Στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου αναμένεται η έγκριση των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Ανάπτυξης και διευθυντή της Εθνικής Αρχής Συντονισμού ΕΣΠΑ Ιωάννη Φίρμπα. Οι πόροι για προγράμματα αναμένεται να είναι αυξημένοι φέτος σε σχέση με τα περυσινά επίπεδα ενώ θα υπάρξει και δημιουργία τεχνικής υπηρεσίας για να ενισχυθούν οι Δήμοι.
Μιλώντας σε ενημερωτική ημερίδα για τα χρηματοδοτικά Προγράμματα της Νέας Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027 και τις ευκαιρίες για τους δήμους, που διοργάνωσαν η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και η Περιφερειακή Ένωση των Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), ο κ. Φίρμπας επισήμανε ότι «το ΕΣΠΑ εγκρίθηκε πρώτο από όλες τις χώρες της Ένωσης ήδη από τον Ιούλιο. Σήμερα έχει υποβληθεί το σύνολο των προγραμμάτων επίσημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είμαστε ίσως η μοναδική χώρα από την Ευρώπη και βρισκόμαστε σε διαδικασία επίσημης διαβούλευσης. Αισιοδοξούμε ότι μέχρι τέλη Μαρτίου με Απρίλιο θα έχουμε και εγκεκριμένα τα προγράμματα». Παράλληλα απηύθυνε έκκληση στις αυτοδιοικήσεις πρώτου και δευτέρου βαθμού να συμμετέχουν στη διαβούλευση και σε όλες τις διαδικασίες υλοποίησης των προγραμμάτων.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Φίρμπας ανέφερε ότι υπάρχουν αυξημένοι πόροι για τα ΠΕΠ κατά 25% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο ενώ γνωστοποίησε ότι σχεδιάζεται η δημιουργία ενός μηχανισμού για την βελτίωση της διοικητικής ικανότητας υλοποίησης των έργων. Το ζήτημα αυτό, όπως διευκρίνισε, θα είναι αντικείμενο διαβούλευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και πρόεδρος της ΕΝΠΕ Απόστολος Τζιτζικώστας επισήμανε ότι τα επόμενα χρόνια θα εισρεύσουν στην οικονομία μας πόροι ύψους 70 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ μαζί με τους πόρους από τον ιδιωτικό τομέα θα φτάσουν το ποσό των εκατό δισεκατομμυρίων ευρώ. Ειδικά για την Κεντρική Μακεδονία, σημείωσε ότι «στο νέο ΕΣΠΑ 21-27 εξασφαλίστηκαν πόροι ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ που μαζί με τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά προγράμματα της περιόδου που ξεκινάει θα αποτελέσουν και τη μεγαλύτερη χρηματοδοτική παρέμβαση που έγινε ποτέ στον τόπο μας». Για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» σχολίασε ότι έχουν προχωρήσει οι αξιολογήσεις των περισσοτέρων προτάσεων που έχουν υποβληθεί, ενώ υπογράμμισε ότι το ΕΣΠΑ, το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και το Ταμείο Ανάκαμψης θα λειτουργούν συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά.
Τη δημιουργία τεχνικής υπηρεσίας από την ΕΕΤΑΑ που θα βοηθήσει τους δήμους που δεν έχουν καθόλου ή έχουν υποστελεχωμένη τεχνική υπηρεσία γνωστοποίησε ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΕΤΑΑ Δημήτρης Μαραβέλιας. Ο ίδιος σχολίασε ότι με τον τρόπο αυτό γίνεται μια προσπάθεια να δοθεί μια απάντηση στην έλλειψη κυρίως επιστημονικού προσωπικού στους δήμους στους τομείς των τεχνικών υπηρεσιών ενώ σημείωσε ότι οι δήμοι που δεν έχουν καθόλου τεχνική υπηρεσία στην Ελλάδα είναι 25 και εκείνοι με υποστελεχωμένη τεχνική υπηρεσία είναι 75. Τη διενέργεια διαγωνισμού για την πρόσληψη 1.300 μηχανικών στους δήμους προανήγγειλε ο διευθυντής Οικονομικής Ανάπτυξης, Οργάνωσης και Περιβάλλοντος της ΕΕΤΑΑ, Γιάννης Γούπιος.
Επίσης, κατά τη διάρκεια της ημερίδας έγινε, άλλωστε, λεπτομερής ενημέρωση για τα χρηματοδοτικά προγράμματα στα οποία περιλαμβάνονται επίσης, το Πράσινο Ταμείο, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, κ.ά. Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας Ιγνάτιος Καϊτεζίδης τόνισε ότι το μεγαλύτερο ζητούμενο είναι η συμμετοχή των δήμων στις διαδικασίες, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ Σπυρίδων Σπυρίδων υπογράμμισε την ανάγκη του σωστού προγραμματισμού, ενώ ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου σημείωσε ότι οι δήμοι θα πρέπει να βρουν δράσεις για έργα που λύσουν πραγματικά προβλήματα. Να γίνει ενημέρωση από την ΕΕΤΑΑ στα διευθυντικά στελέχη και τους προϊσταμένους διευθύνσεων των δήμων, πρότεινε ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου.