Ξεμπλοκάρει η διαδικασία χορήγησης σύνταξης, που αφορά υπαλλήλους οι οποίοι εργάστηκαν σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ). Εγκύκλιος που φέρει την υπογραφή του υφυπουργού Εργασίας, Νότη Μηταράκη, παρέχει τις απαραίτητες διευκρινήσεις προς τις αρμόδιες υπηρεσίες απονομής συντάξεων του ΕΦΚΑ, έτσι ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία καταβολής των ποσών που δικαιούνται οι εν λόγω ασφαλισμένοι.
Πρόκειται για περιπτώσεις συντάξεων υπαλλήλων των οποίων ο κανονισμός σύνταξης ανήκε στο παρελθόν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Μεγάλος αριθμός αυτών προέρχονται από το ΤΣΑΥ (Υγειονομικοί) και το ΜΤΣ- ΝΙΜΤΣ (ένστολοι). Λόγω αδυναμίας υπολογισμού των εισφορών που θεωρούνται ως συντάξιμες, οι ασφαλισμένοι αυτής της κατηγορίας παρέμεναν εγκλωβισμένοι για σχεδόν δύο χρόνια, χωρίς να μπορούν να λάβουν τη σύνταξή τους.
Ο υφυπουργός Εργασίας δήλωσε: «Συνεχώς ανακαλύπτουμε κενά και παραλείψεις από τον αντισυνταγματικό και πρόχειρα σχεδιασμένο νόμο Κατρούγκαλου, τα οποία επιλύουμε με αποτελεσματικότητα και αμεσότητα. Με επίκεντρο τον πολίτη, προχωράμε στον εξορθολογισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος».
Υπενθυμίζεται ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα Ασφαλιστικά Ταμεία, που δεν μπορούσαν να βγουν στη σύνταξη. Η εγκύκλιος αυτή θεωρείται «πιλότος» ώστε να έχει αίσιο τέλος και το πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί με αυτή την κατηγορία ασφαλισμένων.
Όπως ανέφερε σε πρόσφατο δημοσίευμα το BusinessDaily, σε «γκρίζα ζώνη» του νόμου Κατρούγκαλου είχαν βρεθεί 1.200 δικαιούχοι. Το πρόβλημα ήταν ότι από τον ισχύοντα Ασφαλιστικό νόμο (ν.4387/2016), γνωστό και ως «νόμο Κατρούγκαλου», δεν μπορεί να αποσαφηνιστεί από ποια τμήματα των εισφορών που καταβάλλουν όσοι εργάζονται σε ΝΠΔΔ, θα πρέπει να προσμετρώνται οι συντάξιμες αποδοχές. Παρά το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος νόμος, βρίσκεται σε ισχύ από τις 13 Μαΐου 2016, εδώ και πάνω από μία τριετία, το υπουργείο Εργασίας δεν είχε λύσει το «γρίφο».
Υπολογίζεται ότι υπάρχουν δικαιούχοι που έχουν λαμβάνειν ποσά από 50.000 έως και 70.000 ευρώ έκαστος. Έχει υπολογιστεί ότι αυτή η αστοχία του νόμου Κατρούγκαλου, έχει συσσωρεύσει αναδρομικά ποσά, άνω των 80 εκατ. ευρώ, έως τώρα.