Ανάσχεση του κύματος των «κόκκινων» χρεών στην εφορία που ξεπερνούν τα 109 δισ. ευρώ και διογκώνονται κάθε μήνα επιχειρεί η ΑΑΔΕ με το «ηλεκτρονικό φακέλωμα» των οφειλών και της εισοδηματικής και περιουσιακής κατάστασης για πάνω από 3,6 εκατομμύρια φορολογούμενους μέσω του "EISPRAXIS" που θα ενεργοποιεί αυτόματες κατασχέσεις, πλειστηριασμούς και συμψηφισμούς.
Το σύστημα που σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στο τέλος του έτους θα αποτελέσει το βαρύ πυροβολικό για την είσπραξη των οφειλών από στρατηγικούς κακοπληρωτές, δηλαδή όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα αλλά δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους στην εφορία.
Το «EISPRAXIS» θα καταγράφει τη συμπεριφορά του κάθε οφειλέτη και θα αντλεί πληροφορίες για τα εισοδήματα και τα περιουσιακά του στοιχεία από όλα τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, το Taxis, το Taxisnet, το Icisnet, το Elenxis καθώς και από τρίτους (Κτηματολόγιο, πιστωτικά ιδρύματα, συμβολαιογράφοι, Χρηματιστήριο, ΕΡΓΑΝΗ, ΓΕΜΗ κ.α.).
Για κάθε οφειλή θα δημιουργείται ηλεκτρονικός φάκελος ο οποίος θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για τη πορεία αποπληρωμής της, την τήρηση ή μη των ρυθμίσεων, καθώς και τις ενέργειες και τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τις εισπρακτικές αρχές. Επιπρόσθετα θα παρακολουθούνται όλοι όσοι εμπλέκονται σε κάθε υπόθεση οφειλής όπως οφειλέτες, συνυπόχρεοι, εγγυητές, νόμιμοι εκπρόσωποι (με αποτύπωση της περιόδου εκπροσώπησης), συσχετιζόμενες Επιχειρήσεις (Όμιλοι, Απορροφήσεις, Συγχωνεύσεις).
Με βάση τα παραπάνω θα αξιολογείται η οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη για την αποπληρωμή του χρέους και θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά μηνύματα τακτοποίησης της εκκρεμότητας, προειδοποιήσεις για λήψη αναγκαστικών μέτρων κυρίως στους ασυνεπείς έχοντες και κατέχοντες ενώ στις επιστροφές φόρων θα διενεργείται αυτόματος συμψηφισμός τους με τα χρέη. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των οφειλετών η φορολογική διοίκηση θα προχωρά σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, εισοδημάτων, κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων και σε δεύτερη φάση σε πλειστηριασμούς.
Ειδικότερα με το νέο πληροφοριακό σύστημα:
- θα επιλέγονται υποθέσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών μέσω κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου με σκοπό την προτεραιοποίηση των πλέον εισπράξιμων ληξιπρόθεσμων οφειλών της Φορολογικής Διοίκησης.
- θα παρακολουθείται η πορεία και το είδος των οφειλών καθώς και οι ενέργειες για την είσπραξης τους
- θα δημιουργηθεί βάση δεδομένα σε πραγματικό χρόνο για την εικόνα του οφειλέτη και των οφειλών και λοιπών συνδεδεμένων στοιχείων ώστε να είναι δυνατή η υλοποίηση συμψηφισμών και ρυθμίσεων, αποστολή ορθών ειδοποιήσεων και η λήψη κατάλληλων μέτρων
- θα υπάρξει αυτοματοποιημένη διαδικασία επιστροφών και συμψηφισμών από διάφορες πηγές (φορολογικά χρέη, ασφαλιστικά χρέη, Τελωνεία, παρακράτηση μέσω φορολογικής ενημερότητας και βεβαίωσης οφειλής) και σύνδεση όλων των τρόπων εξόφλησης στον ίδιο τίτλο πληρωμής.
- θα παρακολουθούνται οι ρυθμίσεις των οφειλών φορολογουμένων.
- θα ενημερώνονται οι φορολογούμενοι μέσω επιστολής, e-mail, τηλεφώνου ή άλλου εναλλακτικού καναλιού επικοινωνίας για τις βεβαιωμένες οφειλές τους, τη τήρηση η μη των ρυθμίσεων και για τις ηλεκτρονικές επιδόσεις και κοινοποιήσεις μέτρων αναγκαστικής είσπραξης
- θα ταξινομούνται οι υποθέσεις οφειλής βάσει συνόλου ιδιοτήτων (Ονοματεπώνυμο Οφειλέτη, Ποσό Οφειλής, Χρονικό διάστημα καθυστέρησης υπόθεσης, Ημερομηνία τελευταίας ενέργειας κ.λπ.).
- θα εφαρμόζονται κριτήρια ανάλυσης κινδύνου και θα λαμβάνονται μέτρα αναγκαστικής είσπραξης με βάση τη συμπεριφορά του οφειλέτη και τις ειδοποιήσεις και υπενθυμίσεις για τα προτεινόμενα μέτρα
- θα παρακολουθείται η απόδοση των μέτρων είσπραξης και η διαδικασία χαρακτηρισμού των οφειλών ως ανεπίδεκτων είσπραξης.
Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, με το νέο λογισμικό θα υπάρχει πλήρη, σαφή και επικαιροποιημένη εικόνα για κάθε οφειλέτη γεγονός που θα δώσει τη δυνατότητα στοχευμένων κινήσεων και ασφυκτικού πρέσινγκ για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών φέρνοντας «ζεστό χρήμα» στα κρατικά ταμεία.