ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 96.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:17:00 DATA
Energeia, Ilektriko Revma, Xrimatistirio, Times
Φωτο: Shutterstock

Ηλεκτροπληξία: Άλμα 34% για το ρεύμα και εκτίναξη 44% για το αέριο

Βαριές συνέπειες για τους Έλληνες καταναλωτές από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Τιμές άνω των 120 ευρώ στα συμβόλαια αερίου μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2023. Ευρωπαϊκή λύση προτείνει η κυβέρνηση.

Ισχυρές οι πιέσεις στην αγορά ενέργειας που έφερε η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τις τιμές του ρεύματος να σημειώνουν σήμερα ράλι με άνοδο 34% και τα futures του φυσικού αερίου να δείχνουν αύξηση σχεδόν 40%, ενώ δεν δείχνουν αποκλιμάκωση πριν το δεύτερο τρίμηνο του 2023 (!). 

Ειδικότερα, με το φυσικό αέριο να καταλαμβάνει το 44,5% του ενεργειακού μείγματος και παρά τη διείσδυση των ΑΠΕ που έφτασε σχεδόν στο 25%, η τιμή της χονδρικής τιμής ηλεκτρικού ρεύματος στην αγορά της επόμενης ημέρας διαμορφώθηκε σήμερα αρκετά πάνω από τα 230 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στα 235,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η αύξηση από χθες, που η τιμή διαμορφωνόταν στα 175,61 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έφτασε σήμερα στο 34,1%.

Η μεταβλητότητα ήταν τόσο έντονη που υπήρξε ουσιαστικά αναστολή των συναλλαγών στα παράγωγα στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το ΕΧΕ προς τα Μέλη της Αγοράς Παραγώγων προέβη σε γενικευμένη άρση των υποχρεώσεων ειδικής διαπραγμάτευσης για παροχή ζευγών εντολών σε όλες τις Σειρές, λόγω έντονης μεταβλητότητας των τιμών στις ενεργειακές αγορές η οποία προέρχεται από τις τρέχουσες συνθήκες στην Ουκρανία.

Οι τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος σε όλη σχεδόν την Ευρώπη εκτοξεύθηκαν πάνω από τα 200 ευρώ τη μεγαβατώρα, με την εξαίρεση της Γερμανίας που, λόγω καιρικών συνθηκών και αυξημένης χρήσης των ΑΠΕ, κατέγραψε 119 ευρώ τη μεγαβατώρα και την Αυστρία με 166,40, ενώ τη μεγαλύτερη τιμή σημείωσε η Ιταλία στα 284 ευρώ η μεγαβατώρα.

Παράλληλα, το συμβόλαιο Ολλανδίας μελλοντικής εκπλήρωσης Μαρτίου για το φυσικό αέριο, που αποτελεί και δείκτη για τις τιμές στην Ευρώπη, κατέγραψε άνοδο άνω του 44% στα 128,2 ευρώ. Το ανησυχητικό, ωστόσο, είναι ότι τεράστιες αντίστοιχες αυξήσεις και με τιμές πάνω από τα 120 ευρώ για όλο το 2022, με την πρώτη αποκλιμάκωση να μετατίθεται στο δεύτερο εξάμηνο του 2023. 

Στο περιβάλλον αυτό, εκτάκτως συνεδριάζει αύριο νωρίς το πρωί η ομάδα διαχείριση κρίσεων υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις που έχουν αυτές στον ενεργειακό τομέα. 

Αναφερόμενος στο ζήτημα των επιπτώσεων στις τιμές της ενέργειας των κινήσεων της Ρωσίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε χθες, σε συνάντηση με τον Ρουμάνο ομόλογο του Βιρτζίλ Ποπέσκου ότι η Ευρώπη πρέπει να βρει κοινή απάντηση στην αύξηση των τιμών ενέργειας. 

Και αυτό αφορά τόσο την επιβάρυνση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όσο και την ανάγκη η Ευρώπη να μην είναι εξαρτώμενη από τις διακυμάνσεις των τιμών του φυσικού αερίου και να αναζητήσει εναλλακτικές πηγές ενέργειας, σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Σε συνάντηση που είχε ο υπουργός Περιβάλλοντος με τον Συνάντηση με τον Ρουμάνο ομόλογό του, Βίργκιλ Ποπέσκου τέθηκε στο τραπέζι η στενότερη συνεργασία Ελλάδας-Ρουμανίας για την ενίσχυση της περιφερειακής ενεργειακής ασφάλειας μέσω της προώθησης της διμερούς συνεργασίας στον τομέα του φυσικού αερίου, την ολοκλήρωση του αγωγού IGB και την κατασκευή του πλωτού τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη.

Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σήμερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, επεσήμανε πως η κυβέρνηση έχει ήδη εξασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια και επεξεργάζεται σενάρια που θα αφορούν την όσο το δυνατόν καλύτερη αντιμετώπιση και απορρόφηση των διακυμάνσεων στις τιμές ενέργειας ενώ πρόσθεσε ότι στο μεταξύ έχει ληφθεί πρόνοια για περαιτέρω προμήθειες LNG.

Είπε πάντως ότι το ενεργειακό πρόβλημα και η έκρηξη στις τιμές ενέργειας είναι ένα πρόβλημα πανευρωπαϊκό και γι' αυτό απαιτείται πανευρωπαϊκή λύση, κάτι που θα θέσει και ο πρωθυπουργός απόψε στις Βρυξέλλες. «Χρειάζονται ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των ενεργειακών ανατιμήσεων», τόνισε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ηλεκτρικό ρεύμα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΕΝΕ: Με χαμηλότερες τιμές το ενεργειακό προφίλ της χώρας για το 2023

Η μέση Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς (ΤΕΑ) το 2023 εμφανίστηκε μειωμένη κατά 57% σε σύγκριση με το 2022 και διαμορφώθηκε στα €119.26/MWh. Όσον αφορά τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, αυτή διαμορφώθηκε στις 48.5 TWh.