Στο 1,89% τοποθετείται το αρχικό επιτόκιο για το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο, με το βιβλίο προσφορών να ανοίγει σήμερα, ενώ η αγορά εκτιμά ότι το τελικό επιτόκιο θα διαμορφωθεί στο 1,80%.
Ο ΟΔΔΗΧ έδωσε, χθες, εντολή σε έξι τράπεζες να ξεκινήσουν τη διαδικασία, ενώ δεν έχει καθοριστεί το ακριβές ποσό που θα αντληθεί αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από το επίπεδο της ζήτησης, με αναλυτές να εκτιμούν ότι το συνολικό ποσό μπορεί να φθάσει στα 3 δισ. ευρώ. Την έκδοση «τρέχουν» οι Barclays, Commerzbank, Eurobank, Morgan Stanley, Nomura και Société Générale, ενώ ο νέος ελληνικός 10ετής τίτλος έχει λήξη του Ιούνιο του 2032.
Όπως έχει δημοσιοποιηθεί από τον ΟΔΔΗΧ ο φετινός στόχος είναι η άντληση 12 δισ. ευρώ από τις αγορές, η οποία, πάντως, βάσει της πορείας των αποδόσεων στις αγορές ομολόγων θα είναι αρκετά πιο «ακριβή» σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2021.
Σημειώνεται ότι σήμερα η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομόλογου που διαπραγματεύεται στη δευτερογενή αγορά βρίσκεται στο 1,650%, ενώ όταν εκδόθηκε εντός του 2021 είχε επιτύχει ιστορικά χαμηλό επιτόκιο στο 0,807%. Ισχυρή, άλλωστε, είναι η άνοδος για τις αποδόσεις όλων των κρατικών ομολόγων, με αυτή για το γερμανικό 10ετές να βρίσκεται σε θετικό πρόσημο για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2019 και να διαμορφώνεται στο +0,105%, ενώ την κούρσα της ανόδου οδηγούν τα αμερικανικά 10ετή ομόλογα με την απόδοσή τους να βρίσκεται μία ανάσα από το 1,90%.
Βασική αιτία για το ράλι των αποδόσεων τόσο η πρόθεση της Fed να προχωρήσει φέτος σε αυξήσεις επιτοκίων όσο και οι αποφάσεις Fed και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διακόψουν τα έκτακτα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης.