ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φωτο: Shutterstock

Παράταση στη λήξη των μέτρων στήριξης φέρνει η μετάλλαξη Όμικρον

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για πρόσθετες στοχευμένες παρεμβάσεις. Πιθανή η έξοδος στις αγορές μέσα στον Ιανουάριο.

Χρονική επιμήκυνση και διεύρυνση των μέτρων στήριξης για εργαζόμενους και επιχειρήσεις που πλήττονται από την ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον περιλαμβάνει η ατζέντα του οικονομικού επιτελείου με τις οριστικές αποφάσεις για την έκταση και το περιεχόμενο του πακέτου να αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα ενώ έχουν “κλειδώσει” πρόσθετες παρεμβάσεις για την αναπλήρωση των απωλειών από το πλήγμα της ενεργειακής ακρίβειας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Την ίδια ώρα με στόχο την ενίσχυση της χρηματοδοτικής δύναμης πυρός και την αποτροπή διαρροών στα ταμειακά διαθέσιμα σχεδιάζεται έξοδος στις αγορές εντός του Ιανουαρίου με 10ετές ομόλογο.

Στη πρώτη γραμμή βρίσκεται η επέκταση του μέτρου των αναστολών και σε άλλες κατηγορίες καταστημάτων της εστίασης πέραν εκείνων που διαθέτουν μουσική και για τα οποία τρέχουν ήδη οι αναστολές συμβάσεων ενώ στο τραπέζι έχει τεθεί και το σενάριο μετάθεσης των πληρωμών για οφειλές στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

"Ανοιχτό παράθυρο" για πρόσθετες αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις άφησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης ο οποίος μιλώντας στο πρώτο πρόγραμμα του ραδιοφώνου της ΕΡΤ επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι «έχουμε κάνει εκτεταμένες συζητήσεις...Αναμένουμε τις επιπτώσεις στον πραγματικό τζίρο να δούμε τι θα συμβεί στις επόμενες μέρες στην εστίαση... Οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων αφορούν το τέλος Ιανουαρίου. Άρα έχουμε λίγες μέρες να μετρήσουμε τι όντως συμβαίνει στις επιχειρήσεις και τους ΚΑΔ. Θα δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στον τζίρο των επιχειρήσεων, δηλαδή τι συμβαίνει στη μέγιστη δυνατή εξατομίκευση, παρά στη λήψη οριζόντιων μέτρων».

Οι αρνητικές εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας “σπρώχνουν” το οικονομικό επιτελείο στην αύξηση του χρηματοδοτικού πακέτου για την αναπλήρωση των απωλειών στα έσοδα των επιχειρήσεων ειδικά στο κλάδο της εστίασης. Αρμόδια στελέχη δεν αποκλείουν σε περίπτωση που δεν κοπάσει η ένταση των μολύνσεων η ομπρέλα των ενισχύσεων να ανοίξει και για εμπορικές και τουριστικές επιχειρήσεις σπεύδοντας ωστόσο να ξεκαθαρίσουν ότι δεν θα επανέλθει ντο μοντέλο των γενικευμένων ενισχύσεων που εφαρμόσθηκε στο πρώτο κύμα του κορωνοιού.

Στη μάχη κατά των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας ρίχνονται και τα κοινοτικά κονδύλια μέσω της ενεργοποίησης προγραμμάτων κυρίως για τους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που προσφέρουν “ταμειακές ανάσες” με χορήγηση “ζεστού και φθηνού” χρήματος για κεφάλαια κίνησης. Επιπρόσθετα σημαντική “χείρα βοηθείας” δίνει η παράταση της ισχύος του μέτρου των πιστωτικών κρατικών κουπονιών για την εξόφληση χρεών στο Δημόσιο με ορισμένους στο οικονομικό επιτελείο να προτείνουν παράταση και πέραν του Ιουνίου.

Πάντως το τελευταίο διάστημα το υπουργείο Οικονομικών κατακλύζεται από αιτήματα φορέων της αγοράς κυρίως από το χώρο της εστίασης και των επιμελητηρίων για νέα μέτρα στήριξης προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα χρεοκοπίας λόγω της πτώσης του τζίρου.

Ο βασικός κορμός των αιτημάτων περιλαμβάνει διεύρυνση της περιμέτρου των αναστολών συμβάσεων εργασίας με χορήγηση του ειδικού επιδόματος όχι μόνο σε εργαζόμενους αλλά και σε επαγγελματίες, χαλάρωση των κριτηρίων για την ένταξη στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ ακόμα και μείωση του χρόνου εργασίας πάνω από το 50%, αναστολή τουλάχιστον έως και το Μάρτιο της πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών με ταυτόχρονη παράταση της προθεσμίας για την καταβολή της πρώτης δόσης για τα κορωνοχρέη που κανονικά εκπνέει στις 26 Ιανουαρίου.

Εκτός των παραπάνω η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει την ερχόμενη εβδομάδα νέα μέτρα για την ελάφρυνση του βάρους από το κύμα των ανατιμήσεων σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο με τον κ. Σκυλακάκη να δηλώνει ότι «θα είναι μέτρα εκτεταμένα σε κοινωνία και οικονομία, θα μοιάζουν λίγο με αυτό που λέμε “μόνιμο μηχανισμό” και θα προσαρμόζονται στο ύψος των αυξήσεων. Θα πρέπει να προσαρμόζονται σε μια πολύ δύσκολα προβλέψιμη αγορά. Τα μέτρα θα είναι χωριστά για νοικοκυριά και χωριστά για επιχειρήσεις. Εξαρτάται αν θα έχουν την άδεια της αρμόδιας Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ από το αν θα έχουν πιο εξειδικευμένο χαρακτήρα ή θα είναι γενικής εφαρμογής».

Έξοδος στις αγορές

Η έξαρση της πανδημίας σε συνδυασμό με το πληθωριστικό κύμα ασκούν πιέσεις στα κρατικά ταμεία και το οικονομικό επιτελείο που κινείται στα δημοσιονομικά με πλοηγό να μην πειραχτεί η δεξαμενή των αποθεματικών που η στάθμη της έχει πέσει στα 36 δισ. ευρώ βάζει πλώρη για δανεισμό από τις αγορές με την πρώτη έξοδο για το 2022 να προγραμματίζεται μέσα στο τρέχοντα μήνα.

Σύμφωνα με τη Citigroup ο ΟΔΔΗΧ αναμένεται να προχωρήσει στην έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου αναφοράς, πιθανότατα μέσω κοινοπραξίας τον Ιανουάριο. Επισημαίνεται ότι πέρυσι στις 27/1 είχε επίσης κάνει ποδαρικό στις αγορές ο ΟΔΔΗΧ με 10ετές ύψους 3,5 δισ. ευρώ και απόδοση 0,807%.

Για τον σχεδιασμό του 2022, η Citi βασίζεται στο πρόγραμμα που έχει ήδη δημοσιοποιήσει ο ΟΔΔΗΧ και διαβλέπει ότι το νέο 10ετές θα σκοπεύει όπως και πέρυσι στην άντληση 3,5 δισ. ευρώ.

Η επόμενη έξοδος τοποθετείται τον Μάρτιο, όπως και το 2021, με το re-opening του 30ετούς ομολόγου που εκδόθηκε πέρυσι για την άντληση περαιτέρω 2,5 δισ. ευρώ και τον Απρίλιο με re-opening στο 10ετές του Ιανουαρίου για την άντληση 2 δισ. ευρώ ενώ τον Οκτώβριο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν οι έξοδοι της χώρας, με την πρώτη έκδοση πράσινου ομολόγου με διάρκεια 15 ή 20 έτη και συνολική αξία έκδοσης 2 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα δανεισμού για το 2022 προβλέπει την έκδοση τίτλων αξίας 12 δισ. ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Staikouras, Ypourgeio Oikonomikon, Kyvernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποθεματικό ασφάλειας 600 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή κρίση

«Γραμμή άμυνας» στον νέο προϋπολογισμό για στήριξη των νοικοκυριών έναντι των ανατιμήσεων. Μειώνεται στο 0,5% ο στόχος για πλεόνασμα, ή ακόμη και στο μηδέν στο δυσμενές σενάριο. Ανθεκτική ανάπτυξη με ρυθμό άνω του 2%.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βέρτιγκο σε κυβέρνηση - προϋπολογισμό προκαλεί η εκτόξευση των τιμών ενέργειας

Έντονη ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο προκαλεί η ενεργειακή κρίση και η ξέφρενη άνοδος των τιμών φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος. Υπονομεύεται και ο στόχος για το έλλειμμα.
money, cash, euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ειδικό επίδομα στους ασθενέστερους για ανακούφιση από τον πληθωρισμό

Στοχευμένη παρέμβαση εξετάζει η κυβέρνηση, με εισοδηματική ενίσχυση των πιο ευάλωτων νοικοκυριών. Θα ακολουθήσειτο μοντέλο που εφαρμόζεται στη Γερμανία, την Αυστρία και το Βέλγιο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται νέα καταιγίδα ανατιμήσεων σε ευρύ φάσμα αγαθών και υπηρεσιών

Έντονος προβληματισμός στο οικονομικό επιτελείο για τις επίμονα υψηλές ενεργειακές τιμές και τις συνεχείς αυξήσεις τιμών στην αγορά. Πίεση για νέα μέτρα στήριξης που θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράταση στη ρύθμιση για κορονοχρέη, μόνο 6% των οφειλετών έκαναν αίτηση

Στο τέλος Φεβρουαρίου μετατίθεται η προθεσμία, αλλά με καταβολή δύο δόσεων. Αιτήσεις έχουν κάνει μόνο 50.000 οφειλέτες. «Ανοίγει η βεντάλια» του διακανονισμού για επαγγελματίες και επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή.