ΓΔ: 2065.42 0.18% Τζίρος: 875.58 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Νίκος Παπαθανάσης ομιλία
Ο Νίκος Παπαθανάσης μιλάει σε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Οικονομίας.

Ανοίγει ο δρόμος για πιλοτική μονάδα με «πράσινο» υδρογόνο στη Δ. Μακεδονία

Ανοιχτή πρόσκληση για πιλοτική μονάδα συμπαραγωγής ενέργειας με πράσινο υδρογόνο στη Δ. Μακεδονία υπέγραψε ο αν. υπουργός Οικονομίας Νίκος Παπαθανάσης

Ανοιχτή πρόσκληση με τίτλο «Εγκατάσταση και λειτουργία πιλοτικής μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) κελιού καυσίμου και ΑΠΕ με χρήση "πράσινου" υδρογόνου (Η₂)», για την υποβολή προτάσεων στο Πρόγραμμα «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» 2021-2027, υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης.

Σκοπός της πρόσκλησης, συνολικού προϋπολογισμού 7.865.000 ευρώ, είναι η αξιοποίηση «πράσινου» υδρογόνου (Η₂), παραγόμενου από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), για τη συμπαραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας μέσω κυψελών καυσίμου.

Η παραγόμενη ενέργεια θα αξιοποιείται σε 24ωρη βάση για την κάλυψη ηλεκτρικών και θερμικών αναγκών των ακόλουθων δημοσίων υποδομών:

α) Μποδοσάκειο Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας,

β) Παράρτημα Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων (ΙΔΕΠ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) στην Πτολεμαΐδα,

γ) Κέντρο Διημέρευσης/Ημερήσιας Φροντίδας ΑμεΑ Δήμου Εορδαίας.

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή πιλοτικής μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης και φωτοβολταϊκού πάρκου σε δημοτική έκταση που έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο Εορδαίας στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης/Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων.

Πρόκειται για ένα έργο αιχμής, που φιλοδοξεί να αναδείξει και να εφαρμόσει καινοτόμες ενεργειακές και περιβαλλοντικές τεχνολογίες στην πράξη, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ενεργειακή μετάβαση και την απανθρακοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας.

Ως προθεσμία υποβολής προτάσεων ορίζεται η 31/10/2025, ώρα 14:00. Η αξιολόγηση των προτάσεων είναι άμεση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αγωγός φυσικού αερίου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δ. Μακεδονία: Στο ΕΣΠΑ εντάχθηκε ο νέος αγωγός φυσικού αερίου υψηλής πίεσης

Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ η κατασκευή αγωγού υψηλής πίεσης προς τη Δυτική Μακεδονία, έργο 188 εκατ. ευρώ και «hydrogen ready», με στόχο την ενεργειακή μετάβαση και την τροφοδοσία κρίσιμων περιοχών.
Skylakakis, vouli, YPOIK
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θ. Σκυλακάκης: Ελάχιστη γραφειοκρατία για «πράσινες» επενδύσεις

Η γγ του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου από την πλευρά της ανέφερε πως αν και οι επενδύσεις στην ενέργεια μειώθηκαν κατά 20% μέσα στο 2020 οι επενδύσεις σε ΑΠΕ και ενεργειακή αποδοτικότητα έδειξαν ανθεκτικότητα.
Εφαρμογή myΔΕΗ οθόνη κινητού
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Από ζημιές 1,7 δισ. το 2019 σε κέρδη 400 εκατ. το 2024

Η ΔΕΗ, με στροφή στις ΑΠΕ και επέκταση σε νέες αγορές, μείωσε ζημιές, αύξησε επενδύσεις και έσοδα, ενώ μηδενίζει ως το 2026 τη λιγνιτική παραγωγή. Οι εκπομπές CO2 πέφτουν σημαντικά, ενόσω η εταιρεία αναπτύσσεται σε Ελλάδα και εξωτερικό.