ΓΔ: 2421.69 1.06% Τζίρος: 313.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Απόφαση - ανάσα της Ε.Ε. για τους Έλληνες εξαγωγείς

Με απόφαση της Κομισιόν η Ελλάδα επανέρχεται στη λίστα των χωρών διαπραγματεύσιμου ρίσκου και διευκολύνεται η παροχή εξαγωγικών πιστώσεων στις ελληνικές επιχειρήσεις.

Μια σημαντική απόφαση για τη διευκόλυνση χρηματοδότησης των ελληνικών εξαγωγών έλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση, ύστερα από σχεδόν επτά χρόνια σοβαρών δυσκολιών.

Ειδικότερα, η Επιτροπή αποφάσισε να επαναφέρει την Ελλάδα στη λίστα των χωρών «διαπραγματεύσιμου ρίσκου» ("marketable risk") από την 1η Ιανουαρίου του 2020. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιωτικές εταιρείες ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων θα μπορούν να θεωρούν τους βραχυπρόθεσμους πιστωτικούς κινδύνους ως διαπραγματεύσιμους, κάτι που θα διευκολύνει την κάλυψη των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων.

Σημειωτέον ότι η Ελλάδα είχε εξαιρεθεί από αυτή τη λίστα χωρών από το 2013, λόγω της οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στην ασφάλιση εξαγωγικών πιστώσεων για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τους κανόνες για τον ανταγωνισμό στην Ευρώπη, οι εμπορικές πιστώσεις διάρκειας μέχρι δύο ετών ενέχουν διαπραγματεύσιμο στην αγορά πιστωτικό κίνδυνο και δεν πρέπει, κατ' αρχήν, να ασφαλίζονται από το κράτος ή από ασφαλιστικούς οργανισμούς που υποστηρίζονται από κράτη.

Λόγω της οικονομικής κρίσης και έλλειψης δυνατοτήτων ασφάλισης πιστώσεων, η Κομισιόν είχε αφαιρέσει την Ελλάδα από τη λίστα των χωρών με διαπραγματεύσιμο ρίσκο το 2013, κάτι που δυσχέρανε σοβαρά και την παροχή πιστώσεων από φορείς του ιδιωτικού τομέα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Κομισιόν: Θετική η άρση περιορισμών στις εξαγωγές σπάνιων γαιών

Η ΕΕ υποδέχεται θετικά κάθε μέτρο που διευκολύνει το παγκόσμιο εμπόριο, δήλωσε ο Όλαφ Γκιλ. Αύριο θα γίνουν τεχνικές υψηλού επιπέδου συνομιλίες ΕΕ-Κίνας στις Βρυξέλλες με επίκεντρο τις εμπορικές σχέσεις και τις σπάνιες γαίες.
Κυριάκος Πιερρακάκης Eurogroup
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Ανθεκτική η ευρωζώνη, στοχευμένη η πρόταση Κομισιόν για ενέργεια

Ο Πιερρακάκης στη συνεδρίαση του Eurogroup επεσήμανε τη μακροοικονομική ανθεκτικότητα της ευρωζώνης, τις επιπτώσεις της κρίσης στη Μέση Ανατολή και τη σημασία της δημοσιονομικής ευελιξίας για επενδύσεις σε ενεργειακές υποδομές.
Σημαία Κίνας οικονομία
ΔΙΕΘΝΗ

Σταθερή αναπτυξιακή δυναμική στο εξωτερικό εμπόριο της Κίνας τον Μάιο

Το εξωτερικό εμπόριο της Κίνας αυξήθηκε τον Μάιο κατά 16,9% σε σχέση με πέρυσι, φτάνοντας τα 4,45 τρισεκατομμύρια γιουάν, με τις εξαγωγές να ενισχύονται κατά 13,8% και τις εισαγωγές κατά 21,5%, δείχνοντας ανθεκτικότητα της οικονομίας.
Νίκος Δένδιας συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κομισιόν: Εξετάζει την τουρκική παρενόχληση στο αεροσκάφος του Δένδια

Η Κομισιόν ανέφερε ότι γνωρίζει τις αναφορές για την τουρκική παρενόχληση στο αεροσκάφος που μετέφερε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, στην Κύπρο και εξετάζει το περιστατικό.