«Τεράστια περιθώρια ανόδου» έχουν οι ελληνικές μετοχές το επόμενο διάστημα, τονίζει σε συνέντευξή του ο ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, στο «13D Research & Analysis», υπογραμμίζοντας τη θετική πορεία του τραπεζικού κλάδου αλλά και τον σημαντικό ρόλο που έχουν διαδραματίσει για την ανάπτυξη οι μεταρρυθμίσεις.
Όπως σημειώνει η ελληνική οικονομία έχει εξέλθει «νικήτρια» από την κρίση χρέους και παράλληλα η Ελλάδα χαρακτηρίζεται από πολιτική σταθερότητα έχοντας μία κυβέρνηση η οποία είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει όλες τις προεκλογικές της υποσχέσεις αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις.
«Αλλά η θεμελιώδης βάση του είναι ότι αυτή είναι μια κυβέρνηση που κάνει μεταρρυθμίσεις. Είναι μια κυβέρνηση που ήρθε στην εξουσία σε μια πλατφόρμα μεταρρυθμίσεων. Έχει περάσει από τη Βουλή πάνω από 250 νομοσχέδια. Είναι μια κυβέρνηση που μείωσε τους φόρους… Δεν είμαι σίγουρος ότι έχουμε πολλές κυβερνήσεις αυτές τις μέρες που κάνουν μεταρρυθμίσεις και μειώνουν τους φόρους. Είναι μια χώρα που έχει τώρα πολιτική σταθερότητα σε έναν κόσμο που είναι πολύ ασταθής. Είναι μια μονοκομματική, κεντροδεξιά πλειοψηφική κυβέρνηση του τύπου που υπήρχε αλλά δεν υπάρχει πλέον. Επίσης, λόγω μιας δεκαετίας κρίσης, μια χώρα που εξακολουθεί να έχει άφθονο εργατικό δυναμικό σε έναν κόσμο όπου το εργατικό δυναμικό είναι ελλιπές, και έχει επίσης μια διασπορά να καλέσει. Έτσι, όλα αυτά την καθιστούν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Και πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε στο κατώφλι ενός πολυετούς κύκλου επιτάχυνσης της ανάπτυξης», σημείωσε χαρακτηριστικά αναπτύσσοντας τα πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας.
Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα μας τόνισε ότι πέραν του «κλασσικού» τομέα του τουρισμού αυτές μπορούν να αφορούν την ενέργεια και τις ΑΠΕ, τον ψηφιακό μετασχηματισμό αλλά και την τηλεργασία, με την Ελλάδα να είναι μία χώρα που προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες σε ξένους εξ αποστάσεως εργαζόμενους, αλλά και τα logistics. «Η ενέργεια είναι ένα προφανές πεδίο. Ψηφιοποίηση, καθώς θα υπάρχουν πολλές συνεχείς επενδύσεις στην ψηφιοποίηση. Ο τουρισμός παραμένει ένας πολύ μεγάλος τομέας, αλλά ο τουρισμός πρέπει να σκεφτείτε, με τους ευρύτερους ορισμούς του. Έτσι, για παράδειγμα, υπάρχει ο ιατρικός τουρισμός, υπάρχει ο ασημένιος τουρισμός [ταξιδιώτες μεγαλύτερης ηλικίας], υπάρχει ο ορεινός τουρισμός. Υπήρχαν πολλά διαφορετικά είδη. Ψηφιοποίηση και εργασία από το σπίτι. Η πανδημία αποκάλυψε ότι μπορούμε να εργαζόμαστε από απομακρυσμένες τοποθεσίες. Τα logistics αναφέρονται συχνά ως ένας μεγάλος τομέας εστίασης», υπογράμμισε, ενώ σε ό,τι αφορά τα πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας, τόνισε ότι μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται το «άφθονο εργατικό δυναμικό» και φυσικά οι μεταρρυθμίσεις.
Προκειμένου η Ελλάδα να καταστεί πιο ελκυστική για τους επενδυτές ο κ. Πατέλης τόνισε ότι ένας ακόμη παράγοντας αποτελεί η φορολογική πολιτική, ενώ τόνισε ότι στην Ελλάδα έχει εφαρμοστεί «μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος επιχειρήσεων από 28% σε 22%. Επίσης, συντελεστής φόρου μερισμάτων από 15% έως 5%. Τα δικαιώματα προαίρεσης μετοχών και τα μερίδια περιορισμένων μετοχών φορολογούνται με σταθερό 15%».
Τέλος υπογράμμισε την πολύ καλή πορεία των ελληνικών τραπεζών αναφορικά με τη μείωση των ΝΡΕs, σημειώνοντας ότι η χώρα, πλέον, διαθέτει ένα υγιές τραπεζικό σύστημα. «Θέλω να μιλήσω και για τις τράπεζες. Το τραπεζικό σύστημα, όταν η κυβέρνηση ανέλαβε την εξουσία, είχε ένα σημαντικό πρόβλημα κληροδοτημένου χρέους με σχεδόν το ήμισυ του χαρτοφυλακίου δανείων να έχει μη εξυπηρετούμενο άνοιγμα. Ακολουθώντας το λεγόμενο σχέδιο Ηρακλής, αλλά και άλλες προσπάθειες, οι τράπεζες βρίσκονται τώρα σε καλό δρόμο για να έχουν μονοψήφια έκθεση σε NP το 2022. Έτσι, όταν μιλάμε με επενδυτές, το κληρονομικό χρέος δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα για αυτούς και εστίαση είναι σχεδόν αποκλειστικά στο πώς θα αυξηθεί το χαρτοφυλάκιο δανείων των τραπεζών», σημείωσε.