ΓΔ: 1390.65 0.01% Τζίρος: 68.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φώτο: Shutterstock

Ανεμογεννήτριες, τέλος σε έξι βουνά με απόφαση του υπ. Περιβάλλοντος

Το ΥΠΕΝ παρουσίασε τη νέα πρωτοβουλία «Απάτητα Βουνά» που απαγορεύει τη διάνοιξη νέων δρόμων και τις παρεμβάσεις που μεταβάλλουν ή αλλοιώνουν το φυσικό περιβάλλον σε έξι βουνά της χώρας.

«Φρένο» βάζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις επενδύσεις ΑΠΕ σε συγκεκριμένες περιοχές 6 βουνών της χώρας μέσα από την πρωτοβουλία «Απάτητα Βουνά».

Όπως επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που δημιουργεί ειδικό καθεστώς προστασίας για σημαντικούς ορεινούς όγκους και απαγορεύει την κατασκευή οποιασδήποτε τεχνικής επιφάνειας σε βουνά της χώρας και τα θέτει σε καθεστώς υψηλής προστασίας. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Σκρέκας, επισήμανε ότι όλα τα έργα ΑΠΕ (αιολικά πάρκα και ένα μικρό υδροηλεκτρικό έργο) που είχαν πάρει άδεια για τις συγκεκριμένες περιοχές σταματάνε αυτόματα καθώς δε θα επιτρέπεται στα συγκεκριμένα σημεία καμία παρέμβαση.

Ειδικότερα πρόκειται για περιοχές στα Λευκά Όρη στην Κρήτη (έκταση 382,06 τ. χλμ.) ο Σάος στη Σαμοθράκη(97,3 τ.χλμ.), τον Σμόλικα (102,75 τ. χλμ.), και την Τύμφη στην Ήπειρο(202,75 τ.χλμ.), τον Ταΰγετο στην Πελοπόννησο (143,23 τ.χλμ.) και το όρος Χατζή στη Θεσσαλία (45,61 τ.χλμ.) που θα είναι τα 6 πρώτα βουνά που θα προστατεύονται μετά από Υπουργική Απόφαση από ανθρωπογενείς παρεμβάσεις. Βασικό στοιχείο για να ενταχθούν στην κατηγορία αυτή είναι να μην υπάρχουν δρόμοι στην περιοχή αυτή. Στην Περιοχή Άνευ Δρόμων (ΠΑΔ) και σε περίμετρο ενός χιλιομέτρου θα απαγορεύεται η διάνοιξη νέων δρόμων και θα εντάσσονται σε καθεστώς υψηλής προστασίας. Το μόνο που θα επιτρέπεται στις περιοχές αυτές είναι η συντήρηση των δασικών δρόμων που υπάρχουν ήδη καθώς και έργα (εφόσον χρειάζονται) για σκοπούς Εθνικής Άμυνας και λόγω εκτάκτου ανάγκης (σεισμών, πλημμυρών, θεομηνιών, πυρκαγιάς κ.λπ.) για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος και έργα και επεμβάσεις που κρίνονται απαραίτητες για λόγους προστασίας ή/και αποκατάστασης του φυσικού και δασικού περιβάλλοντος.

Συνολικά θα αφορούν σε εκτάσεις άνω των 950 τετρ. xλμ. που αποτελούν το 1% του συνόλου των ορεινών όγκων της χώρας ενώ σύμφωνα με την ηγεσία του ΥΠΕΝ εξετάζεται η επέκταση του μέτρου προστασίας και σε άλλες περιοχές της χώρας.  Για την εκπόνηση της συγκεκριμένης δράσης υπήρξε μελέτη του Εργαστηρίου Διατήρησης Βιοποικιλότητας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο και επιστημονική υπεύθυνη τη Βασιλική Κατή, αναπλ. καθηγήτρια στο τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών ενώ αναμένεται άλλη μία μελέτη για όλες τις περιοχές χωρίς δρόμους άνω των 10 τ. χλμ. από όπου μπορεί να προκύψουν και νέες περιοχές που θα ενταχθούν στο ειδικό αυτό καθεστώς προστασίας.

Η υπουργική Απόφαση που αναμένεται άμεσα θα έχει ισχύ για δύο χρόνια έως την ολοκλήρωση των 23 Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών (ΕΠΜ) και Σχεδίων Διαχείρισης για τις 446 περιοχές του δικτύου «Natura 2000» της χώρας όπου και θα εντάσσονται και τα μέτρα που παρουσιάζονται στη δράση «Απάτητα Βουνά». Την περίοδο αυτή εξετάζονται, σύμφωνα με τον υπουργό, οι ΕΜΠ που αφορούν στις περιοχές του Έβρου, της Ροδόπης της Νότιας Πελοποννήσου και της Αν. Κρήτης.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς εξετάζεται αντίστοιχο πρόγραμμα που να αφορά σε 1.000 παραλίες οι οποίες θα προστατευθούν από οποιαδήποτε ανθρώπινη δραστηριότητα καθώς και ένα αντίστοιχο πρόγραμμα ειδικής προστασίας του 30% των θαλάσσιων ζωνών της χώρας.

Ο κ. Αμυράς αναφερόμενος στην πρωτοβουλία «Απάτητα Βουνά» σημείωσε ότι ακολουθεί μία διεθνή τάση που ήρθε από τις ΗΠΑ όπου και παρουσιάστηκε αρχικά ο θεσμός των περιοχών άνευ δρόμων, ενώ στην Ευρώπη δεν υπάρχει αντίστοιχο πρόγραμμα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

fotovoltaika
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση κονδυλίων για μικρά φωτοβολταϊκά, κριτική από φορείς της αγοράς

Την επόμενη εβδομάδα και με αυξημένο προϋπολογισμό κατά 30 εκατ. ευρώ αναμένεται να αρχίσουν οι αιτήσεις. Το πρόβλημα με τις πολυκατοικίες και οι αδυναμίες του προγράμματος που επισημαίνονται από την αγορά.
fotovoltaika
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα μυστικά του προγράμματος για επιδότηση έως 16.000 ευρώ σε φωτοβολταϊκά

Με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στέγης με συστήματα αποθήκευσης, η εξοικονόμηση στο ρεύμα μπορεί να φτάσει τα 3.000 ευρώ ετησίως. Η κλίμακα των ενισχύσεων και ο αγώνας δρόμου που πρέπει να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι.
fotovoltaika stegis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εν αναμονή υπουργικών αποφάσεων για θερμοσίφωνες και φωτοβολταϊκά

Κατατέθηκαν στη Βουλή οι νομοθετικές ρυθμίσεις, αλλά είναι αμφίβολο αν θα εκκινήσουν τα δύο προγράμματα μέσα στον Μάρτιο. Πώς θα δοθούν οι επιδοτήσεις για αντικατάσταση θερμοσιφώνων και μικρά φωτοβολταϊκά.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιδοτήσεις σε φωτοβολταϊκά στέγης: Άνοιξε ο δρόμος με νέα ρύθμιση

Νομοσχέδιο δίνει την εξουσιοδότηση στον υπουργό Ενέργειας να προκηρύξει το πρόγραμμα για μικρά φωτοβολταϊκά και συστήματα αποθήκευσης. Άλλη ρύθμιση προβλέπει την εκκίνηση του προγράμματος για ηλιακούς θερμοσίφωνες.
photovoltaika
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισχυρή ώθηση στην παραγωγή ρεύματος από νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας καθιερώνει νέους κανόνες για αυτοπαραγωγή και αυτοκατανάλωση και θέτει υψηλό όριο 2 GW στα συστήματα που θα μπουν στο δίκτυο. Μείωση του ανώτατου ορίου παραγωγής από επιχειρήσεις.