Σε παράταση της προθεσμίας για την οριστική σύνταξη των συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων με τις παλαιές αντικειμενικές τιμές που λήγει στις 31 Ιανουαρίου προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών, καθώς χιλιάδες φορολογούμενοι λόγω των αλυσιδωτών εμπλοκών και καθυστερήσεων στην έκδοση των απαραίτητων πιστοποιητικών και βεβαιώσεων κινδυνεύουν να χάσουν τη προθεσμία και να χρεωθούν με έξτρα φόρους και έξοδα από τις νέες αυξημένες αντικειμενικές τιμές που ισχύουν από την 1-1-2022.
Τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών είναι δύο. Το ένα προβλέπει διεύρυνση του χρονικού περιθωρίου για ένα ακόμα μήνα δηλαδή έως το τέλος Φεβρουαρίου και το δεύτερο έως το τέλος Μαρτίου.
Παράγοντες της αγοράς χαρακτηρίζουν επιβεβλημένη την παράταση, καθώς οι αρμόδιες για την έκδοση των πιστοποιητικών υπηρεσίες κινούνται με ρυθμό χελώνας ενώ οι συμβολαιογράφοι δεν προλαβαίνουν λόγω φόρτου εργασιών να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις.
Τα βασικότερα προβλήματα εντοπίζονται στα ακόλουθα:
- Καθυστερήσεις στην εκκαθάριση χιλιάδων εκκρεμών δηλώσεων μεταβίβασης ακινήτων από πολλές εφορίες, κυρίως της Αττικής. Σημειώνεται ότι ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής έχει δώσει εντολή στις ΔΟΥ να ολοκληρώσουν έως σήμερα 21 Ιανουαρίου την εκκαθάριση των χειρόγραφων δηλώσεων φορολογίας γονικής παροχής - δωρεάς που υπεβλήθησαν μέχρι και τις 17 Δεκεμβρίου 2021 καθώς και των δηλώσεων φορολογίας φόρου μεταβίβασης ακινήτων και γονικής παροχής - δωρεάς που δεν μπορούσαν να υποβληθούν ως αρχικές στο myProperty. Ωστόσο λόγω του μεγάλου όγκου των δηλώσεων που υποβλήθηκαν πέρυσι οι εφορίες δεν προλαβαίνουν να ολοκληρώσουν τον έλεγχο με αποτέλεσμα πολλά συμβόλαια να βρίσκονται στον αέρα.
- Χιλιάδες βεβαιώσεις περί μη οφειλής ΤΑΠ που δεν έχουν ακόμη εκδοθεί.
- Μεγάλος αριθμός πιστοποιητικών, απαραίτητων για τη σύνταξη των πράξεων αποδοχής κληρονομιάς, καθυστερούν να εκδοθούν, με συνέπεια την αντίστοιχη καθυστέρηση στη σύνταξη των σχετικών πράξεων αποδοχής κληρονομιάς.
- Η αναμονή για την Ταυτότητα Κτιρίου ξεπερνά ακόμα και τους τρείς μήνες καθώς οι μηχανικοί αδυνατούν να ανταπεξέλθουν χρονικά στην έκδοσή της.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση το ισχύον καθεστώς χρονικό περιθώριο έως τις 31 Ιανουαρίου για τη σύνταξη των συμβολαίων μεταβίβασης με τις αντικειμενικές τιμές του 2021 έχουν οι φορολογούμενοι που πριν από την εκπνοή του 2021 υπέβαλλαν στις ΔΟΥ ή ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ τις δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, γονικών παροχών και δωρεών.
Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών σε συνδυασμό με την αύξηση του αφορολόγητου ορίου των γονικών παροχών στα 800.000 ευρώ προκάλεσαν έκρηξη στις μεταβιβάσεις ακινήτων τους τελευταίους μήνες του 2021 οπότε εκτιμάται ότι πάνω από 150.000 ακίνητα άλλαξαν χέρια. Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά 75.700 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων και βεβαιώθηκε φόρος ύψους 160 εκατ. ευρώ.
Μόνο το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου που ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα για τις δηλώσεις γονικών παροχών και δωρεών υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά περίπου 15.000 δηλώσεις γονικών παροχών και 4.700 δηλώσεις δωρεών ακινήτων ενώ εάν προστεθούν και οι χειρόγραφες δηλώσεις που υποβλήθηκαν στις εφορίες τότε ο αριθμός των μεταβιβάσεων ακινήτων αυξάνεται κατακόρυφα.
Οι Δήμοι Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πειραιώς, Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης αποτελούν την πρώτη πεντάδα στις μεταβιβάσεις ακινήτων το 2021. Στον Δήμο Αθηναίων άλλαξαν χέρια 4.573 ακίνητα, στον Δήμο Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκαν 2.029 αγοραπωλησίες ακινήτων, στον Πειραιά 686, στην Καλλιθέα 489 και στη Νέα Σμύρνη 278 αγοραπωλησίες ακινήτων.
Η ραγδαία αύξηση των μεταβιβάσεων οφείλεται στο γεγονός ότι οι φορολογούμενοι έσπευσαν να προλάβουν τις νέες αντικειμενικές τιμές που για μία στις δύο περιοχές έχουν αυξηθεί συμπαρασύροντας δεκάδες φόρους, τέλη και πρόστιμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αττική οι νέες τιμές ζώνης είναι αυξημένες έως και 95% στο κέντρο της Αθήνας, έως και 76% στο Χαλάνδρι, 75% στη Δάφνη, 62% στην Ανάβυσσο, 60% στον Άγιο Δημήτριο, 57% στο Ελληνικό, 53% στη Γλυφάδα και 41% στου Ζωγράφου ενώ σε εκατοντάδες περιοχές που εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα υπολογισμού αξίας ακινήτων οι τιμές έκαναν άλμα ακόμα και 250%.