ΓΔ: 2087.2 1.05% Τζίρος: 225.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: Shutterstock

Άνοδος κατά 35,3% των νέων επιχειρήσεων που δημιουργήθηκαν το 2021

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 2021 δημιουργήθηκαν 109.961 νέες επιχειρήσεις, με τον τομέα Ενημέρωσης να έχει τα πρωτεία, ενώ οι πτωχεύσεις περιορίστηκαν στις 15.

Θετικό ήταν το ισοζύγιο της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη χώρα το 2021, καθώς σημειώθηκε αύξηση κατά 35,3% των νέων επιχειρήσεων που δημιουργήθηκαν, οι οποίες έφθασε στις 109.961, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. 

Στον αντίποδα οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων κινήθηκαν πτωτικά, καθώς διαμορφώθηκαν στις 15 έναντι 19 που είχαν καταγραφεί κατά τη διάρκεια του 2020. 

Βάσει των επιμέρους στοιχείων για τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στον συνολικό κύκλο εργασιών, σύμφωνα με τα στοιχεία του Στατιστικού Μητρώου Επιχειρήσεων έτους αναφοράς 2018, η μεγαλύτερη αύξηση στο πλήθος των εγγραφών νέων επιχειρήσεων, 2021 σε σχέση με το 2020, καταγράφηκε στον τομέα «Ενημέρωση και επικοινωνία» (40,4%) και στον τομέα «Μεταφορά και Αποθήκευση» (40,3%), ενώ μείωση καταγράφηκε στον τομέα «Παροχή Ηλεκτρικού Ρεύματος, Φυσικού Αερίου, Ατμού και Κλιματισμού» (5,1%). 

 

Στο δ' τρίμηνο του περασμένου έτους ισχύουν τα ακόλουθα: 

  • Οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων (ενάρξεις λειτουργίας επιχειρήσεων), για το σύνολο των τομέων της οικονομίας, το Δ’ τρίμηνο 2021 ανήλθαν σε 34.508, παρουσιάζοντας αύξηση 56,1% σε σχέση με το Δ’ τρίμηνο 2020 που είχαν ανέλθει σε 22.113 και αύξηση 52,4% σε σχέση με το Γ’ τρίμηνο 2021 που είχαν ανέλθει σε 22.642. 
  • Για τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στον συνολικό κύκλο εργασιών, σύμφωνα με τα στοιχεία του Στατιστικού Μητρώου Επιχειρήσεων έτους αναφοράς 2018, η μεγαλύτερη αύξηση στο πλήθος των εγγραφών νέων επιχειρήσεων, το Δ’ τρίμηνο 2021 σε σχέση με το Δ’ τρίμηνο 2020,καταγράφηκε στον τομέα «Μεταφορά και Αποθήκευση» (64,6%) και στον τομέα «Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης» (40,2%), ενώ η αντίστοιχη μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στον τομέα «Παροχή Ηλεκτρικού Ρεύματος, Φυσικού Αερίου, Ατμού και Κλιματισμού» (25,8%) και στον τομέα «Κατασκευές» (1,2%). 
  • Οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων, για το σύνολο των τομέων της οικονομίας τόσο το Δ’ τρίμηνο 2021 όσο και το Δ’ τρίμηνο 2020 ανήλθαν σε 3.

Οι τομείς οικονομικής δραστηριότητας, στους οποίους καταγράφηκε το μεγαλύτερο πλήθος εγγραφών νέων επιχειρήσεων, ανά Μεγάλη Γεωγραφική Περιοχή της Ελλάδας, είναι: 

  • Βόρεια Ελλάδα: «Γεωργία, Δασοκομία και Αλιεία») , με 3.737 εγγραφές σε σύνολο 8.787. 
  • Κεντρική Ελλάδα: «Γεωργία, Δασοκομία και Αλιεία», με 6.143 εγγραφές σε σύνολο 10.266. 
  • Αττική: «Επαγγελματικές, Επιστημονικές και Τεχνικές Δραστηριότητες», με 1.953 εγγραφές σε σύνολο 10.408. 
  • Νησιά Αιγαίου - Κρήτη: «Γεωργία, Δασοκομία και Αλιεία», με 2.959 εγγραφές σε σύνολο 5.047. 
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δωμάτιο ξενοδοχείου πολυτελείας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνοδος 3,2% στα καταλύματα και μείωση 1,7% στην εστίαση το τρίτο τρίμηνο

Ο τζίρος στα καταλύματα αυξήθηκε 3,2% το τρίτο τρίμηνο, αγγίζοντας τα 6,60 δισ. ευρώ, ενώ η εστίαση σημείωσε πτώση 1,7%. Μεγαλύτερη άνοδος στη Θεσσαλονίκη, μεγαλύτερη μείωση στη Θήρα για αμφότερους τους κλάδους.
Σφύρα δικαστηρίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συμβολαιογραφικές πράξεις: Άνοδος 14,8% το 2024 και αύξηση 79,5% στη δεκαετία

Ισχυρή άνοδος στις συμβολαιογραφικές πράξεις το 2024, που έφτασαν τις 961.967, σημειώνοντας αύξηση 14,8% σε σχέση με το 2023 και 79,5% μέσα στη δεκαετία, με αιχμή πλειστηριασμούς, δωρεές και γονικές παροχές.
Εμπορικό πλοίο στη θάλασσα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελληνικός στόλος: Αύξηση 0,4% στα πλοία αλλά μείωση 3,8% στη χωρητικότητα

Η δύναμη του ελληνικού εμπορικού στόλου αυξήθηκε σε 1.842 πλοία τον Σεπτέμβριο, ενώ η συνολική χωρητικότητα μειώθηκε 3,8% σε ετήσια βάση, συνεχίζοντας την τάση συρρίκνωσης του συγκεκριμένου δείκτη σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.
Άτομα με σακούλες αγορών
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λιανικό εμπόριο: Άνοδος 3% στον τζίρο το γ’ τρίμηνο 2025

Ο τζίρος του λιανικού εμπορίου έφτασε τα 19,9 δισ. ευρώ το γ’ τρίμηνο 2025, αυξημένος 3% σε ετήσια βάση. Ισχυρή άνοδος σε μεταχειρισμένα είδη και οχήματα, ενώ μειώσεις σημειώθηκαν σε τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό και ποτά.
Οικογένεια σε ελληνικό νησί
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνοδος αφίξεων και διανυκτερεύσεων στα καταλύματα τον Σεπτέμβριο

Τον Σεπτέμβριο 2024 καταγράφηκε αύξηση 0,7% στις αφίξεις και 0,9% στις διανυκτερεύσεις, με τους αλλοδαπούς να αποτελούν το 82,4% των αφίξεων και το 90,1% των διανυκτερεύσεων, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.