ΓΔ: 2220.02 -0.66% Τζίρος: 284.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:44
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπροστά από σημαίες ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Απόφαση - ανάσα της Ε.Ε. για τους Έλληνες εξαγωγείς

Με απόφαση της Κομισιόν η Ελλάδα επανέρχεται στη λίστα των χωρών διαπραγματεύσιμου ρίσκου και διευκολύνεται η παροχή εξαγωγικών πιστώσεων στις ελληνικές επιχειρήσεις.

Μια σημαντική απόφαση για τη διευκόλυνση χρηματοδότησης των ελληνικών εξαγωγών έλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση, ύστερα από σχεδόν επτά χρόνια σοβαρών δυσκολιών.

Ειδικότερα, η Επιτροπή αποφάσισε να επαναφέρει την Ελλάδα στη λίστα των χωρών «διαπραγματεύσιμου ρίσκου» ("marketable risk") από την 1η Ιανουαρίου του 2020. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιωτικές εταιρείες ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων θα μπορούν να θεωρούν τους βραχυπρόθεσμους πιστωτικούς κινδύνους ως διαπραγματεύσιμους, κάτι που θα διευκολύνει την κάλυψη των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων.

Σημειωτέον ότι η Ελλάδα είχε εξαιρεθεί από αυτή τη λίστα χωρών από το 2013, λόγω της οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στην ασφάλιση εξαγωγικών πιστώσεων για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τους κανόνες για τον ανταγωνισμό στην Ευρώπη, οι εμπορικές πιστώσεις διάρκειας μέχρι δύο ετών ενέχουν διαπραγματεύσιμο στην αγορά πιστωτικό κίνδυνο και δεν πρέπει, κατ' αρχήν, να ασφαλίζονται από το κράτος ή από ασφαλιστικούς οργανισμούς που υποστηρίζονται από κράτη.

Λόγω της οικονομικής κρίσης και έλλειψης δυνατοτήτων ασφάλισης πιστώσεων, η Κομισιόν είχε αφαιρέσει την Ελλάδα από τη λίστα των χωρών με διαπραγματεύσιμο ρίσκο το 2013, κάτι που δυσχέρανε σοβαρά και την παροχή πιστώσεων από φορείς του ιδιωτικού τομέα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Κομισιόν: Θετική η άρση περιορισμών στις εξαγωγές σπάνιων γαιών

Η ΕΕ υποδέχεται θετικά κάθε μέτρο που διευκολύνει το παγκόσμιο εμπόριο, δήλωσε ο Όλαφ Γκιλ. Αύριο θα γίνουν τεχνικές υψηλού επιπέδου συνομιλίες ΕΕ-Κίνας στις Βρυξέλλες με επίκεντρο τις εμπορικές σχέσεις και τις σπάνιες γαίες.
Γυάλινα μπουκάλια γάλα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λέσβος: Ξεκινούν αύριο οι παραλαβές γάλακτος από τυροκόμους

Από αύριο οι τυροκόμοι Λέσβου ξεκινούν και πάλι παραλαβή γάλακτος, μετά τη διαβεβαίωση ότι το λιμάνι Μυτιλήνης ανοίγει για την αποστολή ώριμων τυριών, ενώ αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις από το Υπουργείο.
σημαία της Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Άραβες επενδυτές αναζητούν συνεργασίες στην αγορά καταναλωτικών ειδών

Στο περίπτερο της Συρίας στη 6η CICPE, ο Ντονγκ Τσινγκιάν παρουσίαζε παραδοσιακά αραβικά σαπούνια που εντυπωσίασαν τους επισκέπτες. Η έκθεση φιλοξένησε πάνω από 3.400 εμπορικές επωνυμίες από 60 χώρες και περιοχές.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχέδιο - ασπίδα για την ενέργεια: Η Κομισιόν φέρνει νέα μέτρα για την κρίση

Η Κομισιόν επαναφέρει μέτρα από την εποχή της πανδημίας και της κρίσης του 2022 για να αναχαιτίσει την άνοδο τιμών της ενέργειας, λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή και φόβων για ελλείψεις.