Βέβαιος ότι τα δημοσιονομικά δεδομένα της Ελλάδας είναι διαχειρίσιμα εμφανίζεται σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.
Όπως σημειώνει οι χρηματοδοτικές ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους της χώρας δεν ξεπερνούν το 3% ετησίως, με δεδομένο ότι το μέσο επιτόκιο αναχρηματοδότησης φθάνει στο 1,5%, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας ξεπερνά σημαντικά αυτό το επίπεδο και ως εκ τούτου το χρέος μπορεί να καλυφθεί χωρίς πρόβλημα.
Αυτό, όμως, που ανησυχεί τον κ. Στουρνάρα είναι ότι δεν έχουν γίνει αρκετά – όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε διεθνές επίπεδο – για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. «Δεν είναι κάτι θεωρητικό ή ένα ακαδημαϊκό ζήτημα. Συμβαίνει αυτή τη στιγμή και φοβάμαι ότι η υφήλιος δεν έχει κάνει αρκετά. Ο ορίζοντας μοιάζει να είναι μακρινός αλλά πρέπει να λάβουμε μέτρα τώρα προκειμένου να λύσουμε προβλήματα που μπορεί να ενταθούν σε 50 χρόνια», σημειώνει ο κ. Στουρνάρας.
Σημειώνεται ότι ο κ. Στουρνάρας πραγματοποίησε τις παραπάνω δηλώσεις στο πλαίσιο ενός δημοσιεύματος του Reuters για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ελληνική οικονομία, με το πρακτορείο να τονίζει ότι η χώρα μας είναι εξ αυτών που δέχονται σημαντική απειλή, με δεδομένη και τη μεγάλη εξάρτησή της από τον τουρισμό.
Όπως αναφέρει οι οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι οι προκλήσεις που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή – ακραίες καιρικές συνθήκες, πλημμύρες, «καυτά» καλοκαίρια και μείωση των βροχοπτώσεων – μπορούν να αποτελέσουν τροχοπέδη για την ανάπτυξη της Ελλάδας. Σύμφωνα, δε, με έρευνα της Τράπεζα της Ελλάδος αλλά του 2009, εάν δεν ληφθούν μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος τότε αυτό θα έχει επίπτωση ύψους 700 δισ. ευρώ έως το 2100, δηλαδή πτώση κατά 2% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση έως εκείνο το έτος.