Ξεπερνούν τα 11 δισ. ευρώ οι προσφορές για το νέο 10ετές ομόλογο, ενώ το αρχικό επιτόκιο ήταν στο 1,89% για να υποχωρήσει στη συνέχεια στο 1,83%.
Ο ΟΔΔΗΧ έδωσε, χθες, εντολή σε έξι τράπεζες να ξεκινήσουν τη διαδικασία, ενώ δεν έχει καθοριστεί το ακριβές ποσό που θα αντληθεί αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από το επίπεδο της ζήτησης, με αναλυτές να εκτιμούν ότι το συνολικό ποσό μπορεί να φθάσει στα 3 δισ. ευρώ. Την έκδοση «τρέχουν» οι Barclays, Commerzbank, Eurobank, Morgan Stanley, Nomura και Société Générale, ενώ ο νέος ελληνικός 10ετής τίτλος έχει λήξη του Ιούνιο του 2032.
Για εφέτος ο ΟΔΔΗΧ, αναμένεται να προχωρήσει στην έκδοση νέων ομολόγων ύψους 12 δισ. ευρώ, τουλάχιστον, έναντι 14 δισ. ευρώ το 2021. Παρόλο που η χώρα αντιμετωπίζει περιορισμένες ανάγκες για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους το 2022 και το Δημόσιο διαθέτει ταμειακά διαθέσιμα περίπου 35 δισ. ευρώ, ο ΟΔΔΗΧ επιδιώκει με τις νέες εκδόσεις ομολόγων να καταδείξει την ευχέρεια του Ελληνικού Δημοσίου να δανείζεται από τις αγορές με ανταγωνιστικούς όρους.
Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα επιδιώξει να αντλήσει όσο το δυνατόν περισσότερα στο πρώτο τρίμηνο του έτους, μέχρι να λήξει δηλαδή το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της «πανδημίας» που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Για μετά τον Μάρτιο η ΕΚΤ έχει δεσμευτεί ότι θα συνεχίζει ν΄ αγοράζει με ευελιξία ελληνικά ομόλογα προκειμένου να βοηθήσει τη χώρα και να αποφευχθεί ένα «σοκ» στα αγορές.
Σημειώνεται ότι σήμερα η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομόλογου που διαπραγματεύεται στη δευτερογενή αγορά βρίσκεται στο 1,650%, ενώ όταν εκδόθηκε εντός του 2021 είχε επιτύχει ιστορικά χαμηλό επιτόκιο στο 0,807%. Ισχυρή, άλλωστε, είναι η άνοδος για τις αποδόσεις όλων των κρατικών ομολόγων, με αυτή για το γερμανικό 10ετές να βρίσκεται σε θετικό πρόσημο για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2019 και να διαμορφώνεται στο +0,105%, ενώ την κούρσα της ανόδου οδηγούν τα αμερικανικά 10ετή ομόλογα με την απόδοσή τους να βρίσκεται μία ανάσα από το 1,90%.