ΓΔ: 1406.2 0.33% Τζίρος: 208.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 DATA
Φώτο: Shutterstock

Μύθος η έλλειψη προσωπικού στην Ελλάδα, ελάχιστες οι ακάλυπτες θέσεις

Το χαμηλότερο ποσοστό κενών θέσεων εργασίας στην Ευρώπη καταγράφεται στην Ελλάδα, μόλις 0,3%, ενώ σε άλλες χώρες ανέρχεται ακόμη και σε 5%. Στον χώρο της πληροφορικής το σοβαρότερο πρόβλημα εύρεσης προσωπικού.

Υπερβολικές χαρακτηρίζονται οι ανησυχίες της αγοράς για ελλείψεις προσωπικού στην Ελλάδα, σύμφωνα με οικονομολόγους, καθώς στοιχεία από την Eurostat δείχνουν ότι το πρόβλημα στην εύρεση στελεχών στην χώρα μας περιορίζεται σε ελάχιστους χώρους.

Την στιγμή που παρατηρείται μεγάλη έλλειψη προσωπικού σε χώρες, όπως η Γερμανία και οι ΗΠΑ, αυξάνονται οι φωνές των επιχειρηματιών στην Ελλάδα ότι εμφανίζεται μια παρόμοια τάση, που επεκτείνεται, επίσης, σε έλλειμμα εργαζομένων με χαμηλές δεξιότητες, στον τουρισμό, στην μεταποίηση και στον κατασκευαστικό κλάδο.

Τα στοιχεία, ωστόσο, περιγράφουν μια άλλη εικόνα στην περίπτωση της Ελλάδας:

  • Σε ό,τι έχει να κάνει με την ευρύτερη αγορά εργασίας, στοιχεία του α’ τριμήνου από την Eurostat δείχνουν ότι στην ευρωζώνη οι κενές θέσεις εργασίας ανέρχονται στο 2,1%. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Τσεχία (5%) και μετά ακολουθεί το Βέλγιο (3,5%) και η Ολλανδία (3%). Στην τελευταία θέση της κατάταξης βρίσκεται η Ελλάδα με ποσοστό 0,3%, ένας αριθμός που όχι μόνο δεν αυξήθηκε το τελευταίο διάστημα, αλλά μειώθηκε από το γ’ τρίμηνο του 2020, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη κινείται αντίθετα και ανεβαίνει.
  • Για το β’τρίμηνο, ο μέσος όρος των κενών θέσεων εργασίας της ευρωζώνης ανήλθε στο 2,3%, ωστόσο, για την Ελλάδα δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τη συγκεκριμένη περίοδο. Το επιχείρημα ότι η πανδημία και τα lockdown άλλαξαν συνήθειες πολλών που έμοιαζαν καλά εδραιωμένες, δεν ευσταθεί στην χώρα μας, υποστηρίζουν ειδικοί της αγοράς εργασίας.

Ο εργαζόμενος στην Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να γίνει πιο επιλεκτικός στην δουλειά που κάνει, όπως συμβαίνει αλλού στην Ευρώπη και στον κόσμο, επειδή έλαβε για λίγους μήνες μια κρατική επιδότηση. Σε μια οικονομία με ποσοστό ανεργίας που κυμαίνεται περίπου στο 15% και περιέχει και υψηλή «κρυμμένη» ανεργία, όπως η λύση της ημιαπασχόλησης όταν υπάρχει ανάγκη για πλήρη απασχόληση, απορροφάται σχετικά εύκολα η θέση εργασίας, αρκεί βέβαια να προσφέρονται ικανοποιητικές απολαβές και συνθήκες εργασίας.

Επίσης, ειδικοί αμφισβητούν την αξιοπιστία των στοιχείων που δείχνουν ότι οι υπάλληλοι στην Ελλάδα είναι δυσεύρετοι.

Ο χώρος της πληροφορικής αποτελεί σαφώς μια εξαίρεση. Ένα φαινόμενο που οφείλεται τόσο στη διαχρονικά ελλειμματική διασύνδεση των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης με τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας, όσο και στην ισχυρή ζήτηση για αυτά τα άτομα από το εξωτερικό.

Στην περίπτωση που συνεχίσει να αναπτύσσεται η οικονομία με ισχυρούς ρυθμούς μεσοπρόθεσμα, ενδέχεται να παρουσιαστεί μια έλλειψη εργαζομένων στην Ελλάδα. Αλλά έως τότε, και με την τωρινή δομή της οικονομίας (δηλαδή, με ελάχιστο βάρος στη νέα οικονομία και τις νέες τεχνολογίες) θεωρείται απίθανο να αποτελέσουν απειλή στις επιχειρήσεις τα νέα ανοίγματα στην αγορά εργασίας, καταλήγουν οικονομολόγοι.

Προβλήματα στη Γερμανία

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόβλημα αλλού, όπως στην Γερμανία, είναι σοβαρότατο. Έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού αναφέρουν δύο στις τρεις γερμανικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με έρευνα του Ιδρύματος Bertelsmann. Τα περισσότερα κενά αφορούν νέους ασκούμενους, ενώ περιορισμένη είναι πλέον η ζήτηση πτυχιούχων.

Όπως επισημαίνει το Ίδρυμα, το 2020 το 54% των επιχειρήσεων που ερωτήθηκαν ανέφεραν ότι δεν βρίσκουν εξειδικευμένους υπαλλήλους, αλλά η κατάσταση επιδεινώθηκε ιδιαίτερα κατά το τρέχον έτος. Η κατάσταση διαφέρει από κλάδο σε κλάδο, αλλά είναι γενική διαπίστωση ότι υπάρχει έλλειψη ασκουμένων. Το 48% των επιχειρήσεων αναζητά τέτοιους εργαζόμενους, ενώ μόνο το 27% πτυχιούχους. Ιδιαίτερη ζήτηση πάντως εξακολουθεί να υπάρχει για εκπαιδευμένους νοσηλευτές και γενικότερα επαγγελματίες στον υγειονομικό κλάδο.

Σύμφωνα με το 67% των επιχειρήσεων της έρευνας, η κατάσταση αναμένεται να εξακολουθήσει να επιδεινώνεται, ενώ μόνο το 16% των επιχειρήσεων θεωρεί ότι οι ελλείψεις μπορούν να καλυφθούν από μετανάστες. Η βασικότερη αιτία είναι ότι συνήθως οι εργοδότες θεωρούν ότι η αντίστοιχη εκπαίδευση στο εξωτερικό δεν πληροί τις γερμανικές απαιτήσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιδότηση στο ρεύμα με έκτακτο φόρο, δεν πέρασε η πρόταση για πλαφόν

Παρέμβαση που προβλέπει νέο φόρο στους παραγωγούς σχεδιάζει η κυβέρνηση για να επιδοτηθούν οι λογαριασμοί μετά την άνοδο 40% στις τιμές χονδρικής. «Όχι» στην επιβολή πλαφόν είπε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
DEPA Emporias
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κυρώσεις στην Gazprombank: Εξετάζει τις επιπτώσεις στην Ελλάδα η ΔΕΠΑ

Όλες τις επιπτώσεις από τις κυρώσεις που επέβαλαν οι Αμερικανοί στις πληρωμές του φυσικού αερίου που εισάγει η Ελλάδα εξετάζει η ΔΕΠΑ. Η Gazprombank είχε καίριο ρόλο στις συναλλαγές ευρωπαϊκών εταιρειών με τη Ρωσία για φυσικό αέριο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποχωρεί το ενδιαφέρον ξένων για αγορά ακινήτου στην Ελλάδα

Κλονίζεται η οικονομία της Γερμανίας και οι αγοραστές από την κεντρική Ευρώπη αναβάλλουν την αγορά δεύτερης κατοικίας στην Ελλάδα. Οι κατασκευαστές απαντούν με «κρυφές» μειώσεις τιμών στην Αττική.
ygroilektriko
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάχωμα στις υψηλές τιμές ρεύματος με περισσότερα μικρά υδροηλεκτρικά

Απόφαση του ΥΠΕΝ υποστηρίζει την ανάπτυξη του κλάδου, όπως τονίζει στο BD ο Ηλίας Κακιόπουλος, γενικός γραμματέας του ΕΣΜΥΕ. Αναζητούνται λύσεις για μείωση της συμμετοχής φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα.
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί αμφισβητείται το σχέδιο για πλαφόν στη χονδρική τιμή του ρεύματος

«Μέχρι ένα σημείο το πλαφόν έχει νόημα», αναφέρει ο Πάνος Κεφάλας, Research Lead Expert, στην Aurora Energy Research, στο BD. Αντιρρήσεις από την Κομισιόν. Υψηλές οι τιμές χονδρικής στην Ελλάδα, αλλά όχι στη λιανική.