίεση που, όπως είπε, δεν δέχονται οι ανταγωνιστικές εταιρείες της Ευρώπης που δεν έχουν να αντιμετωπίσουν αντίστοιχες συνθήκες. Σε ό,τι αφορά τα μακροχρόνια διμερή συμβόλαια, που θα μπορούσαν να αποτελούν σημαντικό εργαλείο μείωσης του ενεργειακού κόστους, η βιομηχανία θεωρεί ότι είναι σε εξωπραγματικές τιμές.
Στο πλαίσιο αυτό, η βιομηχανία ζητάει να εγκριθεί άμεσα και να τεθεί σε λειτουργία από την αρχή του 2023 το green pool και ταυτόχρονα να υπάρξει αναβάθμιση των δικτύων για να είναι βιώσιμη επιλογή το net metering αλλά και να παρασχούν παράλληλα κίνητρα φορολογικά και οικονομικά για τις επενδύσεις της βιομηχανίας σε ΑΠΕ. Να αναγνωριστούν στη βιομηχανία μακροχρόνια δικαιώματα στις διασυνδέσεις για να υποστηριχτούν και οι διασυνοριακές συναλλαγές. Ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τα διμερή συμβόλαια, ο κλάδος ζητάει από το ΥΠΕΝ να δοθεί αρωγή ώστε να μπορεί όντως η βιομηχανία να συνάπτει διμερή συμβόλαια με υποχρέωση από τους παραγωγούς ΑΠΕ να προχωράνε σε διμερή συμβόλαια.
Η Ισπανία, που πρωταγωνιστεί στον τομέα των μακροπρόθεσμων συμβάσεων με σταθερή τιμή, προωθεί την ενίσχυση των PPAs από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) . «Χιλιόμετρα μπροστά από εμάς η Ισπανία», σχολιάζουν στελέχη της ελληνικής βιομηχανίας, που βρέθηκε χωρίς δίχτυ προστασίας απέναντι στην αύξηση των τιμών, καθώς υποχρεώνεται να αγοράζει το ρεύμα μόνο μέσα από το Χρηματιστήριο Ενέργειας και να εκτίθεται στις ακραίες διακυμάνσεις των τιμών.
Η ισπανική κυβέρνηση κατέθεσε πρόταση στην ΕΤΕπ, που πρωταγωνιστεί στον δανεισμό για έργα που προωθούν την πράσινη μετάβαση να παράσχει οικονομικές εγγυήσεις για τα PPAs, όχι μόνο στην χώρα αλλά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε αφενός να υπάρξει ένα αντιστάθμισμα στην εκτόξευση των τιμών της ενέργειας και, αφετέρου, να ενισχυθούν οι προσπάθειες για το «πρασίνισμα» της παραγωγής στις βιομηχανίες.
Η Ισπανία, που έχει καταφέρει να κατακτήσει ηγετικό ρόλο στον τομέα των συμφωνιών αυτών, μέσα στο 2021 και παρά την ενεργειακή κρίση κατάφερε να φθάσει σχεδόν 4 γιγαβάτ από PPAs καλύπτοντας το 61% της συνολικής ισχύος από διμερή συμβόλαια στην Ευρώπη. Η αγορά των PPAs βρίσκεται σε σταθερή άνοδο καθώς σύμφωνα με την ελβετική εταιρεία συμβούλων Pexapark το 2021 αποτελεί χρονιά – ρεκόρ για τέτοιες συμφωνίες, αν και, όπως σημειώνει η εκτόξευση των τιμών έχει επηρεάσει αρνητικά τη διάρκειά τους.
Στην Ελλάδα ωστόσο, η πραγματικότητα είναι αρκετά μακριά από εκείνη που βιώνει η υπόλοιπη Ευρώπη. Τα PPAs που έχουν συνάψει μεγάλοι ενεργοβόροι παραγωγοί μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού και έχουν συναφθεί μόνο με μία εταιρεία.
Πηγές της αγοράς σημειώνουν ότι με τους περιορισμούς που έχουν οι ΑΠΕ στην παραγωγή, την έλλειψη αποθήκευσης και τη μη δυνατότητα προαγοράς στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, δεν υπάρχει στην ουσία δρόμος για τη βελτίωση της κατάστασης. Όπως τονίζουν, υπάρχουν στρεβλώσεις στη λειτουργία της αγοράς ενέργειας, τη διαμόρφωση των τιμών αλλά και στη λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας που δεν επιτρέπουν την προώθηση τέτοιων σχημάτων που θα ρίξουν σημαντικά το κόστος για τους καταναλωτές.