Ντόμινο αναπροσαρμογών στον ΕΝΦΙΑ, τους φόρους μεταβίβασης και σε δεκάδες άλλα τέλη και εισφορές φέρνει ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών για επέκταση εντός του έτους των αντικειμενικών αξιών σε πάνω από 1.500 περιοχές της χώρας που βρίσκονται εκτός συστήματος και για εφαρμογή μόνιμου μηχανισμού αυτόματης ευθυγράμμισης των τιμών της εφορίας με τις εμπορικές.
Η πρώτη φάση της μεταρρύθμισης του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων προβλέπει την κατάργηση του σημερινού καθεστώτος του κατά προσέγγιση προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων (κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια) στις περιοχές όπου δεν ισχύει το αντικειμενικό σύστημα, πράγμα που αυτόματα θα φέρει αλλαγές στον φορολογικό λογαριασμό για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων. Κι αυτό γιατί ο τιμές σε περιοχές εκτός αντικειμενικού συστήματος είναι χαμηλότερες και συνεπώς η ένταξη θα επιφέρει αυξήσεις στη φορολογητέα αξία των ακινήτων.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προχωρούν στην χάραξη των ζωνών για τις περιοχές αυτές και στο πρώτο τρίμηνο του έτους οι ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων με αυτοψίες θα καθορίσουν τις νέες τιμές και θα υποβάλλουν τις προτάσεις τους στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για να λάβει τις οριστικές αποφάσεις. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος του 2022 αντικειμενικές τιμές με βάση τις οποίες θα υπολογίζονται όλοι οι φόροι και τα τέλη στα ακίνητα θα έχει σχεδόν όλη η Ελλάδα.
Παράλληλα προωθούνται σε συνεργασία με πανεπιστήμια και το Τεχνικό Επιμελητήριο αλλαγές στις τιμές ζώνης κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα με συγχωνεύσεις, επεκτάσεις αλλά και «σπάσιμο» των τιμών.
Αυτόματες αναπροσαρμογές τιμών
Η μεγάλη όμως ανατροπή έχει να κάνει με την κατάργηση του σημερινού καθεστώτος, με βάση το οποίο οι αντικειμενικές τιμές καθορίζονται με υπουργική απόφαση και αλλάζουν κάθε δύο η περισσότερα χρόνια. Στη θέση του προβλέπεται η καθιέρωση συστήματος αυτόματης προσαρμογής των φορολογικών τιμών στις διακυμάνσεις των αγοραίων, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία προς το τέλος του έτους.
Πρόκειται για ένα νέο πληροφοριακό σύστημα το οποίο θα παρακολουθεί και θα καταγράφει τις τάσεις στην κτηματαγορά με τη συγκέντρωση στοιχείων για τις αξίες των ακινήτων (π.χ. συμβόλαια, μισθώματα, αξίες απαλλοτρίωσης) και δεδομένων για τα χαρακτηριστικά ακινήτων (π.χ. θέση, επιφάνεια, όροφος, χρήση γης, κ.λπ.) και με βάση αυτά κάθε χρόνο ή και σε μικρότερο διάστημα θα αναπροσαρμόζει αυτόματα τις αντικειμενικές αξίες στα επίπεδα των εμπορικών τιμών. Αυτό σημαίνει ότι οι όποιες μεταβολές (αυξήσεις ή μειώσεις) καταγράφονται στις εμπορικές τιμές των ακινήτων θα περνούν αυτόματα στις αντικειμενικές αξίες.
Ο νέος ΕΝΦΙΑ
Στο μεταξύ, στην τελική ευθεία εισέρχονται οι αλλαγές στο σύστημα υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, καθώς το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταλήξει στην οριστική ρύθμιση εντός του μήνα. Το βασικό σενάριο προβλέπει διεύρυνση των κλιμακίων και των συντελεστών με ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου με κεντρικό στόχο να εξουδετερωθούν πλήρως οι επιβαρύνσεις από την άνοδο των αντικειμενικών τιμών κυρίως σε ακίνητα μικρής και μεσαίας αξίας και να υπάρξει μία μικρή μείωση της τάξης του 2%-4% στο ποσό του φόρου συγκριτικά με το 2021.
Παράλληλα, η έκπτωση κατά 50% και η πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες αναμένεται να διατηρηθούν, αλλά λόγω του γεγονότος ότι τα εκκαθαριστικά σημειώματα θα εκδοθούν πριν από την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα υπολογιστούν με βάση τις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν το 2021.
Αλλαγές όμως έρχονται και στο ημερολόγιο πληρωμών καθώς η πρώτη δόση αναμένεται να καταβληθεί Απρίλιο ή Μάιο και η εξόφληση του φόρου να γίνει σε 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.