«Εμφύλιος» έχει ξεσπάσει στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, μετά την αιφνίδια πρωτοβουλία ομάδας στελεχών της επιμελητηριακής κοινότητας, με επικεφαλής τον Γιάννη Μασούτη από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, να ζητήσουν την άμεση παύση και αντικατάσταση του προέδρου, Γιάννη Χατζηδεοδοσίου, παρότι είχε εκλεγεί ομόφωνα πρόεδρος τον περασμένο Αύγουστο, μετά τον αδόκητο χαμό του Κωνσταντίνου Μίχαλου.
Ενόψει της αυριανής συνεδρίασης της Διοικητικής Επιτροπής της Ένωσης Επιμελητηρίων, ομάδα αποτελούμενη από επτά επικεφαλής τοπικών επιμελητηρίων έχει ζητήσει από την Κυριακή, 6 Φεβρουαρίου, με σχετική επιστολή, να περιληφθεί στην ημερήσια διάταξη θέμα άμεσης παύσης και αντικατάστασης του κ. Χατζηθεοδοσίου, Μάλιστα, γίνεται λόγος για πρόσκληση που διαβιβάζεται κατεπειγόντως, λόγω της άμεσης ανάγκης διαφύλαξης του κύρους της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων. Οι υπογράφοντες την επιστολή δεν εξηγούν τους λόγους που επιβάλουν τη «διαφύλαξη του κύρους» της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και απλώς δηλώνουν ότι θα τους εξηγήσουν στη διάρκεια της αυριανής συνεδρίασης.
Εκτός από τον Γιάννη Μασούτη, της ομώνυμης αλυσίδας σούπερ μάρκετ, την επιστολή υπογράφουν οι κ.κ. Ιορδάνης Τσώτσος (Πέλλα), Στέφανος Γεωργιάδης (Δράμα), Ηλίας Χατζηχριστοδούλου (Πιερία), Βασίλης Γιαγιάκος (Τρίκαλα), Παναγιώτης Αγνιάδης (Βοιωτία), Γιάννης Βουτσινάς (Πειραιάς). Ο Γ. Μασούτης ήταν, μαζί με τον Γιάννη Μπρατάκο, σημερινό γενικό διευθυντή της ΝΔ, οι δύο υποψήφιοι που είχαν αρχικά εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη διεκδίκηση της θέσης του προέδρου μετά τον θάνατο του Κωνσταντίνου Μίχαλου, αλλά τελικά η υποψηφιότητα Χατζηθεοδοσίου υποστηρίχθηκε από όλες τις παρατάξεις και εξελέγη ομόφωνα πρόεδρος.
Η αιφνίδια κίνηση για την άμεση παύση και αντικατάσταση του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, μόλις λίγους μήνες μετά την ομόφωνη εκλογή του, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στον επιχειρηματικό κόσμο και χαρακτηρίζεται από πολλούς ως μια παρέμβαση με κομματικό και εξωθεσμικό χαρακτήρα. «Προφανώς η ανεξάρτητη φωνή της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος δεν άρεσε σε κάποια κέντρα εξουσίας που είχαν –και συνεχίζουν να έχουν- ως απώτερο στόχο την υποβάθμιση της και τη μετατροπή της σε "εργαλείο" που θα ελέγχεται απόλυτα από κυβερνητικούς παράγοντες», σχολιάζουν χαρακτηριστικά πηγές προσκείμενες στον Γιάννη Χατζηθεοδοσίου.
Στην αυριανή συνεδρίαση αναμένεται συζήτηση σε υψηλούς τόνους για την πρόταση παύσης του προέδρου, καθώς πολλοί πρόεδροι επιμελητηρίων, με επιστολές τους στην ΚΕΕΕ, δηλώνουν την υποστήριξή τους στον κ. Χατζηθεοδοσίου και στρέφονται εναντίον της παρέμβασης για την αντικατάστασή του, κάνοντας λόγο για ενέργειες εξωθεσμικών κέντρων με στόχο την αποσταθεροποίηση του επιμελητηριακού θεσμού.
Σχετικές επιστολές με τοποθετήσεις στο ίδιο πνεύμα έχουν στείλει στην ΚΕΕΕ οι πρόεδροι του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και των Επιμελητηρίων Άρτας, Θεσπρωτίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Λάρισας, Ξάνθης και Ιωαννίνων.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης, Στέλιος Μωραϊτης, βρίσκονται σε εξέλιξη «ενέργειες από εξωθεσμικά κέντρα με σκοπό, κατόπιν κομματικής εντολής, να απομακρύνουν από τη θέση του τον πρόεδρο μας, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου». Ο κ. Μωραϊτης σημειώνει την ομόφωνη εκλογή και το εξαιρετικό έργο του κ. Χατζηθεοδοσίου και θέτει ζήτημα έκτακτης σύγκλησης της Γενικής Συνέλευσης, «θεωρώντας ότι το σύνολο των συναδέλφων προέδρων δεν θα επιτρέψει τέτοιου είδους παρεμβάσεις».
Υπέρ της σύγκλησης έκτακτης Γενικής Συνέλευσης τάσσονται και οι άλλοι πρόεδροι επιμελητηρίων που έχουν στείλει επιστολές στην ΚΕΕΕ και μένει να φανεί αύριο αν η Διοικητική Επιτροπή θα ταχθεί υπέρ της πρότασης για την παύση και αντικατάσταση του κ. Χατζηθεοδοσίου, ή θα φθάσει το θέμα στη Γενική Συνέλευση.