ΓΔ: 1995.2 -0.50% Τζίρος: 353.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Fotovoltaika, Ananeosimes Phges Energeias, APE
Φωτο: Shutterstock

Φωτοβολταϊκά στο Βόιο Κοζάνης: Επένδυση 7,95 εκατ. για ενεργειακή αυτονομία

Μεγάλο έργο φωτοβολταϊκών στο Βόιο Κοζάνης, προϋπολογισμού 7,95 εκατ. ευρώ, ενισχύει τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση, μειώνει το ενεργειακό κόστος και ωφελεί τους πολίτες.

Ένα σημαντικό βήμα για την πράσινη μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας πραγματοποιείται με την ένταξη της πράξης «Αυτοπαραγωγή ενέργειας με φωτοβολταϊκά συστήματα Ενεργειακής Κοινότητας Βοΐου 1 και 2» στο πρόγραμμα «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση 2021-2027».

Η απόφαση υπογράφηκε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκο Παπαθανάση, με τη συνολική δημόσια δαπάνη να ανέρχεται σε 6,36 εκατ. ευρώ, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου αγγίζει τα 7,95 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό θα καλυφθεί μέσω ιδιωτικής συμμετοχής.

Το έργο περιλαμβάνει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής ισχύος 8,9 MWp σε αγροτεμάχια του Δήμου Βοΐου Κοζάνης. 

Η παραγόμενη ενέργεια θα αξιοποιηθεί αποκλειστικά για δημοτικές και δημόσιες υποδομές, διασφαλίζοντας ότι τα οφέλη θα μεταβιβαστούν απευθείας στους πολίτες χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, η ηλεκτρική ενέργεια θα καλύπτει ανάγκες σε δημοτικό φωτισμό, σχολεία, κοινωνικές δομές, αθλητικές εγκαταστάσεις, πνευματικά κέντρα, μουσεία, βιβλιοθήκες και χώρους εκδηλώσεων στους Δήμους Βοΐου και Σερβίων, αλλά και της ΔΕΥΑ Βοΐου.

Ο Νίκος Παπαθανάσης δήλωσε: «Με το έργο αυτό κάνουμε πράξη τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση, στηρίζοντας τις τοπικές κοινωνίες και επιταχύνοντας την πορεία μας προς την ενεργειακή αυτονομία και την κλιματική ουδετερότητα. 

Οι πολίτες θα δουν άμεσα μείωση του ενεργειακού κόστους και βελτίωση της καθημερινότητάς τους».

Η παρέμβαση αυτή, που εντάσσεται στον άξονα «Ενεργειακή Μετάβαση – Κλιματική Ουδετερότητα», θεωρείται κομβικής σημασίας για τη Δυτική Μακεδονία, καθώς ενισχύει την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αναμένεται να αποτελέσει οδηγό για ανάλογες πρωτοβουλίες σε άλλες περιοχές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πετάμε» ενέργεια από ΑΠΕ, ενώ το ηλεκτρικό ρεύμα παραμένει πανακριβό

Αυξήθηκαν πάνω από 100% οι περικοπές ΑΠΕ σ’ έναν χρόνο και χτυπάει "καμπανάκι" για τη βιωσιμότητα υφιστάμενων έργων, ενώ οι καταναλωτές εξακολουθούν να πληρώνουν το ρεύμα ακριβά. Προ των πυλών ο Μηχανισμός Αντιστάθμισης Περικοπών
φωτοβολταικά
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Greenvolt επενδύει 35 εκατ. σε υβριδικό έργο ενέργειας στη Δανία

Η Greenvolt εξασφάλισε χρηματοδότηση 35 εκατ. ευρώ από τη Ringkjøbing Landbobank για έργο που συνδυάζει φωτοβολταϊκή ενέργεια και αποθήκευση σε μπαταρίες, ενισχύοντας τη βιώσιμη ενεργειακή μετάβαση στη Δανία.
Ηλιακά πάνελ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτοπαραγωγοί ενέργειας σε νευρική κρίση λόγω καθυστερήσεων και παραλήψεων

Καθυστερήσεις στην τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης, αλλά και στις διαδικασίες σύνδεσης και αδειοδότησης κοστίζουν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Οι προτάσεις της αγοράς και η έλλειψη χώρου στο δίκτυο.
βιοκαύσιμα
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τα βιοκαύσιμα συνδέονται με υψηλότερες εκπομπές CO2 από τα ορυκτά καύσιμα

Η παγκόσμια ζήτηση για βιοκαύσιμα αυξάνεται, όμως νέα μελέτη δείχνει ότι εκπέμπουν 16% περισσότερο CO2, ενώ δεσμεύουν τεράστιες εκτάσεις γης και υδάτινους πόρους, επιβαρύνοντας το περιβάλλον.