Σε ανανέωση της θητείας του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) Κων/νου Μασσέλου, που λήγει τον Φεβρουάριο του 2022, αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση. Ο κ. Μασσέλος, που ανέλαβε την προεδρία της ΕΕΤΤ στις αρχές του 2018, εξελέγη πριν από λίγες ημέρες πρόεδρος του Σώματος Ευρωπαίων Ρυθμιστών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (BEREC) για το 2023. Το 2022 και το 2024, ο κ. Μασσέλος θα είναι αντιπρόεδρος του Σώματος σε μια περίοδο μεγάλων αλλαγών και προκλήσεων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πριν από λίγες εβδομάδες την «Πορεία προς την Ψηφιακή Δεκαετία», με στόχο μέχρι το 2030 να καλύψει τη διαφορά που τη χωρίζει από τις ΗΠΑ και την Ασία στον τομέα των νέων τεχνολογιών. Τα ανοικτά θέματα που αντιμετωπίζει ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ στην Ελλάδα θα κληθεί να τα διαχειριστεί και ως πρόεδρος ή αντιπρόεδρος του BEREC. Πρόκειται για ζητήματα όπως η κυβερνοασφάλεια, η ουσιαστική ανάπτυξη των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G), οι περαιτέρω αλλαγές στη λειτουργία και τις χρεώσεις του roaming για τους κατοίκους Ε.Ε. που ταξιδεύουν εκτός της χώρας τους, η λεγόμενη «αποχαλκοποίηση» που καθυστερεί στην Ελλάδα, κ.α.
Σε μια πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαινόταν πως πολλοί ευρωπαϊκοί πάροχοι –αλλά και οι ελληνικοί- χρησιμοποιούν υφιστάμενες συχνότητες της τέταρτης γενιάς (4G) και τη ζώνη των 700 MHz για να προωθήσουν υπηρεσίες πέμπτης γενιάς χαμηλότερης ποιότητας και ταχύτητας. Για να παρέχουν καλύτερη ποιότητα και ταχύτητα, τα δίκτυα 5G πρέπει να αναπτυχθούν με εγκατάσταση χιλιάδων μικροκεραιών σε κάθε γειτονιά και με χρήση υψηλότερων συχνοτήτων όπως τα 3,5 GHz. Η Κομισιόν θεωρεί πως, αν δεν αναπτυχθούν αυτά τα κεραιοσυστήματα, τα δίκτυα 5G δεν θα προσφέρουν τις μεγάλες ταχύτητες και αστραπιαία αντίδραση σε εξ αποστάσεως εντολές.
Ο Κ. Μασσέλος ως πρόεδρος ή αντιπρόεδρος του BEREC θα κληθεί να διαχειριστεί, επίσης, και θέματα που βρίσκονται στην παγκόσμια ατζέντα όπως η ουδετερότητα του Διαδικτύου, αλλά και η φιλόδοξη προσπάθεια της Ε.Ε. να ελέγξει την ισχύ των παγκοσμίων ομίλων του Internet μέσω των νομοθετικών πρωτοβουλιών DMA και DSA (Digital Market Act, Digital Services Act). Ειδικά για το Ανοικτό Διαδίκτυο (Open Internet), δηλαδή το σημερινό μοντέλο που η πληροφορία στο Internet διατίθεται είτε δωρεάν, είτε με ισότιμο τρόπο, χωρίς πολλές δυνατότητες παρέμβασης από τους παρόχους πρόσβασης, αρκετοί θεωρούν πως βρίσκεται υπό πίεση.
Tο BEREC αποτελεί ευρωπαϊκό όργανο που συστάθηκε το 2009. Μέλη του είναι οι Εθνικές Ρυθμιστικές Αρχές (ΕΡΑ) Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και οι Πρόεδροι και Αντιπρόεδροι εκλέγονται μεταξύ αυτών. Το BEREC αποτελεί το κύριο συμβουλευτικό όργανο προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για θέματα ηλεκτρονικών επικοινωνιών και παράλληλα προωθεί τη διάδοση καλών πρακτικών και εκτός ΕΕ.
Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Μασσέλος είναι πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), από τον Φεβρουάριο του 2018. Επίσης, είναι Καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Επιπλέον, είναι μέλος του Συμβουλίου του BEREC και διετέλεσε Αντιπρόεδρος του Σώματος το 2019.