Γενναία φοροαπαλλαγή θα εξασφαλίζουν από τον επόμενο χρόνο όσοι φορολογούμενοι καταφέρνουν να πληρώνουν με ηλεκτρονικά μέσα επιχειρήσεις και επαγγελματίες με... έφεση στη φοροδιαφυγή. Αυτό προβλέπεται σε προτεινόμενη διάταξη του πολυνομοσχέδιου που κατατέθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στη Βουλή, με το οποίο, επίσης, δίνεται παράταση ως το τέλος Ιανουαρίου για μεταβιβάσεις, δωρεές και γονικές παροχές ακινήτων χωρίς επιβάρυνση από τις νέες, αυξημένες αντικειμενικές αξίες.
Με το νέο καθεστώς για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις και στο πλαίσιο της προσπάθειας του υπουργείου Οικονομικών να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή από επιχειρήσεις και επαγγελματίες που συστηματικά αποκρύπτουν εισοδήματα αποφεύγοντας την έκδοση αποδείξεων, θα καθιερωθεί ειδική έκπτωση μέχρι 5.000 ευρώ από το φορολογητέο εισόδημα για τις ηλεκτρονικές πληρωμές αυτής της κατηγορίας.
Όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση, «με τις προτεινόμενες διατάξεις επιχειρείται η αντιμετώπιση του φαινομένου της φοροδιαφυγής που παρουσιάζεται σε επαγγελματικούς κλάδους και τομείς της οικονομίας με την παροχή κινήτρων για την πραγματοποίηση συναλλαγών με ηλεκτρονικά μέσα».
Η προτεινόμενη σχετική διάταξη αναφέρει ότι:
- Ειδικά για τα φορολογικά έτη 2022 έως και 2025, από το φορολογητέο εισόδημα του φυσικού προσώπου από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία, αποκλειστικά και μόνο για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος, αφαιρείται αναλογικά ποσό ίσο με το τριάντα τοις εκατό (30%) των δαπανών λήψης υπηρεσιών, για ορισμένες δαπάνες των Ομάδων 4 (Στέγαση), 5 (Υπηρεσίες), 7 (Μεταφορές), 9 (Αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες), 10 (Εκπαίδευση), 12 (Υπηρεσίες) που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.
- Το αφαιρούμενο ποσό εισοδήματος δεν υπερβαίνει το ποσό των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ ετησίως ούτε το πραγματικό εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία.
Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις και επαγγελματίες των ομάδων που αναφέρονται στην προτεινόμενη διάταξη θα εξειδικευθούν αργότερα με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ.
Με τη νέα ρύθμιση, ένας φορολογούμενος θα πρέπει, προκειμένου να εξασφαλίσει την έκπτωση, να πληρώνει με κάρτα ή με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δύσκολα εκδίδουν αποδείξεις. Για τις αποδείξεις αυτής της κατηγορίας το 30% θα εκπίπτει από το εισόδημα που θα δηλώσει και με ανώτατο όριο τα 5.000 ευρώ. Για παράδειγμα, αν κάποιος καταφέρει να συγκεντρώσει αποδείξεις αξίας 5.000 ευρώ, θα φορολογείται για εισόδημα κατά 1.500 ευρώ χαμηλότερο. Στόχος της ρύθμισης είναι να εξουδετερωθούν τα κίνητρα για τις γνωστές συναλλαγές μεταξύ φορολογούμενων και επαγγελματιών, όπου η ίδια υπηρεσία τιμολογείται διαφορετικά όταν κόβεται απόδειξη ή χωρίς απόδειξη.
«Χρυσές» θα είναι, εξάλλου, για τους φορολογούμενους που θα καταφέρνουν να τις εξασφαλίζουν οι αποδείξεις από γιατρούς, οι οποίες θα μετρούν στο διπλάσιο της αξίας τους. Όπως ορίζεται στην προτεινόμενη διάταξη, «ειδικά για τα φορολογικά έτη 2022 έως και 2025, ορισμένες υποκατηγορίες δαπανών της Ομάδας 6 (Υγεία), ως προς τις οποίες δεν είναι ευρέως διαδεδομένη η χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών, υπολογίζονται στο διπλάσιο της αξίας τους για την κάλυψη του απαιτούμενου ποσού δαπανών» με ηλεκτρονικές αποδείξεις.
Με άλλη διάταξη του πολυνομοσχεδίου δίνεται η παράταση που αναμενόταν για μεταβιβάσεις ακινήτων με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες. Ειδικότερα, για τον υπολογισμό του φόρου μεταβίβασης ακινήτων, δωρεάς και γονικής παροχής για συμβόλαια που συντάσσονται από 1.1.2022 έως 31.1.2022 προβλέπεται ότι η μεταβίβαση έχει συντελεστεί κατά την 31η Δεκεμβρίου 2021. Προσοχή, όμως: για να υπολογισθεί ο φόρος με τις παλιές αντικειμενικές θα πρέπει οι σχετικές δηλώσεις να έχουν υποβληθεί στην εφορία μέχρι τις 31/12/2021.
Όπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση, «ενόψει της αλλαγής των τιμών του αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού αξίας ακινήτων από 1.1.2022, κρίνεται σκόπιμη η αντιμετώπιση των δυσχερειών που ανακύπτουν λόγω του πλήθους των μεταβιβάσεων που πραγματοποιούνται στο τέλος του έτους 2021. Με την προτεινόμενη ρύθμιση παρέχεται η δυνατότητα σύνταξης συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων με επαχθή αιτία, δωρεά ή γονική παροχή και μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος των νέων αντικειμενικών αξιών, δηλαδή από την 1η Ιανουαρίου 2022 μέχρι και την 31η Ιανουαρίου 2022, με βάση τις αντικειμενικές αξίες και τους συντελεστές που ισχύουν κατά την 31η Δεκεμβρίου 2021, υπό την προϋπόθεση ότι οι οικείες δηλώσεις υποβλήθηκαν στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2021».